Week 5

5_

Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
Je baby maakt een snelle ontwikkeling door. In de komende weken worden zo’n beetje alle organen aangelegd. Deze periode is dan ook cruciaal voor een goede ontwikkeling. De hersenen, het hart, de lever en nieren gaan zich ontwikkelen. Het hartje begint deze week ook al te kloppen! Ook al is er een begin gemaakt aan de grote organen, armen en benen heeft je kindje nog niet. Deze zullen later tot ontwikkeling komen. Je kindje is nu zo groot als een appelzaadje! Ook de placenta begint nu flink te groeien en vraagt om meer bloedtoevoer om je baby van alle voedingsstoffen te kunnen voorzien.

Goed om te weten!

Omdat het kloppen van het hartje rond de 5 weken zwangerschapstermijn nog heel moeilijk te zien is en het ook nog net een paar dagen te vroeg kan zijn om dit te kunnen zien, is besloten om na 6 weken zwangerschap naar hartactie te kijken met een echo. Luisteren naar het hartje gebeurt nog wat later. Dit in verband met onvoldoende beschikbare informatie over de gevolgen van de gebruikte apparatuur.

Mama
In de vijfde week komen veel vrouwen er pas achter dat ze zwanger zijn, omdat hun menstruatie uit blijft. De buik zie je nu nog niet groeien, toch kan je wel een opgeblazen gevoel hebben en last krijgen van… flatulentie (winderigheid). Dat komt omdat je darmen wat uitzetten. De bekende zwangerschapssymptomen beginnen vaak rond deze periode echt te komen:

  • Misselijkheid: een van de bekendste zwangerschapssymptomen is toch wel de misselijkheid die veel vrouwen ervaren. De meeste vrouwen hebben in de ochtend het meest last van de misselijkheid, maar ook ’s middags en ’s avonds kan de misselijkheid aanwezig zijn. De ernst van de misselijkheid is ook verschillend. Zo heeft de een er een beetje last van en moet de ander wellicht wel meerdere keren op een dag overgeven. Goed om te weten is dat de misselijkheid vrijwel altijd na het eerste trimester van de zwangerschap over gaat!
  • Vermoeidheid: In je lichaam verandert veel: je gaat meer bloed aanmaken, de placenta wordt gevormd, je geeft voedingsstoffen aan je kindje en dan heb ik het nog niet eens over alle hormonen in je lijf. Dit kost veel energie. Probeer je rustmomenten te pakken, drink voldoende en probeer gezond te eten om voldoende vitamines, mineralen en ijzer binnen te krijgen.
  • Te weinig bloed: Voor het aanleggen van de placenta is meer bloed nodig, maar ook voor de ontwikkeling van je baby. Ter compensatie gaat je lichaam meer bloed aanmaken. Soms kan dit toch te weinig zijn en heeft je lichaam behoefte aan meer. Bij bloedarmoede is er een tekort aan rode bloedcellen. Je rode bloedcellen hebben ijzer nodig om zuurstof te kunnen vervoeren. Als het ijzer te laag is kan het bloed niet genoeg zuurstof verplaatsen. Hierdoor kun je je duizelig voelen, het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen of hartkloppingen krijgen. IJzerrijke voeding kan helpen bloedarmoede te voorkomen, denk aan noten, volkorenbrood, zilvervliesrijst, vlees, vis, aardappelen, bonen, linzen, spinazie, andijvie, broccoli, doperwten, appelstroop, gedroogde abrikozen en vijgen. Omdat het ijzer vrijwel altijd daalt in de zwangerschap zal je verloskundige of gynaecoloog dit de gehele zwangerschap in de gaten houden.
  • Vaak moeten plassen: Door hormonen gaat er ook meer bloed naar je nieren (de organen die urine produceren). Hierdoor moet je ook vaker plassen. Rond de 12de zwangerschapsweek wordt dit meestal minder, maar vaak keert het aan het eind van de zwangerschap weer terug als de baby tegen je blaas aandrukt. Probeer hoe dan ook niet minder te gaan drinken, je hebt het vocht nodig en je kindje ook.

Wat staat er op de planning?

  • Ga alvast oriënteren welke verloskundigenpraktijk er bij jou in de buurt is. Het kan geen kwaad om ze al te bellen, vaak plannen ze de afspraak dan rond de 8 weken zwangerschapsduur. Heb je veel last van zwangerschapsklachten? Je mag ze natuurlijk altijd bellen, ook als je nog geen kennismakingsgesprek hebt gehad!
  • Zorg voor voldoende vitamines, mineralen en ijzer. Op www.voedingscentrum.nl kun je precies vinden welke voeding waarvoor helpt.
  • Hier vindt je een handige lijst met welke voeding je wel en niet mag eten in de zwangerschap. Als je deze lijst aanhoudt zit je veilig.
  • Maak geen kattenbakken meer schoon, doe handschoenen aan in de tuin en misschien heb je al een kindje en neem je hem/haar wel eens mee naar de speeltuin? Draag ook daar handschoenen. Katten doen immers overal hun behoeftes. In de ontlasting van katten kan namelijk de parasiet toxoplasmose zitten. Deze parasiet kan infecties veroorzaken die gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap.
  • Was groenten en fruit goed! Ook op de groenten en fruit kunnen bacteriën zitten (bijvoorbeeld salmonella en listeria). Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken wat gevaarlijk kan zijn tijdens de zwangerschap.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (12de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. (43).
https://www.thuisarts.nl/zwangerschap/ik-heb-last-van-bloedarmoede-tijdens-mijn-zwangerschap
http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx
http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/veilig-eten-voedselinfectie-voorkomen/wassen.aspx
https://www.moedersvoormoeders.nl/

Terug naar de Zwangerschapskalender

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken