Week 9

9_Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
9 weken zwanger, een bijzonder moment! Vanaf nu is je kindje geen embryo meer, maar een foetus! Alle organen zijn in aanleg aanwezig. De komende maanden zijn nodig om de organen verder te ontwikkelen. Oogjes, oortjes, het neusje, het mondje en zelfs het tongetje zijn aanwezig. Het tongetje bevat al z’n smaakpapillen en kan daarmee het vruchtwater proeven. In het hele lichaampje van je baby beginnen spiertjes te vormen. Ook de geslachtsorganen zijn inmiddels aanwezig. Toch moet je nog even geduld hebben.. op de echo is nog niet te zien of je een jongen of meisje is. De baby is nu zo groot als een olijf!

Mama
In het dagelijks leven zijn we met van alles en nog wat bezig. Sporten, een dagje naar de sauna, hier en daar klus je misschien wat aan je huis, wellicht heb je nog een popconcert met vrienden gepland staan en misschien ga je nog op vakantie? Allerlei zaken die voor de zwangerschap zo ongevaarlijk leken. Maar hoe zit dit in de zwangerschap? Kun je nog op je gemakje naar de sauna of moet je dit toch nog even uitstellen?

  • Sporten: sporten is gezond, ook in de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is het wel handig om met een aantal zaken rekening te houden. Ben je gewend aan veel inspanning, dan kun je daar in het begin van de zwangerschap rustig mee doorgaan. Ga tijdens je zwangerschap niet je grenzen verleggen. Merk je dat er verzuring optreedt (anaerobe verbranding) wanneer je langere tijd op intensief sport, neem dan een stapje terug. Bij verzuring gaan de spieren op over op verbranding zonder zuurstof. Er komt minder zuurstof in het bloed en dit is niet goed voor je kindje. Neem voldoende water, vruchtensap of druivensuiker mee, neem af en toe pauze en kleed je niet al te warm.

Tip!
Wist je dat vanaf een maand of vier het niet meer verstandig is om je rechte buikspieren te trainen. Omdat je buik gaat uitzetten, gaan je buikspieren uitrekken. Tijdens het trainen van de buikspieren probeer je deze juist te verkorten. In plaats van het verkorten van de buikspieren wijken ze uit een waardoor je het averechtse effect krijgt; je buikspieren verzwakken.

  • Sauna: Heerlijk een dagje ontspannen in de sauna. Je zou denken dat het geen kwaad kan. Toch zijn er aanwijzingen dat dit niet verstandig is. Het verhogen van je lichaamstemperatuur zou invloed kunnen hebben op de groei en hartslag van je baby. Ga ook niet in een te heet bad zitten, dit kan hetzelfde effect hebben.
  • Reizen en vliegen: Tot 36 weken kun je in principe gewoon vliegen en dus op reis. Het is verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Breng je een bezoek aan de tropen of aan het hooggebergte? Misschien heb je vaccinaties nodig? En hoe zit dat met de security scan op het vliegveld? Hier kun je lezen hoe het zit met de vaccinaties en waar je nog meer aan moet denken. En bekijk deze video waar je rekening mee moet houden als je wilt vliegen in je zwangerschap.
  • Paracetamol: Van het gebruik van paracetamol in de zwangerschap zijn tot nu toe geen schadelijke effecten gevonden. Neem alleen paracetamol als het nodig is en overleg dit met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. In totaal mag je niet meer dan 3000mg per dag (dat zijn drie keer twee tabletten van 500mg op een dag).  Bij koorts boven de 38,5 graden is juist verstandig om paracetamol te nemen. Heb je koorts? Neem dan altijd even contact op met je verloskundige of gynaecoloog!

Meer zaken kun je vinden via de site! Denk bijvoorbeeld aan:

Wat staat er op de planning?
Maak een afspraak voor de termijnecho! Soms gebeurt dit bij de verloskundige zelf, maar het kan ook zijn dat je hier voor een afspraak moet maken bij het echobureau. Een echo is nooit verplicht, maar een termijnecho is zeker nuttig! Er wordt gekeken naar hartactie, groei en wellicht kun je het hartje horen kloppen!
Geef bij je werkgever aan dat je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap zijn er momenten dat je misschien wat minder lekker in je vel zit. Het is dan wellicht prettig dat je werkgever en collega’s hier rekening mee kunnen houden.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bron
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (44-50).

Terug naar de Zwangerschapskalender

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken