Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je zwanger bent! Vanaf wanneer kan je eigenlijk een zwangerschapstest doen?

Wanneer?
Wanneer je zwanger bent, is het hormoon HCG aanwezig in jouw urine. De bevruchte eicel geeft dit hormoon af en een zwangerschapstest reageert op dit hormoon. De meeste testen kunnen dit hormoon al vinden wanneer je één dag overtijd bent.

Kun je bij een negatieve zwangerschapstest toch in verwachting zijn?
Soms geeft de test de uitslag ‘niet zwanger’ aan, terwijl je denkt toch zwanger te zijn. In dat geval kun je de test na een week nog eens herhalen. Het kan namelijk zo zijn dat er onvoldoende zwangerschapshormoon aanwezig is in jouw urine. Wanneer je een aantal dagen later test, kan de test wel positief zijn.

Welke test?
Zwangerschapstesten zijn te koop bij de drogist, apotheek of online. Het maakt niet uit van welk merk je een test doet. Alle testen die op de markt zijn, zijn even betrouwbaar.

Tegenwoordig zijn er testen die je al kan doen voordat de menstruatie plaats zou vinden. Deze test wordt niet aangeraden. De kans dat je de test over een aantal dagen opnieuw moet doen is groter. Daarnaast is er, wanneer je een zwangerschapstest doet voordat je ongesteld moet worden, een kans dat je na de test ongesteld wordt. Er is dan onvoldoende HCG aanwezig, waardoor je toch nog menstrueert. Dit komt vaak voor in de eerste week na de bevruchting.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest eigenlijk?
Zwangerschapstesten kunnen wel eens ten onrechte aangeven dat je niet zwanger bent. Andersom is dit zelden het geval. Dit kan wel het geval zijn bij bijvoorbeeld een vruchtbaarheidsbehandeling of een miskraam. Zodra de test positief is, ben je dus hoogstwaarschijnlijk zwanger! Je kan vervolgens de verloskundige bellen om een eerste afspraak te maken en beginnen met het slikken van foliumzuur als je dit nog niet bent gestart.

Wanneer de test negatief is, kan dit een enorme teleurstelling zijn. Ga na of je de test volgens de instructie hebt uitgevoerd. Test anders over een aantal dagen nog eens. Wanneer de test dan weer negatief is, ben je waarschijnlijk niet zwanger. Houd moed! Lees hier wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te raken.

Tip
Voer de zwangerschapstest uit met de ochtendurine. Deze urine is het meest geconcentreerd en bevat de meeste HCG. Hierdoor zal de test eerder een positieve uitslag geven dan wanneer je de test later op de dag doet.

Liefs, Romi
Verloskundige (i.o.)