Week 33

33_

33ste week van de zwangerschap!

Baby
De baby weegt zo’n twee kilo! Net zo zwaar als twee pakken suiker. Eerder werd al verteld dat de baby in zijn of haar longen een soort substantie aanmaakt, dit noemen we surfactant. Deze substantie zorgt ervoor dat de longblaasjes in de longen openblijven. Bij 33 weken zwangerschap is er meestal voldoende van deze substantie aanwezig om buiten de baarmoeder te kunnen leven. Echter, het kindje is de komende weken veel beter af bij jou in je buik voor de warmte, zuurstof, voeding etc. Daarnaast zal je kindje de komende weken langzaamaan een stukje met zijn of haar hoofd/stuit in het bekken zakken. Bij week 34 lees je hier meer over.

Mama
Weet je al een beetje hoe het verloop van een bevalling gaat? Welke opties je hebt? En wat jij nodig hebt om je veilig en ontspannen te voelen? De voorbereiding op de geboorte van je kindje is het eerste begin.

Een informatieavond, rondleiding in het ziekenhuis of het lezen van een informatief boek kunnen je helpen om zo voorbereid mogelijk de geboorte van je kindje tegemoet te komen. Daarnaast kan een geboorteplan je hier ook bij helpen. In een geboorteplan kun je (samen met je partner) je wensen opschrijven ten aanzien van de bevalling. Weet wel, de geboorte van je kindje valt niet te plannen. Zie het geboorteplan als een hulpmiddel om erover na te denken en te praten met je verloskundige. Heb je specifieke wensen? Deze kun je uiteraard in het geboorteplan opschrijven zodat je zorgverleners er zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden. Lees hier meer over het geboorteplan: https://www.beboldandbeautiful.nl/zwanger/bevalplan/

Heb je je al bedacht waar je het liefst wil bevallen? Ook als je dit nog niet weet is dit helemaal niet erg. Zelfs ten tijde van de bevalling kunnen er vaak nog keuzes gemaakt worden. Misschien lijkt het je wel fijn om thuis te beginnen en wil je helemaal niet meer naar het ziekenhuis toe of misschien had je juist bedacht om thuis te bevallen en bedenk je je tijdens de bevalling dat je liever naar het ziekenhuis toe gaat. In overleg met verloskundige en afhankelijk van de situatie is er veel mogelijk.

Heb je je al bedacht wie je wil bij de bevalling aanwezig wil hebben. Je partner, moeder, zus of vriendin? Of misschien wel een doula. Een doula is een geboortecoach die je tijdens de bevalling steunt. Helaas vallen de kosten van een doula nog niet onder de basisverzekering.

Tot slot, neem je rust voorafgaand aan de geboorte van je kindje. Plan voldoende momenten in waarin je je kunt ontspannen zodat je ook met rust en ontspanning de geboorte in kunt gaan.

Wat staat er op de planning?

  • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
  • Heb je al een eerste gesprek met je kraamzorg gepland? Vaak komen ze de eerste keer bij je thuis langs en spreken ze met je af op hoeveel zorg je recht hebt.
  • Heb je ook je baas al laten weten wanneer je je zwangerschapsverlof in wil laten gaan? Vaak vinden ze het fijn dit op tijd te weten zodat ze eventuele vervanging kunnen regelen.
  • Rond deze periode zal je verloskundige het geboorteplan aankaarten. In een geboorteplan schrijf je je wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling. Het is goed om hier alvast over na te denken. Bedenk je wel, een bevalling is nooit volledig te plannen. Het kan altijd anders lopen dan je van tevoren gedacht had.

Liefs, Bernice
Verloskundige

Bronnen:

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken