Verschillende soorten anticonceptie

Te beginnen met de pil, er zijn verschillende vormen van de anticonceptiepil. De bekendste en meest gebruikte is de zogeheten combinatiepil.

Combinatiepil
HormoonProgestageen
Oestrogeen
WerkingDe hormonen voorkomen de rijping van een eitje en daarmee eisprong. Het slijm in de baarmoederhals wordt dik en stug en voorkomt dat er een zaadcel in kan. Daarnaast wordt het baarmoederslijmvlies niet dikker waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen.
GebruikStart de eerste dag van de menstruatie voor een directe optimale betrouwbaarheid. Gebruik de combinatiepil gedurende 21 dagen op een vastgesteld tijdstip. Tijdens de stopweek kun je de combinatiepil doorslikken om de menstruatie uit te stellen.
Start- Borstvoeding: 6 weken na de bevalling. Bij borstvoeding wordt gebruik van de combinatiepil afgeraden, omdat de hormonen de melkproductie kunnen remmen.
- Kunstvoeding: 3 weken na de bevalling
VruchtbaarheidNadat je gestopt bent met de combinatiepil, herstelt je eigen cyclus. Na enige tijd is deze weer regelmatig. Je bent dan meteen vruchtbaar.
KostenDe kosten van de combinatiepil verschillen sterk per merk. Ook zijn er merkloze anticonceptiepillen op de markt. Deze bevatten dezelfde hormonen, maar zijn goedkoper.
Bijwerkingen- Vaginaal bloedverlies buiten de stopweek
- Meer of minder vaginale afscheiding
- Buikkramp
- Misselijkheid
- Pijnlijke / gespannen borsten
- Vocht vasthouden
- Hoofdpijn / migraine
Niet geschiktDe combinatiepil wordt afgeraden bij rokende vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar.

Bij het geven van borstvoeding wordt in de eerste 6 maanden dus afgeraden om de combinatiepil te gebruiken. In deze periode kun je kiezen voor de zogeheten minipil.

Minipil
HormoonProgestageen
WerkingProgestageen voorkomt een eisprong en zorgt ervoor dat de zaadcellen de baarmoederhals niet kunnen doordringen. Een innesteling wordt voorkomen door het niet rijpen van het baarmoederslijmvlies.
De minipil kan de menstruatie veranderen of ervoor zorgen dat deze uitblijft.
GebruikEén strip van 28 pillen, waarbij je iedere dag een pil slikt zonder stopweek. Het uitstellen van de menstruatie is hierbij niet mogelijk omdat er geen sprake is van een stopweek.
Start- Borstvoeding: 6 weken na de bevalling
- Kunstvoeding: 2 weken na de bevalling
VruchtbaarheidNadat je gestopt bent met de minipil, herstelt je eigen cyclus. Na enige tijd is deze weer regelmatig. Je bent dan meteen vruchtbaar.
KostenDe minipil kost ongeveer €20,- per 3 maanden
Bijwerkingen- Onregelmatig bloedverlies
- Misselijkheid
- Uitblijven van de menstruatie
- Gevoelige borsten
- Gewichtstoename
- Verhoogde bloeddruk
- Hoofdpijn / migraine
Niet geschikt De minipil wordt afgeraden actuele diepe veneuze trombose of longembolie, onverklaard vaginaal bloedverlies, progestageenafhankelijke tumoren en leverfunctiestoornissen.

Buiten de pil die je oraal inneemt, bestaat er ook een andere vorm van de pil waarbij je elke 3 maanden een spuit in de spier geïnjecteerd krijgt, de zogeheten prikpil.

Prikpil
HormoonProgestageen
WerkingProgestageen voorkomt een eisprong en zorgt ervoor dat de zaadcellen de baarmoederhals niet kunnen doordringen. Een innesteling wordt voorkomen door het niet rijpen van het baarmoederslijmvlies.
De prikpil kan de menstruatie veranderen of ervoor zorgen dat deze uitblijft.
GebruikIn de bovenarmspier, bilspier of onder de huid van de (onder)buik of dij wordt de prikpil geïnjecteerd. De injectie wordt iedere 3 maanden door een arts toegediend. Gebruik van de prikpil vermindert de botdichtheid.
Advies: voldoende inname van calcium en vitamine D!
Start De injectie wordt toegediend in de eerste 5 dagen van de menstruatie en beschermt dan meteen tegen zwangerschap.
- Borstvoeding: 6 weken na de bevalling
- Kunstvoeding: de eerste vijf dagen na de bevalling
VruchtbaarheidNa de laatste injectie kan het tot een jaar duren voordat de hormonen zijn uitgewerkt en je weer zwanger kunt worden.
Het is belangrijk dit mee te nemen als je nog een kinderwens voor de toekomst hebt!
KostenDe prikpil kost ongeveer €15,- inclusief de plaatsing.
Bijwerkingen- Onregelmatig bloedverlies
- Uitblijven van de menstruatie
- Vocht vasthouden
- Hoofdpijn / migraine
- Nervositeit
- Zwak gevoel
Het is belangrijk je te beseffen dat de hormonen een lange tijd in het lichaam aanwezig blijven. Eventuele bijwerkingen kun je dan niet verminderen door het gebruik te stoppen!
Niet geschiktNiet geschikt als je bekend bent met actuele diep-veneuze trombose, longembolie, onverklaarbaar vaginaal bloedverlies, prostageenafhankelijke tumoren en leverfunctiestoornissen.

Naast gebruik van de pil kun je ook kiezen voor het laten plaatsen van een spiraal. Twee soorten spiralen kunnen van elkaar worden onderscheiden: het hormoonhoudende en het koperspiraal.

 Hormoonhoudende spiraalKoperspiraal
HormoonProgestageen-
WerkingProgestageen voorkomt een eisprong en zorgt ervoor dat de zaadcellen de baarmoederhals niet kunnen doordringen. Zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd zodat een eventuele bevruchte eicel niet kan innestelenHet koper maakt zaadcellen inactief en maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor een innesteling.
Gebruik
Plaatsen en verwijderen door getrainde arts, verloskundige of huisarts. Het spiraal beschermt 5 jaar tegen zwangerschap.
T-Safe, een specifieke soort koperspiraal, beschermt tot 10 jaar tegen zwangerschap.
StartHet plaatsen kan in de eerste 7 dagen na begin van de menstruatie. Bij kunstvoeding kan het spiraal vanaf 6 weken na de bevalling geplaatst worden. Bij borstvoeding vanaf 10-12 weken, heeft geen effect op de borstvoeding.
VruchtbaarheidBij een zwangerschapswens kan het spiraal worden verwijderd. Na enige tijd ben je weer vruchtbaar.
KostenDe kosten zijn afhankelijk van het soort spiraal waarvoor je kiest. Het plaatsen van het spiraal kan ook kosten met zich meebrengen, de huisarts plaatst het spiraal gratis maar maakt hierbij geen controle-echo. Enkele verloskundigen hebben zich gespecialiseerd in het plaatsen van spiralen. Zij doen dit regelmatig en kunnen daarbij ook een controle-echo maken. Mogelijk vergoedt de zorgverzekeraar deze kosten.
Check voor de vergoeding van het plaatsen van een spiraal eerst je verzekering!
Bijwerkingen- Buikpijn
- Hoofdpijn
- Veranderingen in de menstruatie
- Ontsteking aan de schaamlippen of vagina
- Vaginale afscheiding

De bijwerkingen nemen mettertijd af, de werking blijft hetzelfde.
- Spotting
- Pijnlijkere, hevigere of langere menstruatie
- Meer afscheiding
- Onregelmatige menstruatie

Meestal herstelt je eigen cyclus na drie maanden en verdwijnen deze bijwerkingen
Niet geschiktNiet geschikt als je bekend bent met een onverklaarbaar vaginaal bloedverlies, SOA, baarmoederafwijkingen, vermoeden op een zwangerschap, borstkanker, actuele veneuze trombode of trombose in de voorgeschiedenis. Niet geschikt als je bekend bent met een onverklaarbaar vaginaal bloedverlies, SOA, hevige,
langdurige of pijnlijke menstruaties, baarmoederafwijkingen, vermoeden op zwangerschap, koperallergie of de ziekte van Wilson.

Naast de pil en de spiraal is er een zogeheten anticonceptiestaafje, oftewel een Implanon. Een Implanon is een klein hormoonhoudend staafje dat vlak onder de huid in de bovenarm wordt geplaatst en als anticonceptie dient.

Implanon
HormoonProgestageen
WerkingProgestageen voorkomt een eisprong en zorgt ervoor dat de zaadcellen de baarmoederhals niet kunnen doordringen. Een innesteling wordt voorkomen door het niet rijpen van het baarmoederslijmvlies.
Bij 20% van de vrouwen blijft de menstruatie uit, hoewel bij 20% de menstruatie heviger wordt.
GebruikHet staafje wordt door een arts of verloskundige vlak onder de huid in de bovenarm ingebracht nadat deze verdoofd is. Met een naald wordt het staafje in de arm geplaatst waar deze drie jaar werkzaam blijft (bij een BMI hoger dan 25 is dit twee jaar). Na deze tijd moet het staafje door een arts of verloskundige verwijderd worden.
StartHet staafje wordt in de eerste 5 dagen van de menstruatie ingebracht en beschermt dan meteen tegen zwangerschap.
- Borstvoeding: 7 weken na de bevalling, na 7 dagen ben je beschermd tegen zwangerschap
- Kunstvoeding: 21e - 28e dag na de bevalling, na 7 dagen ben je beschermd tegen een zwangerschap
VruchtbaarheidHeb je een zwangerschapswens dan kun je het staafje vroegtijdig laten verwijderen, je bent dan na enige tijd weer vruchtbaar.
KostenHet anticonceptiestaafje kost ongeveer €144,- exclusief de plaatsing
Bijwerkingen- Onregelmatig vaginaal bloedverlies
- Langdurige menstruatie
- Hoofdpijn
- Pijnlijke of gespannen borsten
- Huidafwijkingen als acne en jeuk
- Gewichtstoename
- Ontstekingen in de vagina
- Verhoogde afscheiding
Niet geschiktNiet geschikt als je bekend bent met actuele diep-veneuze trombose, longembolie, onverklaarbaar vaginaal bloedverlies, progestageenafhankelijke tumoren en leverfunctiestoornissen.

Het laten plaatsen van een spiraal of staafje wordt door vele vrouwen als eng ervaren. Wil je graag een andere anticonceptiemethode waarbij dit niet het geval is dan zijn er nog een paar mogelijkheden. Bijvoorbeeld de vaginale ring, beter bekend als de NuvaRing. Dit is een flexibele ring die je zelf in je vagina plaatst en daar lokaal hormonen afgeeft en zo als anticonceptiemethode dient.

NuvaRing
Hormoon- Progestageen
- Oestrogeen
WerkingDe ring geeft dagelijks een kleine hoeveelheid hormonen af. Deze hormonen voorkomen dat een eicel rijpt en een eisprong plaatsvindt. Het slijm in de baarmoederhals wordt dik en stug en voorkomt dat een zaadcel de baarmoeder in kan. Daarnaast wordt het baarmoederslijmvlies niet dikker waardoor geen innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden. Door het gebruik van de vaginale ring kan de menstruatie minder hevig worden.
GebruikMet je vingers of met een bijgeleverd hulpmiddel kun je de NuvaRing in je vagina inbrengen. Door de vorm en flexibiliteit is het inbrengen makkelijk en voel je de ring niet zitten. Je laat de ring drie weken zitten waarna je hem voor een week verwijderd, de stopweek. In deze stopweek wordt je ongesteld.
Bij gemeenschap merkt 80% van de vrouwen niets van de NuvaRing, ook 70% van de partners merkt de ring niet op. Mocht dit toch het geval zijn kun je de ring ook verwijderen en na de gemeenschap weer terugplaatsen. Wanneer dit voor minder dan drie uur is, vermindert de werking van de ring niet.
StartDe NuvaRing wordt op de eerste dag van je menstruatie ingebracht. Je bent dan direct beschermd tegen zwangerschap. Start je op dag 2-5 van je menstruatie of na je bevalling, dan beschermt de NuvaRing na 7 dagen tegen zwangerschap.
- Borstvoeding: Vanwege de afgifte van oestrogeen wordt de NuvaRing bij borstvoeding afgeraden.
- Kunstvoeding: tussen de 21e en 28e dag na je bevalling
VruchtbaarheidNadat je gestopt bent met de vaginale ring herstelt je eigen cyclus. Na enige tijd is deze weer regelmatig. Je bent na het stoppen meteen vruchtbaar.
KostenDe NuvaRing kost ongeveer €40,- per 3 maanden.
Bijwerkingen- Vaginaal bloedverlies buiten de stopweek
- Meer of minder afscheiding
- Buikkramp
- Misselijkheid
- Diarree
- Pijnlijke of gespannen borsten
- Vocht vasthouden
- Hoofdpijn / migraine
Niet geschiktNiet geschikt voor vrouwen die roken én ouder zijn dan 35 jaar. De NuvaRing is niet geschikt als je bekend bent met een hoge bloeddruk in de zwangerschap of het kraambed, trombose, longembolie, migraine met aura, leverfunctiestoornissen en bij bepaalde medicatie. Ook als je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebt wordt het gebruik van de NuvaRing afgeraden.

Een andere anticonceptiemethode waarbij bescherming wordt geboden tegen zwangerschap is door middel van pleisters, de hormoonpleister.

Hormoonpleister
Hormoon- Progestageen
- Oestrogeen
WerkingDe pleister geeft dagelijks een kleine hoeveelheid hormonen af. Deze hormonen voorkomen dat een eicel rijpt en een eisprong plaatsvindt. Het slijm in de baarmoederhals wordt dik en stug en voorkomt dat een zaadcel de baarmoeder in kan. Daarnaast wordt het baarmoederslijmvlies niet dikker waardoor geen innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden. Door het gebruik van de hormoonpleister kan de menstruatie minder hevig worden.
GebruikJe plakt de hormoonpleister op billen, romp, bovenarm of buik (niet op de borsten), daar blijft de pleister één week zitten. Na een week vervang je de pleister, dit herhaal je 3 weken. De vierde week is de stopweek waarin je ongesteld wordt.

Let op: de pleister mag in contact komen met water, maar rondom de pleister mogen geen crème. lotion, poeder of make-up producten gebruikt worden. Wanneer de pleister loslaat , plak je binnen 24 uur een nieuwe pleister.
Om huidirritatie te voorkomen is het verstandig om de pleister steeds op een andere plek te plakken.
StartDe hormoonpleister wordt op de eerste dag van je menstruatie aangebracht. Je bent dan direct beschermd tegen zwangerschap. Start je op dag 2-5 van je menstruatie of na je bevalling, dan beschermt de hormoonpleister na 7 dagen tegen zwangerschap.
- Borstvoeding: Vanwege de afgifte van oestrogeen wordt de hormoonpleister bij borstvoeding afgeraden.
- Kunstvoeding: 4 weken na je bevalling
VruchtbaarheidNadat je gestopt bent met de hormoonpleister herstelt je eigen cyclus. Na enige tijd is deze weer regelmatig. Je bent na het stoppen meteen vruchtbaar.
KostenDe hormoonpleister kost ongeveer €34,- per 3 maanden.
Bijwerkingen- Hoofdpijn / migraine
- Buikkramp
- Misselijkheid
- Diarree
- Pijnlijke of gespannen borsten
Niet geschiktNiet geschikt voor vrouwen die roken én ouder zijn dan 35 jaar of een BMI hebben die hoger is dan 30. De hormoonpleister is niet geschikt als je bekend bent met een hoge bloeddruk in de zwangerschap of het kraambed, trombose, longembolie, migraine met aura, leverfunctiestoornissen en bij bepaalde medicatie. Ook als je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebt wordt het gebruik van de hormoonpleister afgeraden.

Een hoop informatie.. Hieronder een overzicht van alle genoemde  anticonceptiemethoden!

 Geschikt bij borstvoeding?Hoe vaak gebruiken?Wie, wat en waar gebruiken?Menstruatie reguleren?Vruchtbaarheid snel na stoppen?
CombinatiepilNee21 - 18 keer per 4 wekenJe slikt de pil dagelijksJaJa
MinipilJa28 keer per 4 wekenJe slikt de pil dagelijksNeeJa
PrikpilJa1 keer per drie maandenDe arts geeft een injectie onderhuids of in de spierNeeGemiddeld 5 - 6 maanden
Hormoonhoudende spiraalJa1 keer per 5 jaarDe arts plaatst de spiraal in de baarmoederNeeJa
KoperspiraalJa1 keer per 5 - 10 jaarDe arts plaatst de spiraal in de baarmoederNeeJa
ImplanonJa1 keer per 3 jaarDe arts plaatst het staafje in de bovenarmNeeJa
NuvaRingNee1 keer per 4 wekenJe plaatst de ring in je vaginaJa Ja
HormoonpleisterNee3 keer per 4 weken Je plaatst de pleister op de huidJa Ja

Barrièremethoden

Naast deze methoden waarbij gebruik wordt gemaakt van hormonen of koper, zijn er ook de zogeheten barrièremethoden. Deze naam hebben ze te danken aan het feit dat ze er eenvoudigweg voor zorgen dat de zaadcellen de eicellen niet kunnen bereiken en daarmee dus een barrière vormen. Deze methoden beschermen echter minder goed tegen zwangerschap en de bescherming is sterk afhankelijk van juist gebruik. Barrièremethoden worden geplaatst voordat je gemeenschap hebt. Om de betrouwbaarheid te vergroten, wordt geadviseerd om ze te gebruiken in combinatie met een zaaddodende pasta.

Het mannencondoom is de meest bekende vorm onder de barrièremethoden. Het is een rubberen hoesje dat voor de penetratie over de stijve penis wordt geplaatst. Het condoom vangt bij de zaadlozing de zaadcellen in het topje op zodat deze niet in de vagina kunnen komen. Je kunt het condoom eenmalig gebruiken en het is eenvoudigweg verkrijgbaar bij de drogist. Het voordeel van het condoom is dat deze naast bescherming tegen zwangerschap ook bescherming tegen SOA’s biedt!

Een minder bekende variant van het condoom is het vrouwencondoom. Dit condoom bestaat uit een rubberen zakje met twee flexibele ringen dat aan de bovenkant gesloten is. Het wordt vóór de gemeenschap in de vagina ingebracht, tot maximaal 24 uur van tevoren. Nadeel van het vrouwencondoom is dat deze tijdens de gemeenschap vaak wordt gevoeld en gehoord. Je kunt het condoom eenmalig gebruiken en het is eenvoudigweg verkrijgbaar bij de drogist. Het voordeel van het condoom is dat deze naast bescherming tegen zwangerschap ook bescherming tegen SOA’s biedt!

Een weinig gebruikte anticonceptiemethode is het pessarium. Het pessarium is een ongeveer 6-10cm grote ring met in het midden een rubberen vlies die in de vagina wordt gebracht. Het pessarium wordt door een arts op maat gemaakt en wordt twee uur voor de gemeenschap over de baarmoedermond geplaatst. In combinatie met een zaaddodende pasta, aan beide kanten van het vlies, wordt voorkomen dat zaadcellen in de baarmoeder komen. Na de gemeenschap moet het pessarium nog 8 uur in de vagina blijven zitten om de zaadcellen inactief te maken. Je maakt het pessarium na gebruik schoon en controleert op scheurtjes of gaatjes, daarna is deze opnieuw te gebruiken.
Een iets aangepaste variant op het pessarium is het portiokapje, ook wel Femcap genoemd. Het is een koepelvormig kapje van latex, rubber of plastic dat over de baarmoedermond wordt geplaatst. Het verschilt van het pessarium in het feit dat deze in maten verkrijgbaar zijn en niet op maat wordt gemaakt.

  • Small voor vrouwen die niet zwanger zijn geweest.
  • Medium voor vrouwen die wel zwanger zijn geweest maar geen kind vaginaal hebben gebaard.
  • Large voor vrouwen die eerder vaginaal zijn bevallen.

Natuurlijke methoden

De natuurlijke methoden zijn gebaseerd op je menstruatiecyclus en het moment van je ovulatie (eisprong). Er worden geen hormonen gebruikt en de methoden hebben geen bijwerkingen. Ze vragen wel (zelf)discipline om je cyclus juist te bepalen en om je tijdens de vruchtbare periode te onthouden van (onveilige) gemeenschap. De methoden beschrijven de gebruikswijze om een zwangerschap te voorkomen. Omgedraaid kun je ze natuurlijk gebruiken wanneer je juist zwanger wil worden! Natuurlijke methoden kunnen de menstruatie niet beïnvloeden, overslaan of verplaatsen.

Je menstruatiecyclus loopt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Meestal zijn vrouwen 5 tot 7 dagen ongesteld en hebben een totale menstruatiecyclus die 26 tot 32 dagen duurt.
Een gemiddelde cyclus ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

  • Dag 1-7:           Menstruatie
  • Dag 14:             Ovulatie
  • Dag 12-15:      Vruchtbare periode

Bij de ovulatie komt een eicel vrij. Sommige vrouwen voelen hun eisprong door een specifieke pijn links of rechts in de onderbuik. Komt de eicel door gemeenschap in aanraking met een zaadcel, dan kan deze bevrucht worden en word je zwanger. Een eicel leeft ongeveer 24 uur na de eisprong. Een zaadcel kan ongeveer 3 dagen overleven. Hierdoor kan gemeenschap voorafgaand aan je eisprong ook leiden tot een bevruchting.

Let op: dit bovenstaande is een voorbeeld. Elke vrouw heeft een eigen cyclus. De duur van je cyclus, duur van je menstruatie en het moment van jouw eisprong kunnen sterk variëren van die van andere vrouwen. Het bepalen van je vruchtbare periode is zo makkelijk nog niet. De natuurlijke methoden helpen je om jouw vruchtbare periode te bepalen. Tijdens deze periode kun je ervoor kiezen geen gemeenschap te hebben of om barrièremethoden te gebruiken.

Natuurlijke methode
Periodieke onthoudingBij de kalendermethode onthoud je je van (onveilige) gemeenschap gedurende 7 dagen voor en 2 dagen na je eisprong.
Bij het bovengenoemde voorbeeld is de ovulatie op dag 14. Je onthoudt je dan van onveilige gemeenschap van dag 7-16.
Standaarddagen methodeDeze methode is geschikt bij een cyclus van minimaal 26 en maximaal 32 dagen. Je hebt dan geen onveilige gemeenschap tussen dag 8 en 19 van je menstruatiecyclus.
Temperatuur methodeDeze methode is gebaseerd op je temperatuur. Na je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur met 0,2-0,3°C tot aan je volgende menstruatie. ’s Ochtends voor het opstaan meet je je temperatuur, bij voorkeur rectaal en voert deze in op een microcomputer. Dit houd je gedurende 3 maanden bij en observeert daarbij je cyclus. Na 3 maanden kan de microcomputer je vruchtbare dagen berekenen en weergeven.
Methode van BillingsBij deze methode bereken je je vruchtbare periode aan de hand van je vaginale afscheiding. De dagen voor de eisprong verandert het slijm uit de baarmoederhals en wordt dunner, rekbaarder en helderder. Op het moment dat je een glibberige heldere slijmdraad verliest, zal die dag je eisprong volgen.
Om je vaginale afscheiding te beoordelen kun je kort een tampon inbrengen en meteen weer verwijderen.
Je vruchtbare periode is van de dag dat het slijm dunner wordt tot een dag nadat het op z’n glibberigst is geweest. Tijdens deze periode heb je dan geen onveilige gemeenschap.
PersonaPersona is een microcomputer die de hormonen in je ochtendurine test. Wanneer je borstvoeding geeft, wijken de hormonen in je urine af en is deze methode niet betrouwbaar.
Gedurende drie cycli test je je ochtendurine. De eerste cyclus doe je dat 16 keer en de tweede en derde cyclus 8 keer. De Persona kan dan je eigen cyclus registreren en geeft weer op welke dagen je vruchtbaar bent. Je hoeft dan nog maar enkele malen per cyclus je urine te testen. De computer geeft een rood licht tijdens je vruchtbare periode en een groen licht daarbuiten. Bij een geel licht is het nodig om je urine extra te testen.
Deze methode is zinvol wanneer je onregelmatige cycli hebt van 23-35 dagen. Heb je langere cycli dan is de methode niet geschikt. De methode is zeer geschikt bij een zwangerschapswens. De computer geeft aan wanneer je ovulatie binnen 12-24 uur is te verwachten.
Coïtus interruptusDeze methode is ook wel bekend als ‘voor het zingen de kerk uit’. De man trekt de penis terug voordat hij klaarkomt. Hij ejaculeert dan buiten de vagina. De methode is niet heel betrouwbaar doordat de man voor het klaarkomen al zaadcellen kan afscheiden. Ook kunnen zaadcellen die net buiten de vagina terecht komen, de baarmoeder bereiken of via de vingers alsnog ingebracht worden. Timing en zelfcontrole door de man is bij deze methode van essentieel belang. Doordat de seksuele opwinding onderdrukt wordt, kan deze methode op den duur leiden tot opwindingsstoornissen of erectieproblemen.

Wanneer er bij jou of je partner géén kinderwens (meer) is, dan kan worden gekozen voor de definitieve vorm van anticonceptie: sterilisatie.  Sterilisatie kan zowel bij man als bij vrouw en is een operatieve ingreep.

SterilisatieManVrouw
IngreepDe zaadleiders worden doorbroken waardoor er geen zaadcellen meer in de prostaat terecht kunnen komen. Bij het klaarkomen kan de man nog steeds ejaculeren, maar het zaadvocht bevat geen zaadcellen meer. De eileiders van de vrouw worden afgesloten waardoor de zaadcellen de eicellen niet meer kunnen bereiken en er geen bevruchting meer plaats kan vinden.

De ingreep heeft geen effect op de hormoonhuishouding, je blijft dus alsnog menstrueren!
VruchtbaarheidTot zes weken na de ingreep kan de man vruchtbaar zijn doordat nog niet alle zaadcellen uit de prostaat verdwenen zijn.
Na zes weken wordt de vruchtbaarheid van de man gecontroleerd.
Na de ingreep ben je direct onvruchtbaar.
Kosten€400,-€1300-1400,-
Bijwerkingen- Bloeduitstorting op de huid rond de penis en de balzak
- Drukkend gevoel op de ballen
- Een beschadiging van de bloedvaten richting de balzak, waardoor de ballen kleiner kunnen worden
- Zaadcellen die zich aan het einde van de zaadleider ophopen en (onschuldige) bobbeltjes kunnen veroorzaken
- Voelbare hechtingen in de zaadleiders.
De eerste uren kan je last hebben van:
- Buikpijn
- Schouderpijn
- Bloedverlies

Kies het soort anticonceptie waar jíj je prettig bij voelt. Vraag je huisarts of verloskundige voor meer informatie, als je daar behoefte aan hebt.

Liefs, Demi & Pia
Verloskundigen

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken