Vanaf de geboorte is het belangrijk dat je kindje voldoende vitamine K en D krijgt.

Vitamine K
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Je darmen maken vitamine K aan. De darmen van je baby zijn nog onvoldoende ontwikkeld, waardoor ze nog te weinig vitamine K aanmaken. De kans op bloedingen is daardoor groter. Daarom is het belangrijk dat je je baby extra vitamine K geeft.

Hoeveel?
De verloskundige geeft direct na de geboorte je baby de eerste dosis vitamine. Zij brengt met een pipet 1 milligram vitamine K in het mondje van je baby, in sommige gevallen krijgt de baby de vitamine K via een spuitje in het bovenbeen. Deze hoeveelheid is genoeg voor de eerste week. De hoeveelheid die je daarna toedient, is afhankelijk of je borst- of flesvoeding geeft.

Borstvoeding
De gezondheidsraad adviseert om baby’s die borstvoeding krijgen, vanaf 8 dagen na de geboorte tot 12 weken na de geboorte 150 microgram (mcg) vitamine K per dag te geven. Het advies is om de druppels vlak voor de borstvoeding met een lepeltje te geven, of rechtstreeks op de tepel te druppelen. Na 12 weken kun je stoppen. De darmen van je baby kunnen dan zelf voldoende vitamine K aan te maken.

Flesvoeding
Bij flesvoeding adviseert de gezondheidsraad dagelijks 150 mcg vitamine K te geven tijdens de flesvoeding. Zodra je baby meer dan 500 milliliter flesvoeding per dag krijgt, mag je stoppen met het geven van vitamine K. Door de hoeveelheid flesvoeding krijgt je baby dan voldoende vitamine K binnen.

Vitamine D
De voeding voor je baby bevat veel belangrijke stoffen, waaronder calcium en fosfaat. Om calcium en fosfaat uit de voeding te halen, heeft je kindje vitamine D nodig. Calcium en fosfaat zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby. Een tekort aan vitamine D kan rachitis, een groeistoornis van het skelet, veroorzaken. Omdat je kindje de eerste drie levensjaren nog onvoldoende vitamine D kan opnemen uit de voeding, is het advies om vitamine D extra toe te dienen.

Hoeveel?
De gezondheidsraad adviseert alle kinderen van 0 tot 4 jaar, 10 microgram vitamine D per dag toe te dienen. Het maakt hierbij niet uit of je borstvoeding of flesvoeding geeft.

Je hoeft de vitamines niet op hetzelfde tijdstip toe te dienen. Kijk wat je zelf het meest handig vindt.

TIP: Vitamine K en D zijn gewoon verkrijgbaar bij de meeste supermarkten of bij de drogist. Er zijn ook opties zonder toegevoegde suikers!

Liefs, Romi
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
Gezondheidsraad
KNOV
Voedingscentrum