Week 6

6_

Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
Je baby lijkt op dit moment van je zwangerschap net een kikkervisje. De longen, nieren, lever, maag en alvleesklier zijn in aanleg aanwezig. Zenuwtakken ontstaan vanaf de rugkant van het embryo die later de armen, benen en romp gaan besturen. Op het hoofdje zijn twee vlekjes te zien, daar komen de oogjes. Aan de zijkant van het embryo zijn vier knopjes te zien. Hieruit zullen later de armen en benen groeien. Je baby heeft nu nog een gekrulde staart die later in de zwangerschap verdwijnt. Je kindje is op dit moment zo groot als een doperwt!

Mama
Dat je in gewicht toe gaat nemen wist je waarschijnlijk al wel, maar hoeveel mag je eigenlijk aankomen tijdens de zwangerschap? Het is heel persoonlijk wat de ideale gewichtstoename is tijdens de zwangerschap. Om in te gaan op de ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap gaan we even een stapje terug. Bij de intake vraagt je verloskundige wat je gewicht was voor de zwangerschap. Je gewicht wordt vergeleken met je lengte en zo weet je of je een gezond BMI hebt. Daarnaast is het handig je gewicht voor de zwangerschap te weten zodat de verloskundige of gynaecoloog in de gaten kan houden of je een normale gewichtstoename hebt. Een te grote gewichtstoename zou namelijk kunnen duiden op zwangerschapsdiabetes. Het risico op problemen tijdens de bevalling is dan groter en heeft je kindje zelf meer kans om later overgewicht te krijgen.

Wat is zwangerschapsdiabetes?
Bij zwangerschapsdiabetes raakt je bloedsuiker in de war. De hormonen die tijdens de zwangerschap vrijkomen zijn minder gevoelig voor insuline. (Insuline zorgt dat de suikers omgezet worden). Vrouwen die geen zwangerschapsdiabetes hebben maken daarom extra insuline aan. Bij zwangerschapsdiabetes doet je lichaam dit niet of niet genoeg. Daardoor blijft er te veel suiker in je lichaam. Dit gaat na de zwangerschap weer over, maar ook heb je na de zwangerschap nog een groter risico om diabetes te krijgen.

Te weinig aankomen in de zwangerschap is ook niet gezond. Vrouwen met een gezond gewicht die minder dan 7 kilo aankomen hebben vaker een lichter kindje en meer kans dat de bevalling te vroeg op gang komt. Maar wat is dan wel de ideale gewichtstoename?

De ideale gewichtstoename in de zwangerschap lijkt:

  • Bij ondergewicht (BMI <19): 11,5 tot 16 kilo
  • Bij een ideaal gewicht (BMI 19-25): 11,5 tot 16 kilo
  • Bij overgewicht (BMI 25-30): 7 tot 11,5 kilo
  • Bij obesitas (BMI 30-40): 5 tot 9 kilo

Vraag je je nu af waar al die kilo’s vandaan komen? Bedenk je dan dat gemiddeld gezien je kindje aan het eind van de zwangerschap 3,5 kilo weegt, de placenta een halve kilo, de baarmoeder een kilo, het vruchtwater een kilo en daarnaast maakt je lichaam extra bloed aan, ook een kilo. Alles bij elkaar zit je al op 7 kilo.  Het extra vet wat je lichaam makkelijker opslaat tijdens de zwangerschap is dan nog niet eens meegeteld!

Tip!
Ga niet lijnen tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Je loopt het risico dat je kindje de afvalstoffen binnen krijgt en dat je in plaats van minder vet, minder vitamines, mineralen binnen krijgt, je kindje dus ook!

Wat staat er op de planning?
Zoek uit wat Moeder voor Moeders is en bekijk of je andere vrouwen wil helpen om zwanger te worden door je urine in te leveren. Je kunt je tot de 11ste zwangerschapsweek aanmelden.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/zwangerschapsdiabetes
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (35-39)

Terug naar de Zwangerschapskalender

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken