Of je nu bewust bezig bent om je kinderwens te vervullen of ongepland zwanger bent, je weet het vaak pas zeker vanaf het moment dat je een zwangerschapstest gedaan hebt. Maar vanaf wanneer kun je nu eigenlijk zo’n test het beste doen? Hoe gaat zo’n test in zijn werk? En wat wordt er eigenlijk getest?

Het begin
Wanneer je eicel net bevrucht is door een spermacel, zit je vaak rond de periode van de eisprong, ook wel ovulatie genoemd. Dat is tussen 2 menstruaties in en vaak heb je dat ook niet meteen in de gaten. Hoe dit in detail gaat en wat er nog meer plaatsvind, lees je in de zwangerschapskalender.Wanneer de eicel en de spermacel zich gevormd hebben van een klompje cellen tot een heus embryo, gaat het zich innestelen in de baarmoederwand. Vanaf dit moment wordt ook het hormoon HCG aangemaakt.

HCG-hormoon
HCG staat voor Human choriongonadotrofine hormoon. Het HCG-hormoon is erg belangrijk bij het doen van een zwangerschapstest. De staafjes waar je overheen plast meten de hoeveelheid HCG in de urine namelijk. Pas 4 dagen na de bevruchting komt er HCG in de bloedsomloop van de moeder terecht, waarna het uitgescheiden kan worden via de urine. In het begin is dit nog maar een heel laag gehalte, maar dat wordt snel meer. De eerste 8 weken verdubbeld de hoeveelheid HCG in je bloed ongeveer elke 2 dagen. Dat loopt dus heel snel op!

Wanneer kan ik testen?
De dag voordat je je menstruatie verwacht (mits je een regelmatige cyclus hebt), kun je een zwangerschapstest doen. Het beste gebruik je hiervoor ochtendurine. Dat is het meest geconcentreerd en zit meer HCG in dan in urine van later op de dag wanneer je al meer gedronken hebt.

Als je niet weet wanneer je menstruatie komt, of je merkt pas op het moment dat je ongesteld zou moeten worden dat je dat niet wordt, kun je vanaf dat moment testen.

Positief of negatief?
Het zou kunnen wanneer je negatief test dat je er gewoon te vroeg bij bent. De hoeveelheid HCG kan rond de verwachte menstruatie soms nog niet genoeg geconcentreerd aanwezig zijn in de urine, waardoor het staafje niet reageert als positief. Als je het een paar dagen later nog eens probeert kan het dan misschien wel een positief resultaat geven! Dat komt omdat de hoeveelheid HCG in de tussentijd alweer verdubbeld is.

Sommige zaken kunnen ook een vertekend beeld geven, zoals:

  • Zeer verdunde urine
  • Je eisprong was later dan je dacht
  • Bepaalde medicatie
  • Te vroege bepaling na bevruchting
  • Hoge zuurtegraad van de urine
  • Een vroege miskraam. Je hebt bij een miskraam nog 2-3 dagen het HCG hormoon in je lichaam.
  • Gebruikersfout, lees altijd de bijsluiter van de zwangerschapstest die je in handen hebt. Het gebruik tussen de testen onderling kan verschillen.

Bloedprikken?
Soms wordt het HCG hormoon in het bloed getest om zekerheid te geven van de zwangerschap. Het HCG in het bloed pas te testen 14 tot 17 dagen na de bevruchting. Hierbij heb je minder factoren waarbij de uitslag kan afwijken of een vertekend beeld kan geven. Echter heeft dit niet de voorkeur om zo als eerste de zwangerschap op te sporen. Een urinetest is gebruiksvriendelijk, comfortabeler, snel en erg betrouwbaar.

Liefs, Renske
Verloskundige i.o.

Bronnen
Domus Medica