We krijgen als verloskundigen vaak de vraag; “Kan ik vegetarisch blijven eten tijdens de zwangerschap?”

Het antwoord is; JA, dat kan! Vegetarisch eten is geen probleem als je zwanger bent.

Waar moet je op letten?
Waar je wel op moet letten is of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, en dan met name ijzer, eiwitten, vitamine B11 en vitamine B12. Deze voedingsstoffen verdienen tijdens de zwangerschap extra aandacht. Enkele producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn: eieren, (vis), sommige vegetarische stukjes, balletjes en burgers (kijk op het etiket), peulvruchten en noten, pinda’s en pitten.

Vitamine C
Om te zorgen dat je lichaam voldoende ijzer op neemt kun je bij elke maaltijd groente of fruit nemen. Vitamine C speelt een belangrijke rol hierdoor neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op.
Veganistisch

Veganistisch
Een veganistische voeding is af te raden tijdens de zwangerschap. Baby’s van veganistische moeders hebben een verhoogd risico op vitamine- en mineralentekorten.
Ben je veganist? Neem dan contact op met een diëtist.

Voedingsstoffen
De belangrijke voedingstoffen op een rijtje.

Eiwitten
Vegetarisch = geen probleem
Veganistisch = voldoende variatie is noodzakelijk
Eet voldoende peulvruchten, noten, zaden, graanproducten en vleesvervangers.

IJzer
De behoefte aan ijzer is sterk verhoogd tijdens de zwangerschap, ten dele wordt deze behoefte gelukkig gecompenseerd door de verhoogde opname tijdens de zwangerschap.
Je kan er voor kiezen om een extra natuurlijk product te nemen wat de ijzeropname bevordert zoals Floradix. Vraag om advies aan je verloskundige.
Eet voldoende bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden en volkoren graan producten.

Calcium
Ook jouw behoefte aan calcium is verhoogd tijdens de zwangerschap, ook dit wordt voor een gedeelte gecompenseerd door een efficiënte opname van calcium uit de voeding.
Er zijn voldoende calcium verrijkte producten te koop, of je kan goed letten op de hoeveelheid groenten, peulvruchten en noten die je eet.

Vitamine B12
Dit een belangrijk vitamine, bij een te kort aan vitamine B12 kun je je flink slap voelen en het is belangrijk bij de aanmaak van Rode Bloedcellen. Zorg dus dat je hier voldoende van binnen krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld geen dierlijke voedingsmiddelen eet, zoals vegetariërs of veganisten is het van belang om met vitamine B12 verrijkte producten te eten.

Vitamine B11 ook wel Foliumzuur genoemd
Wanneer je vegetarisch bent kan het zijn dat je al ruim voldoende foliumzuur binnen krijgt, de voeding van vegetariërs heeft vaak een hoger gehalte aan vitamine B11.
Het advies luidt: 400 microgram per dag, minimaal 4 weken voor de zwangerschap en 8 weken daarna.
Foliumzuur vind je terug in bladgroenten, volle granen, noten en peulvruchten.

Vitamine B2
Vitamine B2 zit voornamelijk in melkproducten en wordt ook aan verschillende producten toegevoegd.

Essentiele vetzuren
Het is belangrijk om Omega-3-vetzuren binnen te krijgen, dit kan door twee keer per week vis te eten of bijvoorbeeld twee theelepels lijnzaadolie per dag te nemen. Deze aanbevolen hoeveelheid is belangrijk voor de vorming van de celmembranen van de baby oftewel de hersencellen.

Liefs Sanne
Verloskundige

Bronnen
– Voedingscentrum. Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch. Geraadpleegd, op 6 mei 2017, van http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-eet-ik-minder-vlees-of-vegetarisch-.aspx
– Voedingscentrum. Is vegetarisch eten tijdens de zwangerschap slecht?. Geraadpleegd, op 6 mei 2017, van http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby/is-vegetarisch-eten-tijdens-de-zwangerschap-slecht-.aspx