Week 36

36

36ste week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje is ongeveer zo groot als een honingmeloen! 45cm lang en 2900gram zwaar en nog volop aan het groeien. Je kindje slaapt nog altijd veel. Minstens ieder halfuur tot uur wordt je kindje wakker. Hij gaapt, neemt een hap vruchtwater, krijgt de hik en draait af en toe met z’n rug naar links of rechts. De echte felle schopjes zoals je die eerder soms weleens voelde zijn er niet meer. Dit komt doordat je kindje simpelweg minder ruimte in de baarmoeder heeft. Het aantal bewegingen neemt niet af, maar de felle schopjes maken plaats voor schuivende bewegingen. Twijfel je over de beweginkjes van je kindje? Bel dan je verloskundige.

Mama
Huid op huid contact, misschien heb je er al iets over gehoord of gelezen. Dan weet je waarschijnlijk al dat dit veel goede invloeden heeft op verschillende vlakken. Even een rijtje met voordelen van huid op huid contact direct na de geboorte:

 • Huid op huid contact heeft een positieve bijdrage aan de binding tussen de ouders en het kindje.
 • Zorgt voor het stabiel houden van de temperatuur van de baby.
 • Ook de ademhaling, hartslag en bloeddruk van de baby zijn stabieler.
 • De bloedsuikerspiegel van de baby is hoger.
 • Huid op huid contact zorgt ervoor dat de baby direct na de geboorte in aanraking komt met dezelfde bacteriën als zijn of haar moeder. Dit helpt later bij het voorkomen van allergische aandoeningen.
 • Tot slot, kindjes die vaker huid op huid contact ontvangen vertonen minder huilerig gedrag.

Dit alles geldt zowel voor kindjes die binnen de verwachte termijn geboren worden, als kindjes die te vroeggeboren worden: premature kindjes. Zelfs als je kindje te vroeggeboren wordt (en daarom misschien in de couveuse ligt of extra zuurstof krijgt) moet zoveel mogelijk gekeken worden naar de mogelijkheden om je kindje huid op huid bij jou of je partner te laten liggen. Kindjes blijken namelijk minder zuurstof nodig te hebben en houden zichzelf ook op andere vlakken stabieler. Is je kindje te vroeggeboren? Vraag ook zelf wat de mogelijkheden zijn!

Om te begrijpen waarom huid op huid contact zo belangrijk is, gaan we even terug naar de basis. Mensen vallen namelijk onder de categorie zoogdieren: het kindje wordt geboren en wordt gevoed door de moeder door het geven van borstvoeding. Elk jong van een zoogdier heeft nauw contact met de moeder (of vader). Wanneer zo’n jong uit deze omgeving wordt gehaald vertoont het tekenen van stress. Baby’s voelen zich hierdoor gescheiden van hun moeder of vader. Dit kan zich uiten in slaperig, huilerig tot aan protesterend gedrag toe.

Met oog op de borstvoeding is het advies om je kindje minstens een uur na de geboorte bij je huid op huid te houden. Dit zou zorgen voor een grotere slagingskans in het geven van borstvoeding. Kindjes blijken beter aan te happen en vast te houden zonder enige hulp. Een kindje dat beter de tepel vasthoudt krijgt gemakkelijker melk. Ook blijkt dat de moeder minder ongemak/pijn ervaart bij het voeden. Wanneer het kindje niet goed aan hapt en de tepel niet goed weet vast te houden geeft dit een grote kans op problemen bij de moeder, denk aan verstopte melkkanaaltjes en een borstontsteking. Hieronder even op een rij wat de voordelen van huid op huid contact zijn met betrekking op de borstvoeding:

 • Huid op huid zorgt bij de baby voor een beter zoek-, hap- en zuigreflex bij het geven van borstvoeding. Via deze link kom je bij een filmpje waarin je ziet hoe kindjes zelfstandig de borst opzoeken, de tepel aan happen en vasthouden:

https://www.youtube.com/watch?v=0KVAOUILFq0

 • Daarnaast vergroot het de kans op het geven van uitsluitend borstvoeding (dus dat bijvoeding niet nodig is) en vergroot het de kans op het langer geven van borstvoeding (op lange termijn).
 • Ook geeft het kindje beter aan wanneer het een nieuwe voeding wil.

Ook onder zorgverleners wordt het belang van huid op huid in acht genomen. In principe wordt er altijd naar gestreefd dat je kindje na geboorte direct bij je op de borst wordt gelegd. Hou er rekening mee dat het soms om een medische reden niet direct mogelijk is. Dan zal zo spoedig mogelijk je kindje alsnog bij je worden gelegd. Zaken als het wegen van je kindje of andere routinecontroles zouden geen voorrang mogen krijgen.

De eerste minuten dat je pasgeboren kindje bij je op je borst ligt is een onbeschrijfelijk gevoel dat niet verstoord moet worden. Je kindje neemt je geur in zich op, voelt je warmte en je hartslag, hoort je stem en vind zelf z’n weg naar de borst, soms met een beetje ondersteuning van de moeder. Je kindje verdiend rust en de tijd om langzaamaan te wennen aan de buitenwereld. Want het leven start hier voor je kindje en er is op dit moment niks belangrijker voor je kindje dan een gezonde start daarvan.  Ook als je een keizersnede hebt kan je kindje (indien het medisch acceptabel is) bij je gelegd worden.

Wat staat er op de planning?

 • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
 • Heb je al een beetje rondgekeken naar geboortekaartjes? Doe vast ideeën op en bekijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een eerste opzetje.

Liefs, Bernice
Verloskundige

Bronnen:

 

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken