Week 10

10_Terug naar de Zwangerschapskalender

Baby
Vanaf de tiende week van de zwangerschap gaat de placenta een belangrijke rol spelen. De navelstreng wordt een dunne streng en hoort drie vaten te bevatten. Vanuit het grote vat loopt zuurstofrijk bloed naar het kind toe en door de twee andere vaten komt het gemengde (dat wil zeggen zuurstofrijk en zuurstofarm bloed) weer in de bloedcirculatie van de moeder terecht. Om de navelstreng zit een stevige laag gelei die de bloedvaten beschermd. De afgelopen weken was er nog geen bloeduitwisseling via de placenta. De vaatjes van de placenta zaten nog verstopt met een prop. Deze propjes gaan er deze week uit zodat het bloed van de moeder naar de placenta kan stromen en de foetus de benodigde (voeding)stoffen kan overnemen. Vanaf nu is de placentacirculatie opgang!

Mama
Aan het begin van de zwangerschap heb je waarschijnlijk bloed laten prikken. Met dit bloed werd ook je ijzergehalte bepaald. Hoe kan het dat je ijzergehalte in de zwangerschap daalt? En wat betekent bloedarmoede? Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra bloed aan. Het lichaam van een vrouw bevat gemiddeld 4,5 liter bloed. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam 1 liter extra bloed aan. Daarnaast groeit de baarmoeder gemiddeld 500 gram in gewicht, de placenta weegt ongeveer 500 gram en gemiddeld komt er nog 3500 gram aan kind bij. Je kunt je wel voorstellen dat voor dit alles veel ijzer nodig is.  Het is dus helemaal niet zo raar dat je ijzer in de zwangerschap daalt.

Wat is bloedarmoede?

Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen in je bloed of bevatten je rode bloedcellen niet genoeg hemoglobine. Hemoglobine is nodig om zuurstof uit je longen naar de rest van je lichaam te verplaatsen. Je lichaam heeft ijzer nodig om dit hemoglobine te kunnen maken.

Bij bloedarmoede in de zwangerschap komt dit meestal doordat er onvoldoende ijzer in het lichaam aanwezig is en daardoor niet genoeg hemoglobine gevormd kan worden. Wanneer je je moe voelt, bleek ziet en snel buiten ademt bent kan het zijn dat je bloedarmoede hebt. Kaart dit altijd bij de verloskundige of gynaecoloog aan. Aan het begin van de zwangerschap en rond 30 weken zwangerschap wordt je hemoglobine in je bloed bepaalt. Heb je een verhoogd risico op bloedarmoede dan word je halverwege de zwangerschap extra geprikt.

Als je Hb goed is, dan is verder geen onderzoek nodig. Het is belangrijk gevarieerd te blijven eten en voldoende producten als spinazie, broccoli en bonen te eten. Maar wat nu als blijkt dat je Hb te laag is? Je verloskundige of gynaecoloog zal je waarschijnlijk vertellen dat je in aanmerking komt voor vervolgonderzoek en ook krijg je vaak ijzertabletten mee. Soms word je doorverwezen naar de huisarts.

Tip!

– Eet voldoende vis en vleesproducten. Ben je vegetariër? Probeer dit te ondervangen met bonen, erwten, groenten, bieten, appelstroop en vruchten als sinaasappels en citroenen.

– Het is beter om de hierboven genoemde producten niet samen te eten met zwarte thee, koffie, melkproducten, granen, wijn en druiven. Deze producten remmen de opname van ijzer in je bloed.

– Het beste is om ijzerrijke producten te nemen met voeding waar vitamine C in zit. Denk bijvoorbeeld aan een glas sinaasappelsap. Dit stimuleert juist de opname van ijzer in je bloed.

– Heb je aan alleen de voeding niet genoeg? Dan kan het helpen om Roosvicee Ferro of Floradix te nemen. Dit kun je gewoon bij de drogist kopen.

Wat staat er op de planning?

  • Als het goed is heb je inmiddels een afspraak voor de termijnecho staan. Is dit nog niet het geval? Bel alsnog naar je verloskundige of het echobureau waar de echo gemaakt wordt. Een echo is nooit verplicht, maar een termijnecho is zeker nuttig! Er wordt gekeken naar hartactie, groei en wellicht kun je het hartje horen kloppen!
  • Geef bij je werkgever aan dat je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap zijn er momenten dat je misschien wat minder lekker in je vel zit. Het is dan wellicht prettig dat je werkgever en collega’s hier rekening mee kunnen houden.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o)

Bron
Croon, M. Van der Post, J. (2011), De grote geboortegids. Thoeris (40-42).

Terug naar de Zwangerschapskalender

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken