Week 32

32_

32ste week van de zwangerschap!

Baby
De hersentjes van je kindje zijn zich rap aan het ontwikkelen. Dit zullen ze de komende 25 jaar nog blijven doen. De zenuwcellen zullen zich gaan verbinden. Hierdoor ontstaat er een heel netwerk aan verbindingen in de hersenen dat belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kindje. Het drinken van alcohol of te weinig voedingsstoffen binnen krijgen heeft een negatief effect op de groei van de hersenen. Het eten van noten, bonen en vette vis en het geven van borstvoeding na de bevalling hebben juist een super goed effect op de hersenen. Dat komt omdat deze voeding en borstvoeding vetzuren bevatten die nodig zijn voor het netwerk aan verbindingen in de hersenen. Pas bij een leeftijd van 25 jaar zijn de hersenen volgroeid.

Mama
De laatste weken zijn aangekomen en de geboorte van je kindje komt steeds dichterbij. Een bijzondere, mooie, maar ook vaak spannende gebeurtenis. Dit laatste heeft soms de overhand.

Angst voor de bevalling is niet gek, je hoeft je er dan ook absoluut niet voor te schamen. Waar de ene zwangere vrouw angstig is voor de pijn tijdens de bevalling, vindt de ander het lastig om de controle los te laten. Toch is het belangrijk dat angst niet overheerst. Een angstig gevoel kan tijdens de bevalling een negatief effect hebben op de hormooncyclus. Dat zie je in het plaatje hieronder.

Als je de gevoelens van angst en stress weet om te zetten naar zelfvertrouwen en ontspanning dan krijg je het omgekeerde effect. Zie de afbeelding hieronder.

Dat angst en stress de geboorte van je kindje negatief beïnvloeden mag duidelijk zijn. Maar hoe ga je met zelfvertrouwen, ontspanning en kracht de geboorte tegemoet? Hieronder een paar tips.

  1. Vertrouwen in het lichaam. Je lichaam heeft vanaf de bevruchting al een lange weg afgelegd. Je lichaam heeft voor je kindje gezorgd, het laten ontwikkelen en groeien. Heb er vertrouwen in dat je lichaam ook weet hoe je kindje geboren wordt. Je lichaam gaat hormonen aanmaken zodat de baarmoeder goed samentrekt, de druk van het hoofdje (of bij stuitligging de billetjes) zorgen dat de baarmoedermond ontsluit. Je bekken maakt ruimte (dit gebeurt deels al in de zwangerschap) en je kindje wordt door het lichaam naar buiten geduwd. Net als zoveel andere zaken doet je lichaam dit zelf. Denk bijvoorbeeld aan het verteren van voedsel, het ademhalen en de doorstroming van het bloed door je lichaam. Maar bedenk je dat je ook je lichaam de ruimte moet geven om te doen wat het moet doen.
  2. Breng in kaart waar de angst vandaan komt. Zie je op tegen de pijn? Heb je een vervelende/traumatische ervaring van de vorige keer? Wat het ook is, praat erover. Met je partner, familie, vrienden, maar ook je verloskundige. Soms kan de juiste informatie, hulpmiddelen of gewoon het delen van je angst al helpen.
  3. Volg een zwangerschapscursus. Tijdens een zwangerschapscursus ontvang je niet alleen veel nuttige informatie, ook leer je hoe je je lichaam beter tot rust kan laten komen. Dit kan door middel van gedachtes, verschillende houdingen of ademhalingsoefeningen. Er zijn verschillende zwangerschapscursussen, denk aan hypnobirthing, haptonomie, zwangerschapsyoga etc.
  4. Zorg voor een positieve mind-set. Sluit je af voor de negatieve verhalen en omreik je met positieve geboorteverhalen. Als je veel negativiteit op je social-media leest, zet dit dan even op een laag pitje. Praat met mensen om je heen die je steunen en kracht geven, maar blijf altijd je eigen keuzes maken. Doe leuke dingen waar je blij en ontspannen van wordt en bovenal geniet van de komst van jullie kindje!

Wat staat er op de planning?

  • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
  • Heb je al een eerste gesprek met je kraamzorg gepland? Vaak komen ze de eerste keer bij je thuis langs en spreken ze met je af op hoeveel zorg je recht hebt.
  • Heb je ook je baas al laten weten wanneer je je zwangerschapsverlof in wil laten gaan? Vaak vinden ze het fijn dit op tijd te weten zodat ze eventuele vervanging kunnen regelen.
  • Rond deze periode zal je verloskundige het geboorteplan aankaarten. In een geboorteplan schrijf je je wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling. Het is goed om hier alvast over na te denken. Bedenk je wel, een bevalling is nooit volledig te plannen. Het kan altijd anders lopen dan je van tevoren gedacht had.

Liefs, Bernice
Verloskundige

Bronnen:

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken