Misschien heb je je tickets al geboekt of ben je je aan het oriënteren waar je dit jaar op vakantie gaat. Wellicht heb je al een lijstje gemaakt van dingen die je nog moet regelen of aanschaffen. Maar heb je ook al nagedacht waar je rekening mee moet houden wat betreft je zwangerschap? Tot hoeveel weken zwangerschap mag je eigenlijk nog met het vliegtuig en hoe zit dat met een zwangerschapsverklaring of securityscan/bodyscan op het vliegveld?

Tot een zwangerschapsduur van 36 weken mag je vliegen (bij enkele vliegtuigmaatschappijen ligt deze grens bij 34 weken! Voor de zekerheid check je dit even op de site van je vliegtuigmaatschappij). Bij een tweeling of meerlingzwangerschap ligt deze grens bij 32 weken zwangerschap. Na deze termijn willen de meeste vliegtuigmaatschappijen geen risico lopen om een eventuele bevalling in de lucht te moeten begeleiden. Heb je veel problemen tijdens je zwangerschap ervaren? Dan is het verstandig om eerst even te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog. De eerste week na de bevalling weigeren de meeste vliegtuigmaatschappijen je ook mee te nemen.

Na 28 weken heb je meestal een zwangerschapsverklaring nodig. Deze moet up to date zijn en mag niet ouder dan 1 week voor vertrek zijn. Een zwangerschapsverklaring kun je gewoon van je verloskundige/gynaecoloog krijgen.

Sommige vliegmaatschappijen (bijvoorbeeld Ryanair) eisen ook een ‘fit to fly’ formulier. Hierin staat aangegeven dat je fit genoeg bent om een vliegreis te kunnen maken. Dit formulier kun je downloaden op de site van de vliegmaatschappij.

Het is handig om voor vertrek al te hebben uitgezocht waar je terecht kunt als je onverwachts toch medische hulp nodig hebt. Kun je op je vakantiebestemming makkelijk medische hulp krijgen? Wat is het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Neem ook altijd je zwangerschapskaart/boekje van de verloskundige mee op reis. Stop deze standaard in je handtas. Mocht er iets gebeuren dan weten artsen bijvoorbeeld snel je bloedgroep, zwangerschapsduur en andere belangrijke gegevens.

Je ontkomt er niet aan.. Voordat je in het vliegtuig stapt moet je door een securityscan. Deze securityscan is veilig en mag je gewoon doorheen als je zwanger bent. Vind je het misschien toch geen prettig idee? Geef het aan bij het beveiligingspersoneel, iemand zal je dan volledig fouilleren. Verwar de securityscan niet met de bodyscan. De bodyscan wordt alleen gebruikt bij de zogenaamde 100% controles. De bodyscan is namelijk op röntgenstraling gebaseerd wat wel schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap! In principe kom je deze niet tegen bij de normale security checks. Twijfel je of weet je niet zeker welke scan het is, vraag het aan de beveiligers!

Tips:

  • Als je je zitplaats gaat boeken, bedenk je dat je het misschien prettig is om dichtbij een wc in de buurt te zitten of aan de kant van het gangpad. Zo kun je makkelijk even lopen en je benen strekken.
  • Sla een telefoonnummer van je eigen verloskundige op. Je mag hen áltijd bellen. Ook als je op vakantie bent.
  • Sla ook een telefoonnummer of adres van het ziekenhuis in de omgeving van je vakantiebestemming op.
  • Het kan zijn dat je wat meer tijd voor het inchecken kwijt bent. Omdat ze misschien toch wat extra medische gegevens willen checken.
  • In het vliegtuig is het verstandig om niet te strakke kleding te dragen. Dit in verband met risico op trombose, dit komt door de verminderde doorstroming van het bloed omdat je veel stil zit.
  • Drink véél water! Dit ook weer zodat je doorstroming van het bloed in je lichaam optimaal houdt. Vergeet ook niet te eten.
  • Loop af en toe door het gangpad heen en weer of strek je benen even.

Maar boven alles, geniet volop van je vakantie!

Wil je meer info over reisadvies, lees dan hier over een bezoek aan een risicovolle landen tijdens je zwangerschap.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen