Week 24

24_

24ste week van de zwangerschap!

Baby
De longen van je kindje groeien in een rap tempo. Rond deze periode beginnen blaasjes in de longen te vormen. Als je kindje geboren is worden de longblaasjes zuurstof en koolstofdioxide uitgewisseld. Om de longblaasjes heen lopen dunne bloedvaatjes die het zuurstof opnemen en het koolstofdioxide afgeven. Ondanks dat de longen zich snel ontwikkelen zijn ze nog niet klaar voor het leven buiten de baarmoeder. In de laatste weken van de zwangerschap zullen de longen een vloeibaar stofje afgeven dat de longblaasjes openhoudt bij de uitademing. Je kindje is zo groot als een aubergine, 32cm lang en weegt 560 gram.

Mama
Wat als borstvoeding geen optie is? Gelukkig bestaat er ook kunstvoeding. We weten dat borstvoeding het meest gewenst is voor je kleintje, maar soms kan het om bepaalde redenen niet. Bijvoorbeeld als de melkproductie na veel stimulatie simpelweg niet opgang komt.

Kunstvoeding (ook wel poedermelk of kunstmelk genoemd) bestaat uit dierlijke of plantaardige stoffen. We slagen er steeds beter in om zoveel mogelijk voedingsstoffen in kunstvoeding te krijgen. De stofjes die je kindje tegen infecties beschermd zijn helaas niet na te maken in kunstvoeding. Huid op huidcontact is heel belangrijk voor je kindje. Het geven van de fles is hier een goed moment voor en dit stimuleert de (hersen)ontwikkeling van je kindje.

Er zijn verschillende merken en soorten kunstvoeding te koop. Welk merk je kiest maakt niet zo heel veel uit. Belangrijker is welke soort poeder je koopt. De eerste periode zul je de kunstvoeding van 0 tot 6 maanden nodig hebben. Als je kindje wat ouder is kun je overstappen op opvolgmelk of peutermelk.

De hoeveelheid voeding die je je kindje mag geven hangt af van het gewicht van je kindje. Je verloskundige zal bij elke controle vragen hoeveel je kindje drinkt. Ook de kraamverzorgster zal je de eerste week hierbij helpen. Als je kindje een week oud is gaan we uit van de volgende formule: 150ml x het gewicht van je kindje in kilo’s. Dit is de hoeveelheid die je kindje op een dag mag binnenkrijgen. Als je kindje bijvoorbeeld 3500gr weegt: 150 x 3,5kg = 525ml per dag. Verdeel je deze 525ml over 7 voedingen, dan zal je kindje iedere voeding zo’n 75-80ml mogen krijgen.

De voorbereiding bij kunstvoeding is een belangrijk aspect:

  1. Spoel na elke voeding de fles om met koud water. Je kunt de fles en speen ook direct in een sopje met heet water schoonmaken. Een flessenborstel kan hierbij helpen. Laat de fles en speen ondersteboven op een droge en schone doek drogen. Je kunt de fles en speen ook gewoon in de afwasmachine plaatsen. Het advies is in dit geval om een lang programma van minimaal 55 graden te draaien. Spoel daarna nog wel even de fles met koud water af om eventueel afwasmiddel er af te spoelen.
  2. Kook de fles regelmatig uit. Eventuele bacteriën en schimmels dood je hiermee. De eerste week is dit belangrijk om dagelijks te doen. Leg de fles ongeveer 10 minuutjes in een pan met kokend water. Laat de spenen de laatste 3 minuten meekoken.
  3. In plaats van de fles en speen uit te koken kun je ook gebruik maken van een magnetronsterilisator. De hitte die de magnetronsterilisator creëert dood de bacteriën en schimmels.

De eerste weken is het belangrijk dat alleen jij of je partner je kindje de fles geeft. Dit is belangrijk voor de hechting tussen jou en je kindje, maar dit voorkomt ook overprikkeling bij je kindje. Let erop dat je kindje rustig de fles drinkt. Een goede houding is hierbij belangrijk. Leg je kindje niet helemaal horizontaal neer, maar laat je kindje zelf uit de fles drinken. Als je kindje zich vaak verslikt en de melk langs zijn of haar mondje loopt dan kan het zijn dat de melk te makkelijk eruit loopt. Een andere speen kan in dit geval uitkomst bieden. Bekijk het volgende filmpje om erachter te komen hoe je je kindje het beste de fles kan geven: https://www.beboldandbeautiful.nl/flesje-geven/

Wat staat er op de planning?

  • Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!
  • Je kunt vocht gaan vasthouden. Dit merk je vaak het eerst aan je handen en voeten. Leg dagelijks je voeten voor een paar minuten even omhoog. Dit helpt tegen het vocht vasthouden. Check ook of je ringen niet te strak om je vingers heen zitten. Haal ze op tijd af.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken