Week 26

26_

26ste week van de zwangerschap!

Baby
De oogjes gaan open, je kindje reageert op geluid en op fel licht. Je kindje maakt steeds meer onderhuids vet aan waardoor de rimpels in de huid zich langzaam opvullen. In de huid ontstaan dunne bloedvaatjes die zich vullen met bloed. Terwijl in de longen steeds meer longblaasjes worden gevormd. Als je kindje nu geboren zou worden, zou hij zachte geluidjes kunnen maken. Zijn stembanden werken namelijk al. Je kindje is flink aan het trappelen en bewegen. Deze soms vervelende schopjes en beweginkjes zijn niet voor niks. Op deze manier oefent je baby controle te krijgen over de bewegingen. Daarnaast traint je kindje z’n spieren.

Mama
Hoewel je waarschijnlijk van de misselijkheid en hoofdpijn af bent komen andere ongemakken de kop op steken.

Blaasontsteking
Heb je een constante pijn onderin je buik, pijn bij het plassen en/of een branderig gevoel, dan zou dit weleens een blaasontsteking kunnen zijn. Tijdens de zwangerschap is je weerstand lager en ben je dus vatbaarder. Daarnaast loopt urine minder goed door je urineleider weg door het gewicht van de baarmoeder. Bovendien zijn de spieren in je lichaam door hormonen slapper, zo ook de urineleiders en de blaaswand.

Symptomen van een blaasontsteking zijn constant het gevoel te hebben moeten plassen, brandende pijn tijdens het plassen, sterk ruikende urine, zeurende pijn in de onderbuik of onderrug, soms bloed in de urine en een niet lekker gevoel, soms met misselijkheid en braken.

Denk je dat je een blaasontsteking hebt? Bij de huisarts kun je je urine inleveren en zij zullen dit op kweek zetten. Heb je daadwerkelijk een urineweginfectie, dan krijg je een antibioticakuur mee. Meestal is de blaasontsteking na de kuur over. Heb je toch nog klachten, breng je huisarts opnieuw op de hoogte. Meld ook bij je verloskundige even dat je last hebt van een blaasontsteking. Wellicht heeft zij nog andere tips en adviezen voor je.

Aambeien
Aambeien zijn uitgezette bloedvaten rond en in de anus. Symptomen als bloedverlies, jeuk en pijn passen hierbij. Vaak ontstaan aambeien tijdens de zwangerschap. Gelukkig verdwijnen aambeien meestal binnen enkele weken na de bevalling.

Hormonen hebben invloed op de verslapping van de spieren, zo ook de anus. Daarnaast hebben zwangeren regelmatig last van obstipatie tijdens de zwangerschap. Net zoals de spieren in de anus slapper worden, verslappen ook de spieren in de darmwand. Hard persen bij obstipatie kunnen de klachten van aambeien verergeren.

Tip

·       Draag niet al te strakke broeken.

·       Drink veel water, het liefst 2L per dag.

·       Zit je veel? Sta dan elke 30 minuten even op.

·       Eet veel vezelrijke voeding.

 

Helaas zijn aambeien niet te genezen. Wanneer ook sprake is van obstipatie kunnen aambeien vanzelf minder worden als de obstipatie verholpen wordt. Tot slot is er een crème die de klachten kan verminderen. Deze crème kun je gewoon bij een drogist kopen.

Wat staat er op de planning?

  • Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!
  • Je kunt vocht gaan vasthouden. Dit merk je vaak het eerst aan je handen en voeten. Leg dagelijks je voeten voor een paar minuten even omhoog. Dit helpt tegen het vocht vasthouden. Check ook of je ringen niet te strak om je vingers heen zitten. Haal ze op tijd af.
  • Naast het bedenken van een leuke naam voor je kindje begint het ook tijd te worden om uitzet voor de baby te regelen: ledikantje, kinderwagen, kleertjes, luiers, kruikjes etc. Een volledige uitzetlijst kun je hier op de site vinden.
  • Vraag naar een zwangerschapsverklaring bij je verloskundige of gynaecoloog.

 

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

 

Bronnen

 

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken