Zonder die warme temperaturen is het soms al moeilijk genoeg om te bepalen of je kindje het niet te warm of te koud heeft. Hier onder tips om het hoofd (en dat van je kindje) koel te houden tijdens de zomerdagen!

Temperatuur meten
In de eerste week na de geboorte wordt de temperatuur van je kindje regelmatig gemeten. Tussen 36,5 en 37,5 graden is de temperatuur goed voor je kindje. Ook na die eerste week kun je vaker temperaturen als je het lastig vindt om in te schatten of je kindje het te warm heeft. Als de temperatuur hoger is dan 37,5 graden mag je wat kleertjes uit doen en een deken vervangen door een lakentje.

Kies bij voorkeur kleding van dunne, lichte materialen die vocht opnemen, zoals katoen. Op hele warme dagen is alleen een rompertje soms al voldoende.

Extra drinken
Tot 6 maanden heeft een kindje alleen melkvoeding nodig. Dit kan kunstvoeding of borstvoeding zijn. Als je je kindje alleen maar water geeft, verminderd dat zijn eetlust en komt hij voedingsstoffen tekort.

Belangrijk hierbij is dat je goed naar de behoefte van je kindje kijkt. Als je borstvoeding geeft, zal je kindje vaker willen drinken. Geef voeding op vraag van de baby. Je zult merken dat je kindje meer dorst heeft op warme dagen en vaker kleine beetjes drinkt. Zorg ook goed voor jezelf! Drink voldoende water tijdens het voeden.

Ook wanneer je kunstvoeding geeft kijk je op warme dagen wat je kindje nodig heeft. Misschien wil je kindje wel meer drinken dan normaal, of meld hij zich eerder voor een volgende fles. Het is niet ongebruikelijk om een extra fles te geven. Probeer ook bij kunstvoeding je op warme dagen aan te passen aan de behoefte van je kindje.

Als je kindje ouder dan 8 maanden is, heeft het naast de melkvoeding en vaste voeding behoefte aan extra vocht. Water heeft de voorkeur. Eventueel babythee zonder suiker en honing, vers fruitsap, kant en klaar babyfruitsap, vers groentesap of bouillon kan als afwisseling. Probeer geen gezoete dranken te geven. Dit remt de eetlust af.

Uitdrogingsverschijnselen
Let goed op voor signalen van uitdroging. Normaal heeft een baby minimaal zes plasluiers per dag en is de urine lichtgeel van kleur. Als dit tijdens warme dagen afwijkend is, is het advies contact op te nemen met de huisarts.

Symptomen van uitdroging

 • Droge mond
 • Veel dorst
 • Minder urine (donkergele urine of minder plasluiers)
 • Ingevallen ogen
 • Ingevallen fontanel
 • Je kindje is rusteloos en prikkelbaar
 • Je kindje heeft het heel erg warm
 • Je kindje heeft krampen in buik, armen of benen
 • Je kindje is uitgeput: overvloedig zweten, hoofdpijn, duizeligheid, slap en vermoeid en eventueel bewusteloos.

Haal je baby direct uit de zon, breng het naar een koele plek, geen het te drinken en neem contact op met een arts.

Om in de gaten te houden of je kindje genoeg drinkt, kun je het urine- en ontlastingspatroon in de gaten houden. Het is belangrijk dat je kindje een normale stoelgang en heldere urine heeft.

Zonbescherming
Als je naar buiten gaat met je baby is het belangrijk om aan zonbescherming te denken. UV werende kleding beschermt het beste tegen schadelijke UV straling en verbranding.

Smeer daarnaast je kindje in met een zonnebrandcrème op de niet bedekte delen, met een hoge factor (factor 30) wat je om te 2 uur herhaalt.

De voorkeur gaat uit naar zonnebrandcrème zonder parfum, zonder parabenen en zonder wol alcoholen. Dit is om de gevoelige huid van je kindje toch veilig te kunnen beschermen.

De zonnebrandcrème van Drs Leenarts  voldoet daar aan!

UV-kleding is te koop bij oa UV Fashions.. En dan het liefste ook nog een petje of hoedje op. Dan is je kindje er helemaal klaar voor!

Als het extreem warm is, is het soms verstandiger om op het heetst van de dag (tussen 12.00 en 16.00uur) binnen te blijven. Als de zon heel fel schijnt, blijf je ook het beste in de schaduw.

Slapen
De ideale temperatuur op de slaapkamer van je kindje is 18 graden. Dat valt niet mee om na te streven in de zomer. Je mag een airco of ventilator gebruiken om de kamer wat koeler te krijgen. Let hierbij wel op dat de baby niet op de tocht ligt, daarvan koelt je baby te veel af!

Zorg dat je baby niet te dik aangekleed is in zijn bedje. Om hem toe te dekken is een lakentje of een grote hydrofiele doek vaak al genoeg.

 

Afkoelen
Een natte doek of washandje door het gezicht en nekje van je baby kan een flinke opfrisser zijn. Maar samen zwemmen in het zwembad doet ook wonderen!

Overige

 • Laat je kindje nooit alleen achter in de auto. De temperaturen kunnen snel oplopen!
 • Pas op met het bedekken van de kinderwagen met een hydrofiele doek. Hierbij sluit je je kindje af en loopt de temperatuur ook snel op! Je kan nog een extra parasol gebruiken naast de kap van de kinderwagen.
 • Zet de kinderwagen niet in de zon, ook dan loopt de temperatuur flink op in de bak.
 • Pas op met het gebruik van draagdoeken, dit is voor jou en je kindje erg warm.

Dat waren een heleboel koele tips voor de komende warme zomerdagen!

Fijne zomer!

Liefs, Renske
Verloskundige (i.o.)

Bronnen

 • Kind en Gezin
 • Centrum voor Jeugd en Gezin
 • KCKZ
 • Stichting Veilig Kind
 • In Spe, centrum voor verloskunde – Zomer!
 • Drs Leenarts