Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Hoe weet je wat jouw uitgerekende datum is? En hoe groot is de kans dat je op deze datum bevalt?

Eerste dag laatste menstruatie
Het klinkt verwarrend, maar eigenlijk ben je 38 weken zwanger. Om de uitgerekende datum te bepalen zou je dus 38 weken op moeten tellen bij het moment van bevruchting. Omdat het moment van bevruchting lastig te bepalen is, wordt er geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Hier worden vervolgens 40 weken bij opgeteld. Bij een regelmatige cyclus vindt namelijk twee weken na de eerste dag van de laatste menstruatie de eisprong (en ook ongeveer de bevruchting) plaats. Hierdoor kom je op dezelfde datum uit dan 38 weken optellen bij het moment van de bevruchting.

Wanneer je geen regelmatige cyclus hebt, moet de uitgerekende datum gecorrigeerd worden. Wanneer er 32 dagen zitten tussen het menstrueren, duurt jouw cyclus 32 dagen. Er worden dan vier dagen extra opgeteld bij jou uitgerekende datum.

Echo
Omdat er vaak onzekerheid is over de eerste dag van de laatste menstruatie of over de regelmatigheid en duur van de cyclus krijg je een termijnecho bij de verloskundige. Zo kan de uitgerekende datum beter worden vastgesteld. De eerste maanden van de zwangerschap groeien baby’s namelijk even snel, waardoor dit met vrij grote zekerheid kan worden vastgesteld.

Bevallen op de uitgerekende datum
Slecht 5% bevalt ook daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Dit is niet erg! Je bent namelijk ‘op tijd’ als je tussen drie weken voor de uitgerekende datum of twee weken na de uitgerekende datum bevalt.

Tip! Ga naar de homepage om je uitgerekende datum te bepalen!

Liefs, Romi
Verloskundige i.o.

Bronnen
Praktische Verloskunde