Wist je dat ‘Kruidenthee’ officieel geen thee is?

Wat is thee eigenlijk?
Thee wordt gemaakt van gedroogde bladeren, de bladeren komen van de theeplant ‘Camelia Sinensis’. We kennen veel verschillende soorten thee; zwarte, groene en vruchtenthee bijvoorbeeld.
Kruidenthee is thee getrokken van kruiden en niet van de theeplant.

Cafeïne in thee
Afhankelijk van het soort thee, hoe sterk je de thee zet en natuurlijk hoe groot jouw mok met thee is, wordt bepaald hoeveel cafeïne er in de thee die je drinkt zit. De naam voor cafeïne in thee is theïne.

In een kopje zwarte thee van 125 ml zit gemiddeld 30 mg cafeïne. In kruidenthee zit geen cafeïne. In een kop groene thee zit de helft aan theïne.

Zwanger & Thee
Het advies van het Voedingscentrum is om maximaal 3 tot 4 kopjes thee per dag te drinken wanneer je zwanger bent. Ook wanneer je borstvoeding geeft.
Dit advies wordt gegeven vanwege de hoeveelheid cafeïne in thee.

Theïne kan de hartslag verhogen omdat het stimulerend werkt. De baby in jouw buik kan hier sneller last van krijgen.

Zwanger & Kruidenthee

Zoethoutthee
Het advies is om maximaal 2 glazen zoethoutthee per dag te drinken. Maar waarom?

Zoethoutthee kan bloeddruk verhogend werken, kan giftig zijn voor de lever en het kan de placenta negatief beïnvloeden. De placenta is een ‘zeef’, een verbinding tussen moeder en kind. Het beschermt jouw ongeboren kindje, de placenta zeeft bijvoorbeeld stresshormonen uit het bloed van de moeder.
Zoethout vermindert deze zeeffunctie van de placenta en zou daardoor negatieve stoffen voor de foetus door kunnen geven, die normaal gezien worden tegengehouden.

NB De placenta houdt niet alle negatieve stoffen tegen.

Zoethout zit als bestanddeel ook in bijvoorbeeld ‘sterrenmix’ en ‘chai thee’, pas hier dus ook mee op.

Venkel- en Anijsthee
Drink liever weinig of geen Venkel- of Anijsthee. In deze theetjes zitten plantengifstoffen en deze zijn niet goed voor je ongeboren kind.
Het advies van het Voedingscentrum is om deze theeën met mate te drinken.

Waarom?
Beide kruiden laten spierweefsel samentrekken in de darm. De plantaardige vorm van oestrogeen ‘anethol’, deze stof zit in zowel venkel en anijs, laat ook ander spierweefsel samentrekken.
De baarmoeder is een hele belangrijke spier en deze spier mag niet beïnvloed worden door anethol.

Geef je borstvoeding?
Drink dan helemaal geen venkelthee of anijsthee, de plantengifstoffen komen via de borstvoeding bij jouw kindje en die krijgen vervolgens te veel van deze gifstoffen binnen. Om dezelfde reden mag de baby ook zelf geen anijs- of venkelthee drinken, het wordt nog wel eens gegeven tegen darmkrampjes maar dit wordt absoluut afgeraden in verband met de plantengifstoffen.

Beschuit met muisjes kan wel!

Liefs Roos
Verloskundige

Bronnen
Voedingscentrum