Week 20

20_

20ste week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje is weer een centimeter langer, zo’n 16cm. De placenta functioneert optimaal. De navelstreng loopt van je kindje naar de placenta. In de navelstreng zitten drie vaten: 2 slagaders en 1 ader. De twee slagaders zorgen ervoor dat het zuurstofarme bloed en de afvalstoffen van het kind terug naar de placenta gaan. Via de ader wordt zuurstofrijk bloed en de voedingstoffen vanaf de placenta naar het kindje verplaatst. De placenta is als het ware de tussenschakel die afvalstoffen en voedingstoffen tussen het bloed van de moeder en het bloed van de baby uitwisselt. Niet alle stoffen kunnen de placenta passeren. Zuurstof, suikers, en bouwstoffen worden via de placenta aan het kindje gegeven en koolzuurgassen en afvalstoffen worden door het kindje afgegeven aan de placenta. Bedenk je dat niet alleen de goede stoffen voorbij de placenta kunnen komen. Ook schadelijke stoffen als nicotine, alcohol en bepaalde medicijnen kunnen bij je kindje terecht komen.

Mama
De zwangerschapssymptomen zullen de tweede helft van de zwangerschap heel anders zijn dan in het begin van de zwangerschap. Je buik begint zichtbaar te groeien. Hierdoor komt je navel naar buiten. Dit is heel normaal en zal na de zwangerschap weer verdwijnen.

Niet alleen je buik begint sneller te groeien. Ook je nagels en haren gaan sneller groeien. Dit komt door de hormoonverandering die in de zwangerschap plaats vindt. Helaas zullen de mooie lange nagels en je volle haar na de zwangerschap weer minder worden. Dat komt omdat de hormoonafgifte na de zwangerschap ook weer veranderd. Haaruitval na de zwangerschap is dan ook een normaal verschijnsel.

In plaats van de ochtendmisselijkheid die nu vaak volledig weg is zul je opeens ontzettende trek krijgen in eten. Dat komt doordat de tweede helft van de zwangerschap volledig gericht is op de groei van je kindje. De behoeften van je kindje worden groter, waardoor je lichaam aangeeft meer trek te hebben in eten. Pas wel op dat je niet de controle over je voedingsinname verliest.

Een wat vervelender symptoom waar je de komende weken last van kunt krijgen is de extra vaginale afscheiding. Het is heel normaal dat de vaginale afscheiding zal toenemen. Je lichaam doet dit om het geboortekanaal te beschermen tegen mogelijke infecties. De vaginale afscheiding heeft een reinigende werking. De hoeveelheid afscheiding kan per vrouw verschillen. De afscheiding kan dunner worden waardoor het meer waterig lijkt. Ondanks dat vaginale afscheiding heel vervelend kan zijn, kun je het niet verminderen. Gebruik geen tampons. Probeer als het niet nodig is ook geen inlegkruisjes of maandverband te gebruiken. Deze vergroten namelijk de kans op een infectie. Het dragen van katoenen ondergoed is om deze reden ook beter. Tot slot: spoel alleen met water. Vaginale zeep kan namelijk de zuurgraad uit balans brengen waardoor je een vergroot risico hebt op het krijgen van een infectie.

Meer informatie over vaginale afscheiding kun je hier vinden op de site

Wat staat er op de planning?
Regelmatig zijn er informatieavonden over de bevalling en borstvoeding. Misschien bij je eigen verloskundigenpraktijk en vaak regelt het ziekenhuis dit ook. Vraag je verloskundige of gynaecoloog voor de exacte data en tijden.

Shop leuke zwangerschapskleding!

Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!

Vergeet je niet de erkenning te regelen? Dit hoeft niet als jij en je partner getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Liefs Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bron
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (86).

 

 

 

 

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken