Week 29

29_

29ste week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje is zo groot als een rode kool en snel aan het doorgroeien. Hiervoor heeft hij veel voedingstoffen nodig. Gezonden en gevarieerde voeding helpt hem met zijn zware taak: groeien! In het begin bestond de foetus volledig uit kraakbeen. Dit kraakbeen veranderd langzaamaan in bot. Ook zijn de smaakpapillen inmiddels aanwezig. Hij kan het vruchtwater proeven en kan onderscheid maken in zoet en zuur.

Wist je dat…
Vruchtwater zoet is? Mocht je ooit twijfelen of je urine of vruchtwater verliest, probeer dan eens een beetje op te vangen. Als het heel zuur ruikt is het waarschijnlijk urine. Ruikt het zoet? Dan is het waarschijnlijk vruchtwater. Bij twijfel is het natuurlijk nooit verkeerd om je verloskundige even te bellen.

Mama
Door al het harde groeien van je kleintje komt je buik ook steeds meer op spanning te staan. Misschien heb je last van jeuk of heb je de eerste zwangerschapsstriemen al gespot?

Striae
De paars-rode strepen die ontstaan door de oprekking van je huid door het snel groeien van je kindje noemen we striae. Tijdens de zwangerschap rekken de elastische vezels onder de huid op. Wanneer hier te veel spanning opstaat kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Striae is niet schadelijk voor jou of je kindje. Na de zwangerschap zullen de strepen lichter van kleur worden en daardoor minder zichtbaar. Helemaal weg gaan ze nooit. In verschillende winkels worden crèmes aangeboden die striae zouden moeten voorkomen. Echter, het is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit ook daadwerkelijk helpt.

Jeuk
Door de verschillende huidveranderingen in de zwangerschap kan de huid meer gaan jeuken. Deze huidveranderingen ontstaan door de verschillende hormonen waar je lichaam tijdens de zwangerschap mee te maken krijgt.  Jeuk in de zwangerschap is om die reden vaak heel normaal. Toch is het belangrijk in de gaten te houden of de jeuk niet overmatig wordt. Bij jeuk in de handpalmen, onder de voetzolen of bij huiduitslag is het belangrijk om je verloskundige dit te laten weten. Dit zou kunnen duiden op een aandoening die wel schadelijk kan zijn voor jou of je kindje.

Tips!

  • Probeer niet te krabben
  • Draag katoenen en als het kan luchtige kleding
  • Bij erge jeuk, koel je huid met ijskompressen of een koude douche
  • Soms kan mentholpoeder of mentholgel uitkomst bieden

Wat staat er op de planning?

  • Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!
  • Naast het bedenken van een leuke naam voor je kindje begint het ook tijd te worden om uitzet voor de baby te regelen: ledikantje, kinderwagen, kleertjes, luiers, kruikjes etc. Een volledige uitzetlijst kun je hier op de site vinden.
  • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.
  • Wil je al snel weer gaan werken nadat je bevallen bent? Meld je al vast aan bij een kinderdagopvang. De wachtrijen zijn vaak lang! Of vraag je familie/vrienden vast op welke dagen zij zouden kunnen oppassen.

Liefs, Bernice
Verloskundige i.o.

Bronnen:

  • Prins, M. van Roosmalen, J. Scherjon, S. & Smit, Y. (2009), Praktische verloskunde (12de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. (Pag. 59-60).
  • Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (59).

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken