Week 15

15_Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
In de vijftiende week is de baby in principe helemaal af. De komende weken gaat het vooral om de groei van de baby. De botten worden steeds sterker doordat ze kalk opnemen uit het bloed. Ook worden door bewegingen de spiertjes getraind. De baby vertoont reflexen. Dat betekent dat het zenuwstelsel zich snel ontwikkelt. Hij slikt, zuigt op zijn duim en reageert op aanraking. Meestal krijgt je kindje in het tweede trimester een kleine groeispurt. Het kan zijn dat je buik ook wat sneller groeit in deze periode. Het hoofdje van de baby is nu zo groot als een knikker. Het lijfje heeft ongeveer de grootte van een appel. Wist je dat je kindje nog niet kan zien, maar al wel het verschil tussen donker en licht merkt?

Mama
Welke zwangerschapssymptomen kun je in deze periode krijgen? Een fikse verkoudheid, spataderen en bandenpijn zijn veelvoorkomende klachten

 • Fikse verkoudheid: in de zwangerschap ben je nou eenmaal wat vatbaarder voor bacteriën en virussen doordat je weerstand wat verzwakt is. Een verkoudheid is in principe niet gevaarlijk voor jou of je kindje. Het is natuurlijk wel heel vervelend en het liefst kom je er snel mogelijk weer van af. Helaas mag je de neusspray niet gebruiken in de zwangerschap.
  • Neem rust en slaap voldoende. Je lichaam herstelt zich sneller als het voldoende rust krijgt.
  • Tijdens een verkoudheid verlies je meer vocht. Het is daarom belangrijk veel water en/of thee te drinken.
  • Stomen kan helpen om de klachten van een verstopte neus te verminderen.
  • Smeer een beetje mentholzalf op je borst, hals en voorhoofd. Dit kan helpen je neus en luchtwegen open te houden.
 • Spataderen: spataderen ontstaan door het hormon progesteron. Doordat de wanden van de bloedvaten verslappen kan het bloed minder goed terugstromen en waardoor de vaten gaan uitzetten. Spataderen zijn ondanks dat het heel vervelend kan zijn niet gevaarlijk! Steunkousen kunnen wellicht helpen. Doe deze altijd aan vóór het opstaan. Het kan ook zijn dat je spataderen bij de schaamlippen hebt. Een stevig maandverband voor tegendruk kan dan helpen. Worden je spataderen erg rood en doet het pijn? Neem dan contact op met je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Het kan zijn dat spataderen gaan ontsteken. Na de zwangerschap gaan de meeste spataderen vanzelf weer weg. Zijn ze negen maanden na de bevalling nog steeds goed te zien en heb je er last van? Je kunt dan overwegen ze weg te laten spuiten of laseren. De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een kliniek.
 • Bandenpijn: bandenpijn kan een stekende en scherpe pijn zijn. Banden zorgen ervoor dat je baarmoeder op z’n plaats blijft zitten. Als je een onverwachte beweging maakt komt er veel spanning op die banden te staan. Dat kan pijnlijk zijn. De pijn hoeft niet altijd stekend te zijn. Zeurende pijn kan ook komen door de banden. Je baarmoeder groeit snel. De banden die aan je baarmoeder vast zitten moeten meegroeien. Dit kan ook die stekende of zeurende pijn veroorzaken. Je kunt je hele zwangerschap last hebben van bandenpijn. Vaak bij het opstaan, uitrekken, niezen of sporten. Ondanks dat bandenpijn heel vervelend kan zijn is het niet gevaarlijk. Het kan helpen om even rustig te gaan liggen met een warme kruik op je buik of rug.

Vergeetachtigheid

Misschien heb je weleens gehoord van zwangerschapsdementie… Ben je sinds je zwangerschap je sleutels kwijt, vergeet je je boodschappenlijstje mee te nemen of heb je een twee afspraken dubbel gepland? Je bent zeker niet de enige zwangere die last heeft van vergeetachtigheid. Dit hoort bij de zwangerschap. Doordat je hersencapaciteit afneemt vergeet je dingen sneller.

Wat staat er op de planning?

 • Plan een 20-weken echo! Deze echo wordt gemaakt bij een echobureau. Bel hier op tijd voor zodat er nog voldoende plek is. Je mag één iemand meenemen en kinderen liever niet. Een echo is vaak heel leuk, maar bedenk je dat deze echo puur medisch bedoeld is. Geef even bij de echoscopiste aan als je niet wilt weten wat het geslacht van jullie kindje is.
 • Heb het alvast met je baas over zwangerschapsverlof. Je baas heeft dan nog voldoende tijd om vervanging te regelen, mocht dat nodig zijn.
 • Ga alvast opzoek naar een zwangerschapscursus. Zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga, haptonomie, borstvoedingscursus, mensendieck etc.
 • Naast de cursussen zijn er ook regelmatig informatieavonden over de bevalling en borstvoeding. Misschien bij je eigen verloskundigenpraktijk en vaak regelt het ziekenhuis dit ook. Vraag je verloskundige of gynaecoloog voor de exacte data en tijden.
 • Maak vast een afspraak met een kraambureau om de kraamzorg voor na de bevalling te regelen.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bron
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (55 en 71).

Terug naar de Zwangerschapskalender

 

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken