Week 13

13_

Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
Je kindje is inmiddels zo’n 8cm groot en weegt 45 gram! De afgelopen weken waren erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de geslachtsorganen. Bij een meisje zijn de baarmoeder, vagina en schaamlippen gevormd door de afgifte van vrouwelijke hormonen. Bij een jongen worden de mannelijke hormonen zelf aangemaakt in de zaadballen. Deze hebben ervoor gezorgd dat er een piemeltje en balzak zijn gevormd. De balletjes zijn nog niet ingedaald. Na de geboorte zal de verloskundige of gynaecoloog een kort lichamelijk onderzoek bij de baby verrichten. Ze zullen dan ook voelen of de balletjes zijn ingedaald. Over ongeveer een week is het mogelijk om het geslacht met een echo te kunnen zien. Kunnen jullie niet wachten wat het gaat worden en willen jullie het liefst zo snel mogelijk weten of jullie een zoon of dochter krijgen of blijft het een verrassing tot aan de geboorte?

Mama
Vaak wordt de zwangerschap afgebeeld als een periode vol vreugde. Terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn. Sterker nog, 1 op de 10 vrouwen voelt zich verdrietig, angstig, bezorgd of depressief. Hormoonverandering en veranderingen in je lichaam kunnen hier een rol in spelen. Maar ook andere factoren kunnen invloed hebben op hoe jij je voelt.

In de zwangerschap ontwikkelt er niet alleen een kindje in je buik, ook jijzelf maakt je klaar voor het moederschap. Misschien vraag je je wel af hoe je je een goede moeder kunt zijn, of je wel de juiste beslissingen hebt genomen, of je er wel echt klaar voor bent en hoe je partner de vaderrol gaat vervullen. Allemaal vragen die heel belangrijk zijn en ook heel normaal.  Bedenk je dat jij niet de enige bent die zich hier onzeker, angstig, bezorgd of verdrietig over voelt. Zeker een eerste zwangerschap kan als een grote levensgebeurtenis ervaren worden. Daarbij komt kijken dat misschien niet iedereen in je directe omgeving je zal begrijpen. Iedereen ervaart de zwangerschap anders. Meestal gaat een periode van onzekerheid vanzelf weer over. Je kunt gerustgesteld worden door je partner, een vriendin, moeder, zus, de verloskundige of gynaecoloog. Vind je het prettig om met iemand anders te praten? Dan is het misschien een idee om met een maatschappelijk werker of therapeut je gedachtes en gevoelens te bespreken.

Tip!

Je partner kan een belangrijke rol hebben in je zwangerschap. Het blijkt dat de (emotionele) steun van een partner helpt bij het tegengaan van stress en verdrietige gevoelens. Verdeel huishoudelijke klusjes en vraag of je partner je wat meer wil helpen.

Wat staat er op de planning?

  • Plan een 20-weken echo! Deze echo wordt gemaakt bij een echobureau. Bel hier op tijd voor zodat er nog voldoende plek is. Je mag één iemand meenemen en kinderen liever niet. Een echo is vaak heel leuk, maar bedenk je dat deze echo puur medisch bedoeld is. Geef even bij de echoscopiste aan als je niet wilt weten wat het geslacht van jullie kindje is.
  • Geef bij je werkgever aan dat je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap zijn er momenten dat je misschien wat minder lekker in je vel zit. Het is dan wellicht prettig dat je werkgever en collega’s hier rekening mee kunnen houden.
    Ook is het handig om het alvast met je werkgever over zwangerschapsverlof te hebben. Je werkgever heeft dan nog voldoende tijd om vervanging te regelen, mocht dat nodig zijn.
  • Ga alvast opzoek naar een zwangerschapscursus. Zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga, haptonomie, borstvoedingscursus, mensendieck etc. Meld je op tijd aan!
  • Naast de cursussen zijn er ook regelmatig informatieavonden over de bevalling en borstvoeding. Misschien bij je eigen verloskundigenpraktijk en vaak regelt het ziekenhuis dit ook. Vraag je verloskundige of gynaecoloog voor de exacte data en tijden.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bron
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (64).

Terug naar de Zwangerschapskalender

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken