Week 23

23_

23ste week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje is zo groot als een mango! Bij de geboorte zal hij of zij nog 2 keer zo lang zijn. De huid van je kindje is op dit moment nog behoorlijk rimpelig. Dat komt omdat z’n huid sneller groeit dan dat z’n spiertjes het kunnen vullen. Daarnaast heeft je kindje nog geen onderhuids vet. De donshaartjes van je kindje zijn wit. Dit komt omdat ze net zoals de irissen in de ogen nog geen pigment hebben en dus kleurloos zijn. Ook gaat je kindje snelle oog bewegingen maken die passen bij de REM-slaap. Dit is belangrijk om het zenuwstelsel verder te ontwikkelen.

Mama
Heb je al nagedacht over de voeding van je kindje als hij of zij eenmaal geboren is? De meeste vrouwen kiezen ervoor om borstvoeding te geven. Soms weten kindjes precies wat ze moeten doen en gaat de borstvoeding vanzelf. Andere kindjes en moeders hebben meer ondersteuning en tijd nodig.

Borstvoeding is de beste voeding die je je kindje kan geven. Dat komt omdat er belangrijke stofjes als antistoffen en levende cellen die je baby tegen infecties beschermen in borstvoeding zitten.

Voordelen van borstvoeding

Baby:

·       Beschermt tegen infecties

·       Beschermt tegen allergieën

·       Bevat goeie vetzuren voor de ontwikkeling van de hersentjes

·       Je kan je kindje nooit teveel geven

·       Is lichtverteerbaar waardoor minder kans op maag- en darmproblemen

·       Is op elk moment perfect afgestemd op de baby, dus ook als je kindje te vroeg geboren wordt

·       Geeft een 5x zo kleine kans op opname in het ziekenhuis

·       Verkleint de kans op overgewicht en astma

·       Stimuleert de ontwikkeling van de kaak- en tongspieren

·       Fijne manier voor je kindje om zich met jou te binden

Mama:

·       Verkleint de kans op borstkanker (mits je minimaal 6 maanden borstvoeding geeft)

·       Helpt om sneller van de zwangerschapskilo’s af te komen

·       Moedermelk is altijd klaar en op de juiste temperatuur

·       Moedermelk is gratis

·       Helpt de eerste periode je baarmoeder te krimpen en verkleint daarmee de kans op teveel bloedverlies in de kraamperiode

·       Minder kans op botontkalking en heupfracturen in de postmenopauzale periode

·       Fijne manier voor jou om je met je kindje te binden

Natuurlijk zijn er ook nadelen van borstvoeding. Zo ben je bijvoorbeeld meer gebonden aan de voedingstijden omdat je zelf je kindje moet voeden. Al is dit prima op te lossen met kolven. Je kunt gerust zo nu en dan kolven zodat je partner af en toe je kindje met de fles de moedermelk kan voeden en jij een keer een voeding over kunt slaan. Daarnaast vraagt borstvoeding behoorlijk wat energie van je. Goed eten, veel drinken en voldoende rust is daarom belangrijk!

Wat als borstvoeding geen optie is? Gelukkig bestaat er ook flesvoeding. We weten dat borstvoeding het meest gewenst is voor je kleintje, maar soms kan het om bepaalde redenen niet. Bijvoorbeeld als de melkproductie na veel stimulatie simpelweg niet opgang komt. Wil je graag weten hoe het zit met kunstvoeding? Kijk dan alvast even bij week 24! Hier kun je van alles lezen over hoe het zit met kunstvoeding.

Wil je weten hoe de borstvoeding opgang komt, hoe je de baby aanlegt en hoe vaak je moet voeden? Klik dan op de volgende link: verwijzen naar artikel borstvoeding op de site.

 Wat staat er op de planning?

  • Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!
  • Vergeet je niet de erkenning te regelen? Dit hoeft niet als jij en je partner getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Je kunt vocht gaan vasthouden. Dit merk je vaak het eerst aan je handen en voeten. Leg dagelijks je voeten voor een paar minuten even omhoog. Dit helpt tegen het vocht vasthouden. Check ook of je ringen niet te strak om je vingers heen zitten. Haal ze op tijd af.

 

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen

  • Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (103 en 247-248).

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken