27_

27ste week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje is zo groot als een bloemkool en weegt al bijna een kilo! Je kindje krijgt steeds beter door wanneer het dag of nacht is. Hij/zij gaat met het dag- en nachtritme van de moeder mee. Dit komt doordat de moeder ’s avonds, als het donker wordt, een hormoon (melatonine) aanmaakt dat haar slaperig maakt. In de ochtend is dit weer uit haar bloed verdwenen. Zo kan je kindje aanvoelen of het dag of nacht is. Desondanks zegt dit niks over de activiteit van je kindje. Het kan zomaar zijn dat je kindje ’s nachts meer beweegt dan overdag. Hoe dan ook is je kindje meestal rond 4 uur in de nacht in diepe slaap, z’n hartslag is dan het traagst.

Wist je dat…
Dat dag- en nachtritme ontzettend belangrijk is voor de groei en de hersenontwikkeling van je kindje?

Mama
Tussen de 28 en 34 weken beweegt je kindje het meest. Vanaf 28 weken zwangerschap is het belangrijk dat je je kindje regelmatig voelt bewegen. Wanneer je je volledig op je buik en je kindje focust zou je in een uur minstens vijf bewegingen moeten voelen. De hik of een zachte schopjes tellen ook mee!

Bewegingspatroon van je kindje
Het is belangrijk dat je kindje zich beweegt in z’n eigen bewegingspatroon. Vrijwel iedere zwangere heeft een moment waarop haar kindje heel actief is. Dit kan in de ochtend zijn, in de middag of misschien wel vlak na het avondeten. Ook zijn er momenten dat je kindje in diepe slaap is, je kindje beweegt dan niet of nauwelijks. Het is belangrijk om het bewegingspatroon van je kindje goed te leren kennen. Een actief kindje voelt zich namelijk goed. Als jij twijfelt over de bewegingen van je kindje en of hij zich wel lekker voelt, dan is het belangrijk om dit bij je verloskundige of gynaecoloog te melden. Hoe beter jij het bewegingspatroon van je kindje kent, des te beter je ook kan inschatten of dit afwijkt van het patroon dat jij van je kindje gewend bent.

Andere factoren
Soms kan het zijn dat andere factoren ervoor zorgen dat je je kindje minder goed voelt bewegen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de placenta aan de voorkant zit. In dat geval is de placenta min of meer een stootkussen voor je kindje en worden de beweginkjes gedempt. Ook maakt het uit of je staat, zit of ligt. Wanneer je ligt zul je je kindje beter voelen bewegen dan wanneer je staat. Daarnaast heeft roken, het drinken van alcohol en het gebruik van drugs een negatief effect op de activiteit van je kindje. Bij twijfel over het voelen van kindsbewegingen na 28 weken zwangerschap altijd bellen, ook als er sprake is van één van de hierboven genoemde factoren.

Eind van de zwangerschap
Het is normaal dat aan het eind van de zwangerschap je kindje anders gaat bewegen. Dat komt omdat je kindje hard groeit en minder ruimte krijgt. De felle schoppen vervangen zich voor schuivende bewegingen.

Ik twijfel of mijn kindje voldoende beweegt
Ga twee uur op je linkerzij liggen en probeer je volledig te focussen op je kindje. Voel je in twee uur tijd minder dan 10 bewegingen, maak je je zorgen of de bewegingen krachtig genoeg zijn of ben je ongerust? Bel dan je verloskundige of gynaecoloog.

Andere tips om je kindje wakker te schudden:

  • Drink een koud glas ranja.
  • Leg je hand op je buik of duw zachtjes in je buik.
  • Jumping jacks! Spring zelf een paar keer op en neer.
  • Wandelen.

Wist je dat…
Zwangere vrouwen ongeveer 40% van alle bewegingen van hun kindje voelen? 60% van alle bewegingen heb je dus niet door. Vaak komt dat omdat je druk aan het werk bent, bezig bent met de andere kinderen of omdat je gewoon op iets anders focust.

Wat staat er op de planning?

  • Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!
  • Naast het bedenken van een leuke naam voor je kindje begint het ook tijd te worden om uitzet voor de baby te regelen: ledikantje, kinderwagen, kleertjes, luiers, kruikjes etc.

 

Liefs, Bernice
Verloskundige i.o.