Week 37

37_

37ste week van de zwangerschap!

Baby
Vanaf deze week mag je kindje geboren worden. Desalniettemin geven de komende weken je kindje nog de tijd om zijn of haar longetjes en hersenen meer te laten volgroeien. Daarnaast neemt je kindje nog in gewicht toe. Deze extra ‘vetjes’ zijn goed! Zo heeft je kindje een reserve voor de eerste dagen na de geboorte. Na de geboorte gaat namelijk veel energie van de baby naar het drinken, groeien en warm houden. Je kindje verliest via zijn of haar hoofdje de meeste warmte. Dat is de reden waarom direct na de geboorte je kindje een mutsje op z’n hoofdje krijgt.

Mama
Er zijn een paar dingen die je het beste geregeld kan hebben nu je mag gaan bevallen. Hieronder gaan we het rijtje even langs:

 1. Als het goed is sta je inmiddels ingeschreven bij een kraambureau. Is dit nog niet het geval? Regel dit dan snel nog. Bij verschillende kraambureaus kun je je aanmelden.
 2. Staat je bed al op klossen? Voor de zorgverleners die bij je thuiskomen (vaak de verloskundige en kraamverzorgster) is het belangrijk dat het bed voldoende hoog staat, ten minste op 80cm hoogte. Misschien kun je ze lenen van iemand uit je vrienden- of familiekring? Of tweedehands aanschaffen? En anders kun je ze altijd via het internet lenen.
 3. Als het goed is heb je je kraampakket inmiddels ontvangen. Nog niks ontvangen? Bel je verzekering en vraag naar het kraampakket. Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen is het handig om een kraampakket in huis te hebben.
 4. Heb je het nummer van je verloskundige al in je mobiele telefoon opgeslagen? Zo heb je het snel bij de hand, mocht je het nodig hebben. Zet het nummer ook in de telefoon van je partner.
 5. Of de kinderkamer al af is, is wat minder belangrijk. De eerste weken/maanden kun je je kindje het beste bij jou (en je partner) op de kamer laten liggen, totdat je kindje zich goed kan omrollen. Zo kunnen jij en je partner jullie kindje goed in de gaten houden. Daarnaast moet je je bedenken dat je kindje negen maanden bij je in je buik zat. In die negen maanden heeft je kindje jouw hartslag en stem gehoord, kent hij of zij jouw geur en voelt hij jouw warmte. Je kindje wil het liefst bij je zijn. Het handigst is om naast jullie bed een wiegje/ledikantje te plaatsen. Ook wel eens van een co-sleeper gehoord? Dit is een bedje wat je aan je eigen bed vast kan maken. Je kindje slaapt daarin veilig omdat het zijn of haar eigen lakentje heeft. Hieronder een afbeelding van een co-sleeper.

 1. Heb je een foto- of videocamera klaarliggen? En is deze ook volledig opgeladen?
 2. Doet je deurbel het? Niks vervelender als je in de weeën zit en je verloskundige staat voor de bel die je niet hoort.
 3. Tot slot bestaat er een checklist aan spullen die handig zijn om aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan de kleertjes, de kruiken, een thermometer etc. Via deze link kom je bij de checklist terecht: https://www.beboldandbeautiful.nl/bevallen-wat-heb-je-nodig/

 Wat staat er op de planning?

 • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
 • Heb je al een beetje rondgekeken naar geboortekaartjes? Doe vast ideeën op en bekijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een eerste opzetje.
 • Ga nog een keer gezellig met je partner uiteten, naar de film of iets dergelijks. Straks als de kleine er is zal dat er waarschijnlijk even niet van komen.

Liefs, Bernice
Verloskundige

Bronnen:

 • Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (Pag. 138-139).

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken