Week 8

8_Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
Je kindje is alweer twee keer zo groot als vorige week, zo groot als een druif! Deze week zal je kindje ook gaan bewegen, ook al kun je het nog niet voelen. Het hartje pompt sterker, de hersentjes geven signalen af en de maag en lever beginnen te werken. Het embryo zal in deze periode ook z’n geslachtsorganen vormen. Naast de organen groeien de armen en benen ook mee, teentjes en vingertjes zijn zelfs al een beetje te zien. Het skelet begint te vormen en kraakbeen vervangt nog de plek waar later bot zal ontstaan. Ook het gezichtje ziet er heel anders uit dan een week geleden. Je kindje heeft lippen, oogleden die nog dicht zijn en het neusje is minder plat.

Mama
Het zou heel goed kunnen dat je buik al een beetje begint te groeien. Je baarmoeder is nu zo groot als een peer. Ook kan het zijn dat naast de misselijkheid, vermoeidheid en moodswings andere zwangerschapssymptomen ontstaan. Klachten kunnen zijn:

  • Maagzuur: vaak zie je dat dit pas later in de zwangerschap optreedt door groei van de baarmoeder. Toch kun je er nu al last van hebben. Dat komt door het hormoon progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat je spieren wat slapper worden zodat je kindje kan groeien. Dat betekent dat ook dat het klepje van je maag iets minder goed afsluit en maagzuur makkelijker weer omhoog kan komen. Wat kun je hier nou aan doen? Als je veel last hebt van maagzuur is het niet prettig om tijdens het slapen helemaal plat te liggen. Een extra kussen kan ervoor zorgen dat het maagzuur minder snel omhoog komt. Vet, sterk gekruid eten, koolzuurhoudende dranken en koffie kun je beter vermijden. Kleine maaltijden verdeelt over dag kunnen juist helpen.
  • Bandenpijn: bandenpijn kan een stekende en scherpe pijn zijn. Banden zorgen ervoor dat je baarmoeder op z’n plaats blijft zitten. Als je een onverwachte beweging maakt komt er veel spanning op die banden te staan. Dat kan pijnlijk zijn. De pijn hoeft niet altijd stekend te zijn. Zeurende pijn kan ook komen door de banden. Je baarmoeder groeit snel. De banden die aan je baarmoeder vast zitten moeten meegroeien. Dit kan ook die stekende of zeurende pijn veroorzaken. Je kunt je hele zwangerschap last hebben van bandenpijn. Vaak bij het opstaan, uitrekken, niezen of sporten. Ondanks dat bandenpijn heel vervelend kan zijn is het niet gevaarlijk. Het kan helpen om even rustig te gaan liggen met een warme kruik op je buik of rug.
  • Bloedend tandvlees: in de zwangerschap maakt je lichaam meer bloed aan en heb je een betere doorbloeding. Ook het tandvlees is beter doorbloed. Hierdoor heb je sneller last van bloedend tandvlees. Bloedend tandvlees is helemaal niet erg. Pas wel op dat het geen tandvleesontsteking is. In dat geval is het belangrijk naar de tandarts te gaan. Geef bij je tandarts aan dat je zwanger bent. Hij kan hier dan rekening mee houden, bijvoorbeeld als hij een röntgenfoto wil maken.
  • Duizeligheid: je kunt je duizelig voelen en soms zelfs flauwvallen doordat je bloeddruk in de zwangerschap gaat dalen. Dit is heel normaal. Rond de 20 weken zien we een dip, de zogenoemde ‘mid pregnancy dip’. Hierna zal je bloeddruk weer stijgen. Een andere oorzaak van de duizeligheid kan worden gegeven aan het vena cava syndroom. Dit kun je merken als je op je rechterzij ligt. Aan de rechterkant van je lichaam loopt namelijk de onderste holle ader, die zorgt voor toevoer van bloed naar je hart. Het gewicht van je baarmoeder kan deze ader wat dicht drukken. Maar geen zorgen! Je voelt vanzelf wanneer dit gebeurt. Vaak ga je onbewust al anders liggen, dus ook als je slaapt.

Tip!

Ga tijdens je zwangerschap minimaal één keer naar de tandarts om je gebit te laten controleren!

Wat staat er op de planning?
Waarschijnlijk heb je in de komende weken je eerste afspraak bij de verloskundige gepland staan. Ze zal je heel wat vragen stellen. Bijvoorbeeld over je gezondheid, eventuele vorige zwangerschap(pen) en bevalling, of er ook ziektes bij jullie in de familie voorkomen etc. Ze zal je ook vragen of je al een keer de waterpokken hebt gehad. Als je dit niet zeker weet kun je het misschien aan één van je ouders vragen. Het is handig als je partner erbij is.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bron
Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (12de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. (98).

Terug naar de Zwangerschapskalender

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken