Week 18

18_

18de week van de zwangerschap!

Baby
De komende week zullen de zintuigen zich gaan ontwikkelen. Dit is belangrijk zodat je kindje na de geboorte kan zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Pasgeboren kindjes hebben soms nog moeite om hun oogspiertjes onder controle te houden. Hierdoor kan je kindje na de geboorte af en toe nog scheel kijken. Dat is helemaal niet erg! Ook de beweginkjes worden steeds sterker waardoor je je kindje hoogstwaarschijnlijk begint te voelen bewegen. Maar wees gerust het hoeft nog niet! De meeste moeders voelen de eerste beweginkjes tussen 18 en 20 weken zwangerschapsduur.

Wist je dat…
Ondanks dat de oortjes van je kindje nog niet zijn volgroeid, je baby nu al wel kan reageren op geluid.

Mama
Zwangerschapskleding: wellicht draag je al een tijdje zwangerschapskleding en anders zul je hier binnenkort waarschijnlijk wel naar overstappen. Voor de één kan dit al bij 12 weken zijn, terwijl de ander nog tot 20 weken in haar eigen kleding kan rondlopen. Ook kan het verschillen of het een eerste of tweede zwangerschap is.

Slaaphouding: slapen op je buik zal voorlopig niet gaan. Het kan zijn dat plat op je rug liggen ook niet comfortabel is. Dat komt omdat je buik in gewicht toeneemt (en dus zwaarder is) waardoor bloed minder goed terug kan stromen naar je hart. Op je linker- of rechterzij is dan een optie. Wees niet bang dat je tijdens het slapen weer plat op je rug rolt. Je lichaam zal merken dat het niet prettig is waardoor in je slaap automatisch in een houding gaat liggen die wel prettig is.

Conditie: je hart gaat sneller kloppen, dat kan wel zo’n 50% meer zijn als voor de zwangerschap. Je lichaam kan dit prima hebben. Hierdoor kun je het gevoel hebben sneller moe te zijn na bijvoorbeeld traplopen, wandelen, sporten etc. Sporten is overigens wel goed! Rustige training kan zwangerschapskwaaltjes juist verminderen.

Water: het is belangrijk om veel water te drinken. Probeer echt die 2 liter per dag te halen! Het drinken van voldoende water is om te voorkomen dat je uitdroogt. Kramp in de benen kan een teken zijn van uitdroging.

Wat staat er op de planning?
Plan een 20-weken echo! Deze echo wordt gemaakt bij een echobureau. Bel hier op tijd voor zodat er nog voldoende plek is. Je mag één iemand meenemen en kinderen liever niet. Een echo is vaak heel leuk, maar bedenk je dat deze echo puur medisch bedoeld is. Geef even bij de echoscopiste aan als je niet wilt weten wat het geslacht van jullie kindje is.

Ga alvast opzoek naar een zwangerschapscursus. Zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga, haptonomie, borstvoedingscursus, mensendieck etc.

Naast de cursussen zijn er ook regelmatig informatieavonden over de bevalling en borstvoeding. Misschien bij je eigen verloskundigenpraktijk en vaak regelt het ziekenhuis dit ook. Vraag je verloskundige of gynaecoloog voor de exacte data en tijden.

Ga lekker shoppen met vriendinnen of neem je partner mee om leuke zwangerschapskleding te kopen! Tip: er is ook veel zwangerschapskleding tweedehands te koop.

Til geen zware dingen meer. Beperk je tot lichte dingen en gemakkelijke voorwerpen. Dit kan best lastig zijn als je thuis een peuter hebt rondlopen. Probeer je hier toch zoveel mogelijk in te beperken.

Liefs Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (79).

 

 

 

 

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken