Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy (ook wel PUPPP genoemd) is een ernstig jeukende huidaandoening die uitsluitend tijdens de zwangerschap voorkomt. Het komt voor bij 1 op de 130 tot 1 op de 300 zwangerschappen.

Wanneer?
De huidaandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen die in verwachting zijn van hun eerste kindje. Het jeuken begint meestal in het einde van de zwangerschap rond de 35e week.

Wat is de oorzaak van PUPPP?
De oorzaak van het ontstaan van PUPPP is nog onbekend. Er wordt gedacht aan een snelle rek van de buikwand tijdens een eerste zwangerschap. Vaak bevallen vrouwen met deze huidaandoening van een zware baby, tweeling of een meerling.

Hoe ziet PUPPP eruit?
Vaak zie je een huiduitslag die bestaat uit rode bulten en plekken. Soms zijn er ook blaasjes of puntbloedingen te zien. Meestal begint de ziekte op de buik in de zwangerschapsstriemen rond de navel. Vervolgens breidt de huidafwijking zich binnen enkele dagen uit over de dijen, billen, borsten en armen. Meestal verdwijnt de uitslag weer binnen drie dagen na de bevalling.

Behandeling
PUPPP heeft geen risico’s voor de moeder of de foetus. De klachten zijn over na de bevalling. Wel kan de jeuk onverdraaglijk zijn in de zwangerschap. Dit is erg vervelend! Bij milde vormen kan PUPPP kan de arts jeukstillende middelen voorschrijven zoals bepaalde hormooncrèmes.

Wat kan je zelf doen?

  • Baden met amandelolie kan de huid rust geven.
  • Mentholpoeder of mentholgel kan de pijn verlichten.
  • Probeer krabben te voorkomen.
  • Ga niet te vaak in bad of douchen. Hierdoor droogt je huid uit en gaat het nog meer jeuken.
  • Draag katoenen kleding en slaap onder katoenen beddengoed. Dit geeft je huid namelijk lucht.

Liefs, Romi
Verloskundige (i.o.)

 

 

Bronnen

  • com
  • NTVG