Week 21

21_

21ste week van de zwangerschap!

Baby
Het hart van je kindje is een belangrijk maar complex orgaan. Het hart bestaat uit 4 onderdelen: de twee boezems en de twee kamers. Tussen de twee boezems zit een opening. Deze opening zorgt ervoor dat zuurstofrijkbloed meteen de grote lichaamsslagader in stroomt en zo de longen overslaat. Tussen de longslagader en de grote lichaamsslagader zit nog zo’n opening. Om precies dezelfde reden. De longen gaan pas functioneren als de baby geboren is. Na de bevalling sluiten beide openingen zich zodat het bloed via de longen gaat circuleren. Tot die tijd pompt je kindje het bloed via de navelstreng naar de placenta.  De baby pompt elke dag ongeveer 25 liter bloed door de navelstreng. Je kindje is nu 27 cm lang en weegt zo’n 380 gram.

Mama

Mijn placenta ligt te laag, wat nu?

Mogelijk is bij de 20-weken echo vastgesteld dat de placenta te laag ligt. Dit kan consequenties hebben voor het verdere verloop van de zwangerschap en baring. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wanneer een laagliggende placenta is vastgesteld kom je in aanmerking voor een extra echo bij een zwangerschapsduur van 30 weken. Meestal groeit de placenta samen met de groei van de baarmoeder mee naar boven. Soms blijft de placenta laag liggen of ligt de placenta volledig voor de uitgang. In dat geval zul je een extra gesprek met je verloskundige hebben om te bespreken wat dit betekent voor de rest van je zwangerschap en bevalling.

Meer informatie over een laagliggende of voorliggende placenta kun je hier vinden op de site.

Wat als er te veel of te weinig vruchtwater is gezien?

Is er tijdens je 20-weken echo te veel of te weinig vruchtwater gezien? Dit kan een oorzaak hebben. Om zeker te weten dat alles bij je kindje normaal is kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek. Deze echo wordt een geavanceerd ultrageluid onderzoek genoemd, GUO. Bij een GUO heeft de apparatuur net wat meer mogelijkheden om vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van een afwijking. Bij te veel vruchtwater kan je eigen suikerhuishouding een rol spelen. Om die reden zal soms een suikertest (ook wel een OGTT: orale glucosetolerantie test) aangeboden worden.

Er zijn maar twee vaten in de navelstreng gezien, wat betekent dit?

Normaal gesproken zijn er 3 vaten aanwezig in de navelstreng: 2 slagaders en 1 ader. Wanneer er 2 vaten in plaats van 3 zijn, mist er een slagader. We noemen dit een single umbilical artery, SUA. Soms kan het missen van een ader te maken hebben met een andere afwijking. Om zeker vast te kunnen stellen of dit wel of niet zo is wordt er een extra echo gemaakt, een GUO. Als verder alles goed is en er geen sprake is van een afwijking dan kan je eigen verloskundige gewoon je zwangerschap en bevalling begeleiden. Voor een eventuele volgende zwangerschap heb je niet een verhoogd risico op een SUA.

Wat staat er op de planning?
Regelmatig zijn er informatieavonden over de bevalling en borstvoeding. Misschien bij je eigen verloskundigenpraktijk en vaak regelt het ziekenhuis dit ook. Vraag je verloskundige of gynaecoloog voor de exacte data en tijden.

Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!

Vergeet je niet de erkenning te regelen? Dit hoeft niet als jij en je partner getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

 

Liefs Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (155, 162).
https://www.kennisnetgeboortezorg.nl/uploads/Protocol_Polyhydramnion.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken