Week 12

12_Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
Je bent inmiddels aan het eind van het 1ste trimester gekomen. Aan het eind van deze week zal je baarmoeder boven je schaambotje te voelen zijn. Je verloskundige zal elke controle aan je buik voelen om de groei van de baarmoeder te beoordelen. Je baby is net een stuiterbal. Slapen doet je kindje niet. Elke tien minuten beweegt je kindje zich, al voel je hier nog niets van. De baby rekt zich uit, maakt een koprol, stopt z’n vingertjes in zijn of haar mondje, heeft af en toe de hik, gaapt en zucht. Je baby zweeft als het waren in het vruchtwater, hierdoor heeft hij weinig last van de zwaartekracht. De verloskundige zal ook elke controle naar het hartje van je kindje luisteren. Hiervoor gebruikt ze een doptone. Het hartje van je baby gaat op dit moment 2x zo snel als de jouwe, zo’n 140 tot 160 slagen per minuut!

Mama
Dat er van alles in de zwangerschap veranderd, wist je al wel. Maar dat ook de huid kan veranderen is misschien nieuw voor je.

  • Tijdens de zwangerschap is je huid beter doorbloed. Dat komt omdat je hart meer bloed door je lichaam pompt. Hierdoor kun je het sneller warm hebben en eerder een kleurtje op je gezicht krijgen.
  • Door de versterkte bloeding in je lichaam kleuren je handpalmen vaak rood en gaan de vagina en schaamlippen er wat blauwpaars uitzien.
  • In de zwangerschap gaat je huid meer pigment aanmaken. De tepelhof wordt donkerder en er vormt een donkere lijn tussen je navel en het schaambotje. Soms loopt deze lijn door over je hele buik. Deze lijn wordt ook wel de linea nigra genoemd.
  • Sommige vrouwen kunnen een zwangerschapsmasker krijgen. Hierbij komt er meer pigment in het gezicht waardoor er een bruine verkleuring optreedt. Dit verdwijnt soms na de zwangerschap weer.
  • Ook kunnen in de zwangerschap ‘spinnetjes’ ontstaan. Dit zijn kleine gesprongen bloedvaatjes op de hals, de borst, de bovenarmen en het gezicht. Dit kan geen kwaad.

Veel meer informatie over huidveranderingen in de zwangerschap kun je hier lezen.

Wat staat er op de planning?

  • In deze week staat vaak de eerste afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog gepland. De verloskundige zal je bloeddruk meten, aan je buik voelen en vooral heel veel (medische) vragen stellen. Het kan handig zijn om vast informatie te verzamelen over je gezondheid. Ben je ooit geopereerd? Heb je als kind de waterpokken gehad? Wellicht dat je vader of moeder dit nog weet. En als je eerder zwanger bent geweest, maak een lijstje van de belangrijke punten in je zwangerschap. Waren er complicaties in je vorige zwangerschap? Hoe is de bevalling gegaan? En geef vooral aan wat je wensen en verwachtingen zijn van de zwangerschap zodat je verloskundige hier rekening mee kan houden! De eerste keer bij de verloskundige is het handig als je partner erbij is. Voor kinderen duurt zo’n eerst controle vaak lang. Je kunt ze beter de opvolgende controles gezellig meenemen.
  • Maak vast een lijstje van alle babyspullen die je nodig hebt. Sommige dingen kunnen behoorlijk prijzig zijn. Denk aan een Maxi-Cosi, buggy en een box. Het is goed om je hier alvast van bewust te zijn zodat je voldoende tijd hebt om hiervoor te sparen. Er bestaan handige baby uitzetlijsten. Hier staat alles in wat je nodig hebt als de baby geboren is!

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bron
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (60-61).

Terug naar de Zwangerschapskalender

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken