Week 30

30_

30ste week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje is 38cm lang en weegt zo’n 1300gr. Bij 30 weken ligt 25% van de kindjes nog met de billetjes of voetjes naar beneden. We zeggen dan dat je kindje in stuitligging ligt. Bij 36 weken is dit nog maar 3 tot 4% van alle kindjes. De kans is dus nog groot dat je kindje zich zal draaien. We zien dat wanneer het kindje met het hoofdje naar beneden dit gunstiger is voor de bevalling. Ligt je kindje aan het eind van de zwangerschap nog met zijn of haar billetjes beneden? Dan wordt bekeken welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Mama
Wat als je kindje over een paar weken niet met z’n hoofdje naar beneden ligt? Bij een stuit- of dwarsligging is er, als de situatie het toelaat, de mogelijkheid een externe versie uit te voeren. Bij een externe versie probeert iemand die hierin getraind is (vaak een gynaecoloog of verloskundige) het kindje uitwendig te draaien. Dit gebeurt onder geleide van een echoapparaat. Zo kunnen ze goed in de gaten houden hoe je kindje ligt.

Zo’n externe versie wordt vaak verricht rond de 36-37 weken. Daarvoor kan het kindje vaak zelf nog draaien. Voordat de externe versie plaatsvindt is het belangrijk dat je blaas leeg is. Een volle blaas kan namelijk in die weg zitten en je kunt je misschien wel voorstellen dat veel druk op een volle blaas niet prettig is. Je ligt op de onderzoeksbank of in een bed met vaak opgetrokken knieën. Eerst wordt aan de buik gevoeld en een echo gemaakt om zeker te weten dat het kindje nog in stuitligging ligt. Ook wordt naar de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta gekeken. Tot slot wordt naar het hartje geluisterd. Als alles in orde lijkt omvat de verloskundige of gynaecoloog met beide handen de billetjes van je kindje en wipt deze uit het bekken. De billetjes worden naar één kant van het bekken bewogen. Met één hand wordt je kindje op deze plaats gehouden en met de andere hand wordt het hoofdje voorzichtig naar beneden bewogen. Door deze beweging draait het kindje steeds verder en zal het op een gegeven moment meestal uit zichzelf verder draaien.

Het is belangrijk dat je je zoveel mogelijk probeert te ontspannen. Sommige gynaecologen kiezen ervoor via een infuus een ontspanningsmiddel toe te dienen. Dat zorgt ervoor dat de baarmoeder ontspannen blijft. Dit gebeurt altijd in overleg met jullie.

Een externe versie hoeft geen pijn te doen, maar comfortabel is het niet. Ondanks dat het voor de moeder niet een pretje is, is er geen reden om een externe versie niet uit te voeren. Uiteraard wanneer deze zorgvuldig wordt uitgevoerd. Wanneer er te veel weerstand wordt gevoeld, wordt de externe versie niet verder uitgevoerd. De kans dat er een complicatie optreedt zou dan namelijk groter kunnen zijn. Slechts bij 1 op de 250 versies treedt er echt een complicatie op. Dan kan het zijn dat een spoedkeizersnede nodig is. Om deze reden wordt een externe versie pas bij 36 weken uitgevoerd.

Wist je dat…
De kans dat de externe versie slaagt tussen de 40 en 50% ligt? Als je al een keer eerder bevallen bent is de kans dan de externe versie slaagt meer dan 50%.

Na het uitvoeren van een externe versie wordt er altijd naar het hartje geluisterd en een hartfilmpje van de baby gemaakt (CTG). Als je bloedgroep resusnegatief is krijg je een anti-D injectie om te voorkomen dat je antistoffen gaat aanmaken.

De slagingskans hangt af van een paar factoren:

  • De zwangerschapsduur
  • De hoeveelheid vruchtwater
  • De ligging van de placenta
  • De buikwand (een soepele buikwand maakt het gemakkelijker een externe versie uit te voeren).

Wat staat er op de planning?

  • Naast het bedenken van een leuke naam voor je kindje begint het ook tijd te worden om uitzet voor de baby te regelen: ledikantje, kinderwagen, kleertjes, luiers, kruikjes etc. Een volledige uitzetlijst kun je hier op de site vinden.
  • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
  • Wil je al snel weer gaan werken nadat je bevallen bent? Meld je al vast aan bij een kinderdagopvang. De wachtrijen zijn vaak lang! Of vraag je familie/vrienden vast op welke dagen zij zouden kunnen oppassen.
  • Heb je al een eerste gesprek met je kraamzorg gepland? Vaak komen ze de eerste keer bij je thuis langs en spreken ze met je af op hoeveel zorg je recht hebt.
  • Heb je ook je baas al laten weten wanneer je je zwangerschapsverlof in wil laten gaan? Vaak vinden ze het fijn dit op tijd te weten zodat ze eventuele vervanging kunnen regelen.

Liefs, Bernice
Verloskundige i.o.

Bronnen

  • Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (Pag. 167-169).

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken