Yes, weer een echo! Even kijken naar jullie kindje in jouw buik is iets waar jullie erg naar uitkijken. Misschien zou jij het liefst bij elke controle een echo willen om even daarbinnen te kijken en of alles daar wel goed gaat. Tijdens de zwangerschap worden er twee echo’s standaard aangeboden. Waarom is dat zo en waarom krijg je niet meer echo’s?

De standaard echo’s
De termijnecho (tussen 10-12 weken) en de 20-weken echo zijn de twee echo’s die standaard aan iedere zwangere worden aangeboden. Deze echo’s worden ook vergoed door de zorgverzekeraar. De termijnecho wordt aangeboden om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Op basis van de metingen van deze echo wordt een betrouwbare uitgerekende datum bepaald. Op de 20-weken echo wordt gekeken naar de gezondheid van de baby. Daarnaast kan je verloskundige om medische redenen beslissen om een extra echo te laten maken. Dit kan een vroege echo (rond 6-7 weken), een groeiecho (rond de 30 weken) of een liggingsecho (rond de 36 weken) zijn. Ook deze medische echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Waarom niet meer echo’s?
Op 5 september 2018 verscheen een onderzoek van EenVandaag onder 16.000 respondenten waaruit blijkt dat driekwart van de vrouwen vaker een echo zou willen tijdens de zwangerschap. Volgens Mieke Beentjes, voorzitter van de KNOV, de beroepsvereniging van verloskundigen, zijn er niet per se meerdere echo’s nodig. Het is onvoldoende bewezen of het aanbieden van meer echo’s positieve effecten heeft op de gezondheid van het kind. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de meerwaarde van het aanbieden van meer echo’s in de zwangerschap. Als uit deze onderzoeken blijkt dat het aanbieden van meer echo’s de gezondheid van het ongeboren kind positief beïnvloedt, zal dit in de toekomst in overweging worden genomen.

Echo op eigen verzoek
Natuurlijk kun je er ook zelf voor kiezen om een echo te laten maken. Dit zijn de zogenoemde pretecho’s. De naam zegt het al: een echo die je ‘voor de pret’ doet. Veel zwangeren kiezen ervoor deze pretecho’s te laten maken en soms zelfs met bewegingen of kleur in 3D of 4D. Het doen van een pretecho is voor eigen kosten. Zwangeren vinden het fijn en leuk om hun kindje weer te zien. Daarnaast vinden zij het leuk deze echo te laten maken met een vriend, vriendin of familielid.

Liefs Tisha
Verloskundige (i.o.)

Bronnen

KNOV (2018). KNOV-bestuursvoorzitter Mieke Beentjes op Radio1. Geraadpleegd op 5 oktober 2018, van https://www.knov.nl/actueel-overzicht/nieuws-overzicht/detail/knov-bestuursvoorzitter-mieke-beentjes-op radio1/2395?utm_source=KNOV+Nieuwsbrief&utm_campaign=763e76658d-EMAIL_CAMPAIGN_2018_04_16_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_6fb588ec8a-763e76658d-231106721

De Verloskundige (2018). Vijf belangrijke vragen over echo’s. Geraadpleegd op 5 oktober 2018, van http://deverloskundige.nl/nieuws/artikel/vijf-belangrijke-vragen-over-echo-s/411