Week 3

3_Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
Eigenlijk ben je vanaf deze week pas echt zwanger. Dat komt omdat we tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Bij een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen vindt ongeveer 2 weken later de eisprong plaats.

Door een verandering in hormoonwaardes vindt de eisprong plaats, ook wel de ovulatie. Een eicel leeft ongeveer 24 uur. Een spermacel daarentegen heeft een langere levensduur van zo’n 3 tot 4 dagen. Als rond deze dagen de eicel en zaadcel bij elkaar komen, kan de bevruchting plaats vinden (ook wel de conceptie genoemd).

Tip!
Je vergroot dus de kans om zwanger te worden door in deze periode geslachtsgemeenschap te hebben, rond de 14e dag van je menstruele cyclus.

Ondertussen gebeuren er ook allerlei veranderingen in je baarmoeder. De baarmoederwand wordt 3 tot 4 keer zo dik, zodat de bevruchte eicel zich straks kan innestelen. Ook wordt de baarmoederwand beter doorbloed. De eerste dagen profiteert de bevruchte eicel van z’n eigen voedingsvoorraadje. Later zal het vruchtje verbindingen aanleggen met de beter doorbloede baarmoederwand om voedingsstoffen op te kunnen nemen.

De bevruchting vindt in deze week plaats! De zaadcel dringt de eicel binnen en smelten samen tot één geheel. Komen er tijdens je eisprong twee eicellen vrij? Dan kun je zwanger worden van een twee-eiige tweeling. Het kan ook zijn dat één eicel zich zo deelt dat er twee embryo’s uit groeien, dit noemen we een eeneiige zwangerschap.

Nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden begint het bevruchte eitje zich langzaam naar de baarmoeder te verplaatsen. Onderweg beginnen de eerste cellen zich al te delen. Het duurt 5 tot 6 dagen totdat de eicel in de baarmoeder is aangekomen.

Mama
De kans is best groot dat je op dit moment nog helemaal niet weet dat je zwanger bent. Zodra je menstruatie over 2 weken uitblijft zul je je wellicht bedenken dat je zwanger bent. Ook zul je nu nog niet veel merken van zwangerschapssymptomen, deze beginnen vaak rond de vierde week van je zwangerschap.

Wat staat er op de planning?

  • Begin met slikken van foliumzuur (als je hier nog niet mee begonnen was)! Dit bevordert de ontwikkeling van zenuwstelsel van je kindje. Het verkleint de kans op een open ruggetje (spina bifida), open gehemelte/lip (schisis) en een open schedeltje (anencefalie).
  • Probeer een zo’n gezond mogelijke leefstijl te hebben: stop met roken en drinken en eet gevarieerd. Ook teveel energydrink, frisdrank en koffie drinken is beter om niet te doen.
  • Gebruik je medicatie? Overleg met je (huis)arts of de medicatie veilig is in je zwangerschap.
  • En bovenal, geniet van het feit dat je zwanger bent!

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Sadler, TW. (2001), Langman’s medical embryology. — 12th ed., Lippincott Williams & Wilkins, a Wolters Kluwer business, (40-41).
Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (12de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. (37-41)

Terug naar de Zwangerschapskalender

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken