Week 4

4_

Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
In de vierde week komt de bevruchte eicel in de baarmoeder aan! Het vruchtje nestelt zich in de baarmoederwand. Door de innesteling kan wat bloed vrijkomen, dit noemen we een innestelingbloeding. Vanaf nu spreken we van een embryo. Op de plek waar de embryo zich innestelt zal ook de placenta groeien en vindt de uitwisseling tussen voedingstoffen en afvalstoffen plaats. De embryo heeft inmiddels al veel celdelingen doorgemaakt en bestaat inmiddels al uit verschillende onderdelen, die ieder een andere ontwikkeling doormaken. Toch is de embryo nog héél klein, ongeveer zo groot als een maanzaadje!

Mama
Wanneer je zwangerschapssymptomen krijgt is per vrouw heel verschillend. Sommige vrouwen voelen zich super zwanger, terwijl andere misschien niks merken. Het is ook helemaal niet gek als je bepaalde symptomen eerder, later of helemaal niet hebt. Rond de vierde week zijn de meest voorkomende zwangerschap symptomen:

  • Moodswings: in de zwangerschap veranderen de hormoonwaardes in je lijf. Dit kan ervoor zorgen dat je je soms sneller emotioneel voelt of dat je je emotioneel voelt terwijl er misschien helemaal geen reden voor is. Veel vrouwen zullen deze ‘moodswings’ herkennen. Het is dan ook helemaal niet erg om af en toe je emoties te laten gaan.
  • Gevoelige borsten: je borsten kunnen pijnlijk aan voelen, met name rond je tepels. Ook kunnen je borsten groter worden doordat je meer vocht vasthoudt.
  • Buikpijn: krampen die kunnen voelen als menstruatiepijn. Doordat je baarmoeder begint te groeien kun je last krijgen van krampen.
  • Bloedverlies: licht bloedverlies kan komen doordat het eitje zich aan het innestelen is. Dit is onschuldig en kan geen kwaad. Neem bij veel bloedverlies altijd contact op met je dichtstbijzijnde verloskundige.

Positieve/negatieve test?
Je hoort wel eens verhalen dat een zwangerschapstest negatief is en later toch sprake blijkt te zijn van een zwangerschap. Hoe kan dat nou?

Bij een zwangerschapstest speelt een specifiek hormoon een grote rol, namelijk het HCG-hormoon (Human choriongonadotrofine). Bij het doen van een zwangerschapstest meet je de HCG hoeveelheid in je urine. Tijdens je zwangerschap zijn er hormonen die stijgen in hoeveelheid en hormonen die dalen in hoeveelheid. Zo wordt ook vanaf het moment dat de embryo zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand het hormoon HCG aangemaakt. Het HCG-gehalte stijgt tot zo’n 8-9 weken zwangerschapsduur. Het risico bestaat dat als je bij een zwangerschapsduur van vier weken een zwangerschapstest doet, het HCG nog onvoldoende aanwezig is voor een positieve uitslag. Het kan in dat geval best zijn dat een paar dagen later de test alsnog positief is.

Tip!

Gebruik ochtendurine! De ochtendurine is het sterkst geconcentreerd. De kans dat je een betrouwbare meting doet is dus groter.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Sadler, TW. (2001), Langman’s medical embryology. — 12th ed., Lippincott Williams & Wilkins, a Wolters Kluwer business, (43-50).
Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (12de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. (39-42).

Terug naar de Zwangerschapskalender

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken