Week 19

19_

19de week van de zwangerschap!

Baby
Afgelopen week stond het zenuwstelsel van je kindje centraal. Deze week zal het zenuwstelsel zich verder gaan ontwikkelen zodat je kindje scherpere zintuigen krijgt. Ook de oortjes zitten inmiddels op de juiste plek en de armen en benen zijn in goede verhouding ten opzichte van het hoofdje. De talgkliertjes in de huid van de baby beginnen een vettig huidsmeer aan te maken. Dit wordt ook wel vernix caseosa genoemd. Het vernix beschermt de huid van je kindje tegen het vruchtwater. Daarnaast heeft je kindje het eerste vet aangemaakt. Dit houdt hem warm en geeft hem de energie die hij nodig heeft de eerste uren na de geboorte. Je kindje is nu zo’n 16cm lang!

Mama
Ergens in de komende weken zul je waarschijnlijk je 20-weken echo gepland hebben staan. Bij de 20-weken echo zullen ze je kindje van top tot teen bekijken om lichamelijke afwijkingen op te sporen. De 20-weken echo wordt niet door je eigen verloskundige gedaan. Echoscopisten die hier speciaal in getraind zijn zullen deze echo uitvoeren.

Of de echo altijd alles opspoort kan niet gegarandeerd worden. Gelukkig gebeurt het niet heel vaak, maar het kan zijn dat een afwijking gemist wordt en dat er na de bevalling alsnog sprake blijkt te zijn van een afwijking. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de afwijking (nog) te klein was op het moment van de 20-weken echo en daardoor gemist is of de afwijking is pas na het uitvoeren van de 20-weken echo ontstaan. Daarnaast is goede beeldvorming belangrijk. Overgewicht, een litteken op de buik of de ligging van het kind spelen hierin een rol.

Naast het kindje zal de echoscopist ook kijken naar de aanleg van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Alle zichtbare afwijkingen zal de echsocopiste aan je vertellen.

Tot slot willen veel koppels maar al te graag weten of ze een jongen of meisje verwachten. De 20-weken echo is puur medisch bedoelt en is dus niet voor de geslachtsbepaling. Toch kan het soms vrij duidelijk te zien zijn of het een jongen of meisje is. Wil je dit liever niet weten? Geef het dan van tevoren even aan, dan zal de echoscopiste hier rekening mee houden.

Mocht er een vermoeden zijn op een afwijking, dan kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek. Deze echo wordt een geavanceerd ultrageluid onderzoek genoemd, een GUO. Bij een GUO heeft de apparatuur net wat meer mogelijkheden om vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van een afwijking. Soms is er een reden dat je meteen in aanmerking komt voor een GUO. Je hebt dan de GUO in plaats van de 20-weken echo.

Meer informatie over de 20-weken ehco en de GUO kun je hier vinden op de site.

Wat staat er op de planning?
Ga alvast opzoek naar een zwangerschapscursus. Zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga, haptonomie, borstvoedingscursus, mensendieck etc.

Naast de cursussen zijn er ook regelmatig informatieavonden over de bevalling en borstvoeding. Misschien bij je eigen verloskundigenpraktijk en vaak regelt het ziekenhuis dit ook. Vraag je verloskundige of gynaecoloog voor de exacte data en tijden.

Shop leuke zwangerschapskleding!

Hebben jullie al nagedacht over leuke babynamen? Het is best lastig een geschikte babynaam te vinden waar jullie beiden enthousiast over zijn. Gelukkig zijn er op het internet en in boeken veel lijstjes te vinden!

Liefs Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (82).
https://www.rivm.nl/Onderwerpen/P/down_edwards_patau_en_SEO/Structureel_echoscopisch_onderzoek_SEO

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken