Week 35

35_

35ste week van de zwangerschap!

Baby
Nog vijf weken te gaan tot de uitgerekende datum. Al kan het natuurlijk zomaar zijn dat je kindje eerder komt of nog wat langer op zich laat wachten. De ogen van je kindje hebben al een hele ontwikkeling doorgemaakt. Vanaf deze week kan je kindje de rode kleur in de baarmoeder zien. Bij de geboorte kan hij of zij een afstand van 20 tot 40cm zien. Bij het vasthouden van je kindje of als je kindje aan de borst ligt kan hij of zij jou goed zien. Omdat de hersenen nog moeite hebben met het verwerken van alle informatie is in het begin het zicht nog wazig. Met de dag zal dit meer helder worden.

Mama
Als je kindje geboren is zijn er een paar dingen die geregeld moeten worden. Zo ook het aangeven van je kindje bij de gemeente. Hieronder doorlopen we de 6 stappen vast:

Stap 1  Binnen drie werkdagen na de geboorte van je kindje moet je kindje bij de gemeente aangegeven zijn. Let op! Dit moet in de gemeente waarin je kindje geboren is. Zaterdagen, zondagen en feestdagen tellen niet mee.

Stap 2: Wie mogen er aangifte doen? Uiteraard de vader en moeder van het kindje. Maar ook iemand die bij de geboorte aanwezig was, iemand bij wie de baby in huis geboren is en het hoofd van het ziekenhuis waar de baby geboren is.

Stap 3:  Op de site van je gemeente kun je een afspraak maken.

Stap 4:  Er zijn een paar dingen die je bij je moet hebben op het moment dat je aangifte gaat doen.

  • Legitimatiebewijs van degene die aangifte doet.
  • Legitimatiebewijs van de moeder.
  • Soms is een geboortebrief van de verloskundige of het ziekenhuis nodig (zij zullen deze aan je meegeven).
  • Heb je je kindje in de zwangerschap al erkend? Neem deze erkenningsakte dan mee.

Stap 5  Tijdens de aangifte geef je de naam van het kindje door en beslis je of het kindje de achternaam van de vader of moeder mee krijgt.

Stap 6 Als alle gegevens zijn doorgegeven wordt een geboorteakte opgesteld. Hierin staat de naam, geboortedatum, geboorteplaats van je kindje en het tijdstip dat je kindje geboren is. Daarnaast staan de gegevens van jou en je partner erbij.

 Wat staat er op de planning?

  • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
  • Rond deze periode zal je verloskundige het geboorteplan aankaarten. In een geboorteplan schrijf je je wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling. Het is goed om hier alvast over na te denken. Bedenk je wel, een bevalling is nooit volledig te plannen. Het kan altijd anders lopen dan je van tevoren gedacht had.
  • Heb je al een beetje rondgekeken naar geboortekaartjes? Doe vast ideeën op en bekijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een eerste opzetje.

Liefs, Bernice
Verloskundige

Bronnen:

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken