Week 28

28_

28ste week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje groeit als kool! Wist je dat je kindje nu met z’n oogjes kan knipperen. Naast het knipperen met zijn of haar oogjes kan je kindje de hik hebben. Dit kun je voelen als schokkerige beweginkjes vaak onderin de buik. Je kindje neemt op dit moment net zoveel ruimte in beslag als dat er vruchtwater aanwezig is. Je baarmoeder reikt ter hoogte van jouw maag. Niet zo gek dus als je last van maagzuur krijgt of een opgeblazen gevoel hebt. De longen van je kindje zijn zich nog altijd volop aan het ontwikkelen, net zoals de cellen in z’n hersentjes!

Mama
Je zit inmiddels in het derde trimester van de zwangerschap. Harstikke leuk natuurlijk, maar dat betekent vaak ook dat klachten (weer) toenemen.

Eén van deze klachten kan zijn het hebben van een opgeblazen gevoel. Het hormoon progesteron zorgt dat je spieren slapper worden. Je lichaam doet dit zodat tijdens de bevalling je bekken ietwat kan verwijden zodat je kindje erdoor kan. Het heeft dus zeker een nuttige functie. Dit neemt niet weg dat de klachten die ermee gepaard gaan niet altijd even fijn zijn. Doordat de spieren slapper worden, worden ook je darmen meer ‘lui’. Daarnaast houd je makkelijker vocht vast.

Naast al het gedoe van de hormonen begint ook je baarmoeder te groeien. Door het groeien van de baarmoeder worden je organen zoals je blaas, darmen en maag steeds meer aan de kant gedrukt. Met dit alles bij elkaar is het dus niet zo gek dat je last hebt van een opgeblazen gevoel.

Tips voor een opgeblazen gevoel:

  • Eet vezelrijk
  • Kruidenthee (citroen-, kamille- of pepermuntthee. Pas op met het drinken van teveel zoethoutthee, teveel zoethoutthee kan de bloeddruk verhogen en zorgt dat je juist vocht gaat vasthouden).
  • Eet vaker kleinere hoeveelheden.
  • Blijf bewegen
  • Moet je naar het toilet? Stel het dan zeker niet uit!

Wat staat er op de planning?

  • Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!
  • Naast het bedenken van een leuke naam voor je kindje begint het ook tijd te worden om uitzet voor de baby te regelen: ledikantje, kinderwagen, kleertjes, luiers, kruikjes etc.
  • Twijfel je over de bewegelijkheid van je kindje? Hou een trappelkaart bij! Hierop kun je bewegingen van je kindje bijhouden.

Liefs, Bernice
Verloskundige i.o.

Bronnen

 

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken