Week 22

22_

22ste week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje is zo’n 29cm lang en weegt nu 440 gram. Eerder zeiden we al dat je kindje geluiden kan horen. Vanaf deze week kan je kindje zowel de geluiden in de buik, als daarbuiten horen. Het kloppen van je hart, het gerommel van je darmen, het bloed dat door je lichaam stroomt, je stem, de stem van je partner en andere geluiden om je heen. Soms zul je merken dat je kindje reageert met bewegingen op het geluid. Harde geluiden zoals vuurwerk en harde muziek vindt je kindje niet zo fijn. Je kindje schrikt ervan en kan er hartkloppingen van krijgen die uren aanwezig kunnen zijn.

Mama
In de zwangerschap is het heel normaal dat je afscheiding toeneemt en meer waterig wordt. Wat als je afscheiding juist dikker wordt, meer ruikt of als je meer last hebt van jeuk? 

Candida albicans
Heb je jeuk en dikke witte afscheiding? Waarschijnlijk heb je dan Candida. Candida is een schimmel die vaak ontstaat door een verstoord evenwicht van de zuurgraad in de vagina. Een verandering in de hormonen is hier de oorzaak van. Hierdoor ben je in de zwangerschap extra gevoelig voor Candida en andere vaginale ongemakken. Candida is niet schadelijk voor je kindje, wel kan het soms na de bevalling een reden zijn voor spruw bij je kindje. Candida komt relatief vaak voor in de zwangerschap, 0-30%. Bij de huisarts kun je en recept krijgen voor vaginale capsules die je in kunt brengen. Is de Candida hierna nog niet over, neem opnieuw contact op met je huisarts om te laten onderzoeken of er niet sprake is van iets anders.

Bacteriële vaginose
Last van ruikende en grijs-witte afscheiding? Meestal is er dan sprake van een bacteriële vaginose. Net als Candida wordt een bacteriële vaginose verooraakt door een verstroring in de zuurgraad. Er zijn minder gezonde melkzuurbacteriën aanwezig en meer ongewenste bacteriën. In de zwangerschap heb je een iets verhoogde kans op een vroeggeboorte, het vroeg breken van de vliezen en infectie van de baarmoeder. Wanneer je eerder een bacteriële vaginose meegemaakt is het verstandig om antibiotica te gebruiken. Anders kun je overwegen zelf gebruik te maken van een vaginale gel. Dit middel bevat melkzuur en voedingsstoffen om het juiste evenwicht weer terug te krijgen.

Wat staat er op de planning?

  • Regelmatig zijn er informatieavonden over de bevalling en borstvoeding. Misschien bij je eigen verloskundigenpraktijk en vaak regelt het ziekenhuis dit ook. Vraag je verloskundige of gynaecoloog voor de exacte data en tijden.
  • Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!
  • Vergeet je niet de erkenning te regelen? Dit hoeft niet als jij en je partner getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Je kunt vocht gaan vasthouden. Dit merk je vaak het eerst aan je handen en voeten. Leg dagelijks je voeten voor een paar minuten even omhoog. Dit helpt tegen het vocht vasthouden.

 

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (102, 110-111).

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken