Week 38

38_

38ste week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje is zo’n 48cm lang en weegt ongeveer 3200 gram. Zijn of haar organen zijn zo goed als klaar voor de buitenwereld. De ontwikkeling van de spieren van je kindje is ook niet stil blijven staan. Je kindje heeft sterke armpjes om je vast te grijpen. Ook het nekje is sterk. Toch is het belangrijk om het nekje/hoofdje van je kindje na de geboorte goed te ondersteunen. Het hoofdje is namelijk in verhouding met de rest van het lichaam zwaarder.

Mama
Stap voor stap doorlopen we de fases van de bevalling, zo weet je vast een beetje wat je kan verwachten. Weet wel, geen enkele bevalling verloopt hetzelfde. Het kan zomaar zijn dat je korter of langer doet over een bepaalde fase of dat er ingegrepen moet worden om andere factoren.

Een bevalling kunnen we onderverdelen in drie fases. 1). De ontsluitingsfase, 2). De uitdrijvingsfase en 3). Het nageboortetijdperk.

De ontsluitingsfase
De ontsluitingsfase kunnen we weer onderverdelen in twee gedeeltes. Het eerste gedeelte bestaat uit het verweken en verstrijken van de baarmoederhals (de latente fase). Je baarmoederhals wordt weker en korter. Bij een eerste kindje duurt de latente fase gemiddeld zo’n 7,5 uur. In deze fase komen de weeën regelmatig en nemen ze nog toe in frequentie, duur en kracht. De latente fase is nodig om ontsluiting te kunnen krijgen, wat ook wel het tweede gedeelte is van de ontsluitingsfase (de actieve fase). De actieve fase duurt gemiddeld bij een eerste kindje 7 uur. De weeën zijn krachtiger, pijnlijker en komen vlotter achter elkaar, om de 2-3 minuten totdat je uiteindelijk maximale ontsluiting bereikt: 10cm. Vaak zie je bij een tweede of volgende bevalling deze fases sneller verlopen. Tijdens de ontsluitingsfase is het normaal om wat bloed, meestal vermengd met slijm, te verliezen. Dit noemen we ‘tekenen’.

De overgangsfase
In deze fase zul je merken dat de weeën pijnlijk en krachtig zijn. Ze komen om de 2 minuten en houden een minuut aan. Op een gegeven moment zul je merken dat je meer drukgevoel krijgt. De baby zakt met zijn hoofdje dieper! Deze druk wordt zo heftig dat je het niet meer tegen kunt houden: persdrang. Soms moet je zo goed als het gaat proberen de wee nog weg te zuchten om de volledige 10cm ontsluiting te bereiken en het hoofdje van je kindje vast wat te laten zakken. De meeste vrouwen vinden deze fase het pittigst. Het wisselen van houdingen, massage in de rug en coaching tijdens de wee kunnen helpen.

De uitdrijvingsfase
Je hebt 10 centimeter ontsluiting, het hoofdje van je kindje is dieper gekomen en niet te missen, je hebt persdrang! Een drang om te persen die je niet meer tegen kunt houden. De baarmoeder trekt samen in golvende bewegingen om je kindje naar buiten te duwen. Je mag mee persen. Het kindje moet nog wel de weg van het baringskanaal afleggen. Het baringskanaal wordt langzaamaan opgerekt, terwijl het hoofdje van je kindje zich aan past aan de vorm van het baringskanaal. Het baringskanaal is geen rechte weg, er zit een bochtje in. Daarnaast is de bekkeningang anders van vorm dan de bekkenuitgang. Om deze redenen maakt je kindje tijdens de uitdrijvingsfase twee keer een kwartslag draai: ook wel de inwendige- en uitwendige spildraai genoemd. Bij een eerste bevalling mag de uitdrijvingsfase twee uur duren. Bij een tweede of volgende bevalling verloopt deze fase een stuk sneller: de helft van alle vrouwen heeft na 10 minuten hun kindje bij hen op de borst liggen. Een goede houding tijdens het persen is belangrijk. Het blijkt dat de meeste vrouwen het fijn vinden om verticaal te bevallen, bijvoorbeeld op een baarkruk, op handen en knieën of staand. Daarnaast helpt de zwaartekracht mee bij een verticale houding en blijft de doorbloeding van de placenta naar je kindje toe beter. Hier lees je meer over houdingen tijdens de geboorte van je kindje: https://www.beboldandbeautiful.nl/welke-baringshoudingen-zijn-er/

Als je kindje eenmaal geboren is wordt hij of zij bij je op de buik/borst gelegd. Je kindje is het eerste uur na de bevalling erg alert. Hij of zij wil jou goed bekijken en ligt graag bij je. Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer een eerste poging tot borstvoeding binnen het eerste uur na de geboorte van je kindje gedaan wordt, dit een positief effect heeft op de borstvoeding later. Je verloskundige of kraamverzorgster zal je hierbij helpen. Voor de band tussen jou en je kindje is het belangrijk dat je kindje huid-op-huid ligt. Daarnaast houdt dit je kindje direct warm en geeft het voor hem/haar een vertrouwd gevoel. Hij kan je ruiken, hoort je ademhaling en voelt je hartslag.

Het nageboortetijdperk
De navelstreng wordt doorgeknipt, vaak door de vader. Nu is je kindje écht los van jou. Als het medisch gezien mogelijk is wordt de navelstreng pas doorgeknipt als deze is uitgeklopt. Zo krijgt je kindje nog net wat extra belangrijke stoffen vanuit de placenta mee. Daarnaast zal de verloskundige controleren of de placenta al losligt. Soms vraagt de verloskundige je nog even mee te persen terwijl ze tegendruk geeft op je buik(spieren). En dan is ook de placenta met vliezen geboren. De geboorte van de placenta mag een uur op zich laten wachten.

Als ook de placenta geboren is controleert de verloskundige of je bent ingescheurd en of het nodig is om dit te hechten (uiteraard onder verdoving). Daarnaast houden de verloskundige en kraamverzorgster goed in de gaten of het bloedverlies acceptabel is. Nadat je kindje een tijdje bij je heeft gelegen zal de verloskundige je kindje van top tot teen nakijken. Ook wordt je kindje gewogen, wordt gemeten hoe lang dat hij of zij is en wordt in overeenstemming met jullie vitamine K toegediend om de bloedstolling te bevorderden.

Als ook je kindje is nagekeken is het fijn om even je rust te pakken, wat te eten en daarna zal de kraamverzorgster je helpen met het douchen. Het is belangrijk dat jij aan geeft hoe je je voelt. Voel je je nog wat duizelig? Ga terug op bed en neem nog even wat langer de tijd. Er is geen haast.

En natuurlijk, als jij dan ook weer lekker fris in het schone bed zit kun je niet wachten om de oma, opa, broer, zus, vriendin etc. het mooie en bijzondere nieuws te vertellen!

Wat staat er op de planning?

  • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
  • Heb je al een beetje rondgekeken naar geboortekaartjes? Doe vast ideeën op en bekijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een eerste opzetje.
  • Ga nog een keer gezellig met je partner uiteten, naar de film of iets dergelijks. Straks als de kleine er is zal dat er waarschijnlijk even niet van komen.
  • Je kunt vast je verzekering aanpassen zodat je kindje ook wordt meeverzekerd.

Liefs, Bernice
Verloskundige

Bronnen:

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken