In de meeste landen (zeker binnen Europa) heb je geen vaccinaties nodig om het land te bezoeken. In die landen is de kans om een infectieziekte door te maken simpelweg kleiner. Voor landen waarin dit risico veel hoger ligt wordt het afgeraden om tijdens je zwangerschap het land te bezoeken. Dit zijn vooral de gebieden waar sprake is van malaria, gele koorts of het zikavirus. Ga je toch één van deze landen bezoeken, lees dan verder hoe het zit met reisvaccinaties en zwangerschap.

De keuze om wel of niet te vaccineren ligt aan het risico op een infectie tijdens de reis. Het doormaken van een infectie tijdens de zwangerschap kan vervelende complicaties geven. Niet alleen jij kan er ziek van worden, maar ook de baby kan er last van hebben. Bij sommige ziektes heb je meer kans op een vroeggeboorte. De veiligste periode om te reizen ligt tussen de 14 en 26 weken zwangerschap.

Meestal kunnen vaccinaties in de zwangerschap veilig worden gegeven. Bedenk wel, er is altijd een risico op complicaties. De arts weegt af wat schadelijker is: de vaccinatie of het doormaken van een gevaarlijke infectie.  Een levend vaccin wordt liever niet gegeven, bijvoorbeeld gele koorts of de BMR-vaccinatie. Na een levend vaccin is het beter om de eerste maand niet zwanger te worden.

Liefs, Bernice
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
https://www.thuisvaccinatie.nl/risicogroepen/zwangerschap
https://www.ggdreisvaccinaties.nl/aandachtspunten/zwangerschap-en-reizen