Week 31

31_

31ste week van de zwangerschap!

Baby
Net als je kindje groeit de placenta ook volop mee. Hij weegt nu zo’n 300 gr en bevat 150 ml bloed dat elke minuut 3 tot 4 keer wordt ververst. De placenta werkt als een soort van filter. Voedingsstoffen, zuurstof en antistoffen worden door de placenta doorgegeven aan je kindje. Deze antistoffen komen van de moeder en zijn de antistoffen die haar lichaam na een doorgemaakt infectie heeft aangemaakt. Zo krijgt je kindje samen met de moedermelk de eerste bescherming tegen besmettelijke ziekten al mee. De oortjes van je kindje zijn nog zacht en te buigen. Het kraakbeen zal naarmate je kindje verder groeit steeds harder worden.

Mama
De geboorte van je kindje komt steeds dichterbij. Misschien zit je er tegenop of kijk je er juist ontzettend naar uit? Wellicht heb je je vorige bevalling nog vers in het geheugen of is het misschien een compleet nieuwe ervaring in je leven? Hoe dan ook, het is een indrukwekkend moment in het leven van jou en je partner! Hoe weet je nou of de baring écht is begonnen?

Weeën
In de meeste gevallen begint een bevalling met weeën. In het begin kan het lijken op zeurende menstruatiekrampen in je onderbuik. Dit gevoel wordt steeds sterker en meer verspreid over je hele buik. Sommige vrouwen ervaren de weeën ook in de rug en benen. Als je na een uur merkt dat de weeën iedere 5 minuten terugkomen en een minuut aanhouden kun je stellen dat het door zal zetten. Wat kan helpen is het nemen van een douche. ‘Echte’ weeën die zullen blijven, terwijl de voorweeën weer af zullen zakken.

Scheuren van de vliezen
8 tot 10% van de bevallingen begint met het scheuren van de vliezen. 60 tot 95% van deze vrouwen krijgt ook weeën in de eerste 24 uur na het scheuren van de vliezen. Wat nou als je na het scheuren van de vliezen niet spontaan weeën krijgt? Het ligt er een beetje aan wat de afspraken bij jou in de regio zijn tussen de verloskundige praktijk en het ziekenhuis. Er wordt meestal maximaal gewacht op spontane weeën tot 72 uur na het scheuren van de vliezen. Hierna is de kans dat je spontaan weeën krijgt een stuk kleiner en wordt het risico op een infectie alleen maar groter. In het ziekenhuis zullen ze je weeënopwekkers geven. De naam zegt het al: om de weeën op te wekken.

Verliezen van de slijmprop
Een laatste signaal van de start van de baring zou kunnen zijn: het verliezen van de slijmprop oftewel tekenen. Het verliezen van de slijmprop kan betekenen dat je al wat ontsluiting krijgt, maar het kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een inwendig onderzoek. Wanneer je je slijmprop verliest kan dit een teken zijn van de start van de baring, maar de baring kan ook nog weken op zich wachten. Het zegt helaas dus niet zo heel veel.

Wat staat er op de planning?

  • Naast het bedenken van een leuke naam voor je kindje begint het ook tijd te worden om uitzet voor de baby te regelen: ledikantje, kinderwagen, kleertjes, luiers, kruikjes etc. Een volledige uitzetlijst kun je hier op de site vinden.
  • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
  • Wil je al snel weer gaan werken nadat je bevallen bent? Meld je al vast aan bij een kinderdagopvang. De wachtrijen zijn vaak lang! Of vraag je familie/vrienden vast op welke dagen zij zouden kunnen oppassen.
  • Heb je al een eerste gesprek met je kraamzorg gepland? Vaak komen ze de eerste keer bij je thuis langs en spreken ze met je af op hoeveel zorg je recht hebt.
  • Heb je ook je baas al laten weten wanneer je je zwangerschapsverlof in wil laten gaan? Vaak vinden ze het fijn dit op tijd te weten zodat ze eventuele vervanging kunnen regelen.

Liefs, Bernice
Verloskundig)

Bronnen:

 

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken