Tijdens de zwangerschap zal je buik gaan groeien. Mag een navelpiercing dan blijven zitten? In deze blog zullen de verschillende opties aan bod komen over het dragen van een navelpiercing in de zwangerschap.

Groei buik
Omdat je buik in een korte periode vaak flink groeit, zal er behoorlijk wat spanning op de piercing komen en zal jouw piercing meer ruimte nodig hebben. Dit komt ook vaak doordat je navel meer naar buiten wordt geduwd in de zwangerschap. Wanneer je navelpiercing onvoldoende ruimte heeft, kan je piercing gaan irriteren en kunnen de piercingbolletjes pijnlijk in je huid drukken. In de meeste gevallen betekent dit dat je opzoek moet naar een piercing met een langer staafje of dat je ervoor kiest om de piercing eruit te halen.

De zwangerschapspiercing
De staafjes van een zwangerschapspiercing zijn gemaakt van flexibel Bioplast. Het flexibele staafje vormt zich naar jouw buik en beweegt mee. Hierdoor heb je zo min mogelijk last van de piercing. Ook kan je de zwangerschapspiercing zelf inkorten zodat deze niet te veel uitsteekt. De piercing is in veel winkels en online verkrijgbaar.

Piercing verwijderen
Bij sommige zwangeren is er te weinig ruimte voor de zwangerschapspiercing waardoor de huid dan flink op spanning komt te staan. Hierdoor ontstaat irritatie. Dit is te herkennen aan een gevoelige, rode huid. In het ergste geval kan de piercing uitgroeien. Ook dit herken je meestal aan een gevoelige, rode huid. De huid kan dan ook donkerder kleuren. In deze gevallen is het verstandig om de piercing er uit te halen. Wanneer je hiervoor kiest, is het belangrijk het piercinggaatje goed schoon te maken. Na de zwangerschap kan je proberen de piercing weer terug te doen. Kies dan ook weer voor een staafje met extra lengte.

Ook halen verschillende vrouwen de piercing eruit omdat ze de piercing gewoonweg niet meer zo fijn vinden zitten. Na de bevalling kan je dan weer een nieuwe laten zetten.

Twijfel je nog steeds om de piercing te laten zitten of eruit te halen? Ga dan even langs bij een piercer!

Liefs, Romi
Verloskundige (i.o.)