Misschien kun je het je nog herinneren dat je verloskundige je bij de intake vroeg of je als kind de waterpokken hebt doorgemaakt. Dit is belangrijke informatie voor de verloskundige. Wanneer iemand tijdens de zwangerschap in contact komt met het virus, kan dit vervelende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je baby.

De waterpokken, ook wel varicella zoster virus, is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Vooral kinderen krijgen de waterpokken. Dit is te zien door kleine blaasjes op de huid die soms erg kunnen jeuken. De ziekte verloopt vaak niet ernstig en gaat vanzelf over. Meer dan 95% van de kinderen in Nederland maken voor hun 6de levensjaar de waterpokken door. Als kinderen eenmaal de waterpokken hebben doorgemaakt zijn ze meestal de rest van hun leven beschermd. Heel soms komt het nog voor dat iemand de waterpokken nog een keer krijgt, dan gaat het vaak om een afweerstoornis. Als volwassenen of zwangere vrouwen de waterpokken krijgen verlopen de klachten vaak wat ernstiger.

Er is een vaccin voor waterpokken. Hierbij wordt er een verzwakt levend virus ingespoten. Wanneer je niet zwanger bent kan je lichaam die verzwakte virus prima opruimen en heb je vaak weinig klachten. In de zwangerschap kunnen de klachten voor jezelf ernstiger zijn. Ook bij je baby kan dit tot vervelende gevolgen lijden. Gevolgen kunnen zijn vroeggeboorte en een infectie in de baarmoeder die het congenitaal varicella syndroom (CVS) bij je baby kan veroorzaken. Bij CVS is er vaak sprake van meerdere afwijkingen.

  • Heb je zelf als kind de waterpokken al meegemaakt, dan hoef je je geen zorgen te maken om je kindje, je hebt dan voldoende bescherming.
  • Heb je nog nooit de waterpokken doorgemaakt en heb je een kinderwens? Dan zou je kunnen overwegen om je eerst te laten vaccineren. Het is dan wel verstandig om hierna een maand te wachten met zwanger worden.
  • Ben je zwanger en heb je nooit de waterpokken doorgemaakt dan is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met kinderen/volwassenen in je omgeving die de waterpokken hebben. Geef het meteen bij je verloskundige of gynaecoloog aan als je in aanraking bent geweest met iemand met waterpokken!

 

Liefs, Bernice
Verloskundige i.o.

Bronnen