De knoop is doorgehakt: jullie willen een kindje. Misschien hou je al een tijdje je menstruatiecyclus bij, of heb je geen idee wanneer je eisprong is. In beide gevallen weet je eigenlijk nooit zeker wanneer je zwanger wordt. Het duurt gemiddeld een halfjaar tot een jaar voordat een kinderwens vervuld wordt. Een tip om de kans op een zwangerschap te vergroten: na de laatste dag van je menstruatie om de dag gemeenschap hebben om ervoor te zorgen dat er altijd spermacellen in je lichaam aanwezig zijn om jouw eicel te bevruchten.

Maar dan…?
Iedereen weet dat het belangrijk is het meeste uit je gezondheid te halen wanneer je zwanger bent. Het is logisch dat je goed voor het kindje in je buik wil zorgen. Minder mensen weten dat het ook, of eigenlijk net zo, belangrijk is om vóór je zwangerschap al zo gezond mogelijk te worden. In een goede en gezonde omgeving kan zich een bevrucht eitje namelijk het beste nestelen. Het is dus aan te raden om je levensstijl al direct aan te passen zodra je een kinderwens hebt.Maar wat houdt dat in, een gezonde levensstijl bij een kinderwens?

Gezond zwanger worden: GEEN alcohol, drugs of tabak meer.
Allereerst de grootste boosdoeners: alcohol, drugs en roken. Schrap ze allemaal. Het is namelijk bekend dat stellen die dergelijke genotsmiddelen gebruiken meer moeite hebben met zwanger worden. Dit geldt dus ook voor je partner: laat dat glas, dat pilletje of die sigaret gewoon staan. Is het lastig om daarmee te stoppen? Je huisarts kan je helpen om ervan af te komen.

Ook belangrijk: een gezond gewicht!
Ook heel belangrijk is een gezond BMI. Je BMI wordt berekend met behulp van jouw gewicht en lengte. Meer dan de helft van de Nederlanders van 20 jaar of ouder heeft overgewicht (een BMI >25). Dat is enorm veel. Overgewicht of obesitas kan zwanger worden ook bemoeilijken. Het is daarom belangrijk eerst een gezond BMI te hebben voordat je zwanger raakt. Dit verkleint tevens problemen ten gevolge van zwaarlijvigheid in de zwangerschap en bij de bevalling. Afvallen kan je zelf of samen proberen door middel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon en voldoende beweging. Beweeg minimaal 5 keer per week minimaal 30 minuten matig intensief. Bezoek een diëtist als afvallen niet zelfstandig lukt.

En dan nog: foliumzuur
Waarschijnlijk heb je ook hier al eens van gehoord: foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje. Vaak wordt er met foliumzuur begonnen wanneer de positieve test in handen is (en dat is overigens prima, beter laat dan nooit!), maar het advies is om foliumzuur te starten al 4 weken voordat je zwanger wordt. Aangezien je niet precies weet wanneer je zwanger gaat worden, is het verstandig dit al elke dag te slikken wanneer je met anticonceptie stopt. Het advies is om 0,4 tot 0,5 mg per dag te nemen. Je mag stoppen met foliumzuur wanneer je 10 weken zwanger bent.

Voedingsadviezen: was je handen goed en neem geen rauwe dierlijke producten
Tijdens de zwangerschap gelden specifieke voedingsadviezen. Zo wordt het afgeraden om rauwe vlees- vis- en melkproducten te nuttigen en moet je leverproducten niet te vaak nemen. Was je groente en fruit goed en zorg voor goede handhygiëne. Ook deze adviezen kun je alvast toepassen voordat je zwanger bent.

Dan tot slot: ben je ziek of heb je bijzonderheden in je medische voorgeschiedenis? Neem dan een bezoekje aan je behandelaar voordat je zwanger raakt. Deze kan jou persoonlijke adviezen geven en eventuele medicatie bijstellen. Als je vragen hebt over zwanger worden of over een gezonde levensstijl kun je ook bij de verloskundige terecht.

Liefs, Pia
Verloskundige

Bronnen
https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/preconceptiezorg
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/overgewicht.aspx
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/foliumzuur.aspx