Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen. Je bent zwanger! Maar hoe lang ben je zwanger? En hoe zit dat eigenlijk met het berekenen van de zwangerschapsduur? Hierover lees je meer in dit artikel.

Zwangerschapsduur
Een zwangerschap duurt gemiddeld 38 weken. Of 266 dagen, vanaf het moment van de bevruchting. Ongeveer 4,5% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum.

Toch kan dit bovenstaande al voor verwarring zorgen, want een zwangerschap duurt toch 40 weken? Dat klopt ook. Het heeft te maken met de manier van de berekening.

Uitgerekende datum
Voor het berekenen van de verwachte bevallingsdatum is het nodig om te weten hoe lang je menstruatiecyclus duurde en wanneer je laatste menstruatie was. Hoe regelmatiger je cyclus was, hoe nauwkeuriger de uitkomst van de berekening is.

Er wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is de eisprong 14 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Vaak weet je de dag van je menstruatie nog wel, maar de dag van de eisprong is vaak minder duidelijk.

Dus  vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie is het nog 280 dagen of 40 weken tot de datum dat je je kindje ongeveer kunt verwachten.

De eerste 2 ‘zwangerschapsweken’ ben je dus eigenlijk nog niet zwanger. Details hierover lees je in de zwangerschapskalender.

Bij een langere of kortere cyclus tel je het aantal dagen verschil en die doe je bij of af van je uitgerekende datum. Dus bijvoorbeeld: je hebt een cyclus van 30 dagen, dan is je uitgerekende datum 2 dagen later.

Onregelmatige cyclus
Als je een onregelmatige cyclus hebt of een hele lange of korte cyclus is het lastiger bepalen. Vaak wordt er dan bij de eerste termijnecho tussen 11 en 13 weken met behulp van metingen op de echo een bepaling gedaan wanneer het kindje verwacht wordt. Dit is erg nauwkeurig en wanneer het meet dan 7 dagen verschilt met de berekende datum, wordt altijd de datum van de echo aangehouden.

Te vroeg of te laat?
Tussen de 37 en de 42 zwangerschapsweken is een kindje voldragen. In die periode kan de bevalling dus op gang komen. Vaak zijn dit spannende weken voor de zwangere en de partner. Nu is het einde in zicht. Maar ook de omgeving staat op scherp en je krijgt misschien wel veel vragen of er al iets gaande is.

Soms komt het ook voor dat een kindje voor de 37 weken zich al aandient. Of een heel enkele keer blijft een kindje langer dan 41-42 weken in de buik. Meet daarover lees je in het artikel overtijd – serotiniteit.

Liefs, Renske
Verloskundige i.o.

Bronnen
Handboek Verloskunde (2015)