Week 34

34_

34ste week van de zwangerschap!

Baby
Ondanks dat je kindje vanaf 16 weken al geluiden op kan vangen, wordt je kindje hier steeds beter in. Hij of zij kan jouw stem horen en van de mensen die dicht bij je staan. Dit betekent dus ook dat je kindje andere geluiden zoals muziek kan opvangen. Interessant is dat de geluiden die je kindje op vangt ook in zijn of haar geheugen blijven hangen. Je kindje zal dan ook reageren op het geluid, hij/zij danst mee op de muziek! Ook na de geboorte onthouden kindjes de liedjes nog. Hier kun je na de geboorte van je kindje een groot voordeel mee doen. Je kindje zal dan rustig worden van vertrouwde geluiden: je stem, je hartslag als hij of zij op je borst ligt, het gepraat van mensen of dat ene liedje wat je meerdere keren hebt afgespeeld in de zwangerschap. Voor je kindje allemaal geluiden die hij of zij herkent vanuit de baarmoeder.

Mama
Dat de geboorte van je kindje in zicht komt, neemt niet weg dat de lichamelijke klachten minder worden. Twee veelvoorkomende klachten aan het eind van de zwangerschap zijn:

Indalingspijn: het hoofdje (of de stuit) van je kindje dat langzaamaan steeds wat dieper in het bekken zal zakt noemen we ook wel de indaling. Vanaf de 30ste zwangerschapsweek kan dit gebeuren. Dit zegt nog niet over wanneer je kindje daadwerkelijk geboren wordt. Het indalen kan klachten geven. Vaak omschrijven zwangere vrouwen dit als een stekende pijn in de vagina, pijn in de liezen en soms een ietwat krampend gevoel in de onderbuik. Let wel, heb je ook pijn bij het plassen dan is het verstandig om een blaasontsteking uit te sluiten. Het lopen kan soms wat ongemakkelijk gaan als het kindje al diep is ingedaald. Soms voelt het alsof er letterlijk iets tussen zit. Maar wees gerust, je kindje valt er niet zomaar uit!

Gelukkig zitten er ook voordelen aan het indalen. Als je kindje eenmaal diep genoeg in het bekken zit is de kans namelijk heel klein dat hij of zij nog zal draaien. Als het hoofdje beneden ligt is dit gunstig. Vaak zie je dat kindjes die in stuitligging liggen, dus met de billetjes naar beneden, wat later indalen. Je kindje kan nog wel met z’n ruggetje naar links of rechts draaien. Een ander voordeel is dat op het moment dat de vliezen scheuren het hoofdje als een ‘kurk’ de rest tegenhoudt. Zo wordt voorkomen dat er bijvoorbeeld een handje mee zakt. Tot slot, hoe dieper je kindje al in het bekken is ingedaald, hoe korter de weg is dat hij of zij nog moet afleggen tijdens de bevalling.

Slapeloosheid: of het nou komt door de warmte, het piekeren, het niet kunnen vinden van een prettige houding, het vaak moeten plassen of doordat de baby alle kanten op trappelt: slapeloosheid is een veelvoorkomende vervelende klacht tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Hieronder een paar tips om je hopelijk wat fijner te laten slapen:

  • Doe voor het slapen gaan geen drukke activiteiten meer. Vermijd ook liever de televisie en je mobiele telefoon. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Dit slaaphormoon heb je nodig om in slaap te komen. Ontspannende activiteiten kunnen je juist helpen bij het in slaap komen. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een tijdschrift, een boek, het luisteren naar muziek, een warm bad, een fijne massage of het drinken van een kopje thee.
  • Gebruik kussens! Die bolle buik gaat nou eenmaal een keer in de weg zitten. Een kussen tussen je benen of een extra kussen onder je buik. Probeer uit wat voor jou prettig ligt.
  • Bij klachten van maagzuur kan het helpen om een extra kussen onder je hoofd te leggen. Hierdoor lig je niet helemaal plat en kan het maagzuur niet zo snel omhoogkomen. Bij sommige vrouwen helpt het om voor het slapen wat vla te eten. Hierdoor hebben ze minder last van maagzuur.
  • Probeer na de middag producten die cafeïne en theïne bevatten te vermijden. Koffie, cola, zwarte en groene thee dus liever niet.
  • Pieker je veel? Schrijf alle gedachtes en vragen van je af. De volgende dag kun je de vragen stellen aan de juiste personen, de dingen doen die nog in je opkwamen of gewoon je zorgen met je partner, familie, vrienden of je verloskundige delen.

Wat staat er op de planning?

  • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
  • Heb je al een eerste gesprek met je kraamzorg gepland? Vaak komen ze de eerste keer bij je thuis langs en spreken ze met je af op hoeveel zorg je recht hebt.
  • Heb je ook je baas al laten weten wanneer je je zwangerschapsverlof in wil laten gaan? Vaak vinden ze het fijn dit op tijd te weten zodat ze eventuele vervanging kunnen regelen.
  • Rond deze periode zal je verloskundige het geboorteplan aankaarten. In een geboorteplan schrijf je je wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling. Het is goed om hier alvast over na te denken. Bedenk je wel, een bevalling is nooit volledig te plannen. Het kan altijd anders lopen dan je van tevoren gedacht had.

Liefs, Bernice
Verloskundige

Bronnen:

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken