Verloskundige of gynaecoloog: wanneer kom je wie tegen?

Tijdens je zwangerschap kom je veel verschillende deskundigen tegen. Zij controleren of alles goed verloopt. Wat is nu het verschil tussen een verloskundige en een gynaecoloog? En wanneer kom je wie tegen?

Verloskundige
De verloskundige begeleidt de ‘normaal’ verlopende zwangerschap, de bevalling en het kraambed. De verloskundige is opgeleid om naar de gynaecoloog door te verwijzen wanneer dit nodig is. Een verloskundige kan je zowel in de praktijk als in het ziekenhuis tegenkomen.

Praktijk (eerste lijn)
Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent, kom je voor de eerste controle meestal bij een eerste lijns verloskundige. Zij kijkt of je de andere controles bij haar hebt of in het ziekenhuis. Vervolgens kom je regelmatig op controle bij de verloskundige praktijk.

De verloskundige kan zowel thuis als in het ziekenhuis jouw bevalling doen, mits er geen complicaties optreden. Wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen en dit jouw eigen keuze is, noem je dit poliklinisch bevallen. Voordat je naar het ziekenhuis gaat, komt de verloskundige bij jou thuis langs om te kijken hoe ver je bent. Vervolgens gaan jullie samen naar het ziekenhuis om jullie baby te baren.

Wanneer je na de bevalling met jullie baby thuis zijn, komt de verloskundige de eerste week ongeveer om de dag langs om te kijken hoe het met jou en jullie kindje gaat. De eerste lijns verloskundige komt deze week ook langs wanneer je thuis bent na een bevalling bij een tweede lijns verloskundige of gynaecoloog.

Ziekenhuis (tweede lijn)
De verloskundige die in het ziekenhuis werkt, noem je ook wel een klinisch verloskundige. Zij werkt intensief samen met de gynaecoloog. De verloskundige in de tweede lijn voert net zoals de eerste lijns verloskundige de zwangerschapscontroles uit. Zij begeleidt bevallingen onder toezicht van de gynaecoloog. Als de verloskundige uit de eerste lijn jou overdraagt naar de tweede lijn, neemt de klinisch verloskundige het vaak over. De eerstelijns verloskundige kan jou overdragen omdat jij bijvoorbeeld tijdens de bevalling een medicamenteuze pijnstillingswens hebt of jouw kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Het grootste verschil met tussen een eerste lijns en tweede lijns verloskundige is dat de tweede lijns verloskundige onder toezicht van een gynaecoloog werkt.

Gynaecoloog
Een gynaecoloog heeft de studie geneeskunde gedaan en heeft zich vervolgens gespecialiseerd in gynaecologie. De gynaecoloog begeleidt de zwangerschappen en bevallingen waarbij een medische indicatie is. Medische indicaties tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld een extreem hoge bloeddruk of wanneer je kindje te vroeg wordt geboren. Ook begeleidt de gynaecoloog de zwangerschap en bevalling als je zwanger bent van een meerling.

Ook tijdens de bevalling kan de verloskundige jou overdragen naar de gynaecoloog. Bijvoorbeeld wanneer er een indicatie is voor een keizersnede of een kunstverlossing.

De verloskundige kan jou doorverwijzen naar de gynaecoloog wanneer er bepaalde complicaties optreden tijdens de zwangerschap of de bevalling. Maak je niet meteen zorgen als de verloskundige jou naar de gynaecoloog verwijst. De gynaecoloog voert nader onderzoek naar de complicaties uit. Afhankelijk van de uitslag stuurt de gynaecoloog jou terug naar de eerste lijns verloskundige of kiest de gynaecoloog ervoor om zelf de controles en de bevalling te doen.

Liefs, Romi
Verloskundige (i.o.)

Dit is de calculatiepagina. Hier kun je uitrekenen wanneer je uitgerekend bent; hoe veel weken je dus zwanger bent en hoeveel weken je nog tegoed hebt!

Wanneer was de EERSTE dag van de LAATSTE menstruatie?


Aantal dagen in je menstruatie cyclus?

Bereken