Week 17

17_

17de week van de zwangerschap!

Baby
Je kindje weegt 250 gram! En is zo’n 15cm lang. Deze week krijgt je baby wenkbrauwen en wimpers. Daarnaast begint hij/zij te oefenen met ademhalen. Dit kan natuurlijk niet echt in het vruchtwater. Toch is je kindje is al druk bezig met z’n ademhalingspieren te trainen. Dit is belangrijk zodat je kindje na de geboorte direct op eigen kracht kan ademhalen. Ook komt bij het trainen van de ademhalingsspieren een klein beetje vruchtwater de longetjes in. Dit is belangrijk om de longen te laten groeien. Voor je kindje is deze training best zwaar. Als je kindje te weinig voeding of zuurstof krijgt houdt hij/zij een pauze om energie te sparen.

Mama
In de zwangerschap reageert je lichaam anders op bacteriën en virussen dan als je niet zwanger bent. Dat komt omdat je immuunsysteem, ook wel je afweer, verandert. In de zwangerschap verzwakt je afweer en dat is maar goed ook! Je lichaam ziet je kindje aan als een lichaamsvreemde structuur. Dat wil zeggen dat je lichaam de cellen van je kindje niet herkent en daarom afstoot. Gelukkig doordat je afweer zwakker is, stoot je lichaam je kindje niet af.

Helaas heeft een verzwakt immuunsysteem ook nadelen. Je kunt sommige infecties als de griep en malaria vaker en ernstiger krijgen. Als het goed is heeft je verloskundige of gynaecoloog je al verteld dat het beter is om geen rauwe melk en rauw vlees te eten. En dat het belangrijk is om groente en fruit goed af te wassen. Ook via het eten van deze producten kan er een infectie ontstaan. In dit geval zul je hier zelf niet zoveel last van hebben, maar je kindje wel!

Ga je op reis naar het buitenland? Bedenk je goed wat de risico’s in het land zijn. Heb je wellicht vaccinaties nodig? En is het verstandig op malariapillen te slikken? Lees hier verder om meer te weten te komen over een reizen naar het buitenland en vaccinaties tijdens de zwangerschap. 

Wist je dat…
Toxoplasmose een parasiet is die je via het verschonen van een kattenbak kan krijgen. Maar ook via het zand in een zandbak kun je het oppikken. Doe daarom altijd handschoenen aan als je hier mee in aanraking komt.

Listeria een bacterie is die je binnenkrijgt bij het gebruik van rauwe melk en rauwmelkse kazen, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten. Ook kan je listeria ontstaan in producten die je voor een lange tijd in de koelkast hebt bewaard en zonder verhitting op eet.  

Cytomegalievirus (CMV) vaak te vinden is in het speeksel en de urine van jonge kinderen. Je kunt de kans op een infectie met CMV verkleinen door (als je al kinderen hebt) niet van dezelfde lepel te eten. Ook is het belangrijk goede hygiëne te hebben bij het verschonen van luiers. Was je handen regelmatig!

Wat staat er op de planning?
Plan een 20-weken echo! Deze echo wordt gemaakt bij een echobureau. Bel hier op tijd voor zodat er nog voldoende plek is. Je mag één iemand meenemen en kinderen liever niet. Een echo is vaak heel leuk, maar bedenk je dat deze echo puur medisch bedoeld is. Geef even bij de echoscopiste aan als je niet wilt weten wat het geslacht van jullie kindje is.

Ga alvast opzoek naar een zwangerschapscursus. Zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga, haptonomie, borstvoedingscursus, mensendieck etc.

Naast de cursussen zijn er ook regelmatig informatieavonden over de bevalling en borstvoeding. Misschien bij je eigen verloskundigenpraktijk en vaak regelt het ziekenhuis dit ook. Vraag je verloskundige of gynaecoloog voor de exacte data en tijden.

Liefs Bernice
Verloskundige (i.o)

Bronnen
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (78, 101, 102).
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/listeria.aspx
https://www.rivm.nl/Onderwerpen/C/Cytomegalovirusinfectie/Cytomegalovirusinfectie_CMV_en_zwangerschap

 

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken