Help! Er is veel wat je moet regelen in de negen maanden die je hebt. Hier vind je alles wat je moet doen, zodat je het overzicht niet verliest. Maak gebruik van de TO-DO list om telkens weer iets te kunnen afstrepen.

Meteen, het liefst al vóór de zwangerschap

 • Foliumzuur slikken: 0.4 mg per dag tot 10 weken zwangerschap. Zie ook Foliumzuur.
 • Gebruik jij medicijnen? Check of je deze in combinatie met een zwangerschap mag gebruiken, misschien zijn ze zelfs van negatieve invloed op jouw vruchtbaarheid. Overleg even met de huisarts of specialist over het gebruik van medicijnen.
 • Stop met roken, alcohol drinken en het gebruik van drugs. Zij hebben een negatieve invloed op jouw vruchtbaarheid, de vruchtbaarheid van jouw partner en de gezondheid van de baby.
 • Volg jij een dieet, ben je vegetarisch, veganistisch of wil je graag vasten? Raadpleeg een diëtiste en leg jouw zwangerschapswens voor. Een dieet kan negatieve gevolgen hebben voorde vruchtbaarheid en de gezondheid van de ongeboren baby.
 • Let ook op met wat je eet. Het is niet alleen belangrijk wanneer je zwanger bent maar ook wanneer je het wilt worden. Daarbij test je vaak pas positief wanneer je al 4 weken of iets meer zwanger bent.

6 weken zwanger

 • Aanmelden bij een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt, je mag zelf jouw verloskundige kiezen. Ook wanneer de praktijk in een ander dorp of deel van de stad zit. Het gaat om jouw gevoel en de afstand tot de verloskundigenpraktijk. Neem even contact op met de verloskundigenpraktijk van jouw keuze of zij jou willen begeleiden, dit is alleen van toepassing wanneer je een andere praktijk kiest wat verder bij jou vandaan.
 • Aanmelden bij Moeders voor Moeders. Moeders voor Moeders is een organisatie die urine van zwangere vrouwen inzamelt (in het eerste trimester), om andere vrouwen te helpen bij vruchtbaarheidsproblemen. In je urine zit namelijk iets heel waardevols, het hormoon HCG. HCG wordt gebruikt in vruchtbaarheidstrajecten bij vrouwen die verminderd vruchtbaar zijn. Je deelt dus jouw geluk met een andere moeder die ook graag zwanger wilt raken.

Lees meer: https://www.moedersvoormoeders.nl/

Eerste trimester

 • Melden van je zwangerschap bij je werkgever of UWV. Uiterlijk 3 weken voor ingang van je verlof moet je je zwangerschap bekend maken bij je werkgever. Het is wel zo aardig als je dat al wat eerder doet. Daarnaast is het heel belangrijk om aanpassingen in je werk te zoeken als jouw werk:
  • Fysiek zwaar is;
  • Nacht-of ploegendiensten bevat;
  • Blootstelling geeft aan trillingen (vrachtwagens, landbouwmachines), straling, chemische stoffen of infectierisico’s (werken met dieren of kleine kinderen).

Je hebt het recht om naar controles bij de verloskundige of gynaecoloog te gaan onder werktijd.

Daarnaast heb je een zwangerschapsverklaring nodig van je verloskundige. Dit heeft de werkgever nodig om een zwangerschapsuitkering aan te vragen.

Vanaf 12 weken

 • Kraamzorg regelen
  Wanneer je thuis bevalt, zal de kraamverzorgende de verloskundige tijdens de bevalling assisteren en jou zo goed mogelijk verzorgen. Gedurende de kraamperiode zal de kraamverzorgende helpen met de voeding en verzorging van de baby, jullie gezondheid controleren, informatie geven en lichte huishoudelijke taken verrichten. Je kunt je aanmelden bij een kraamzorgbureau bij jou in de buurt, je mag zelf bepalen bij welk kraamzorgbureau jij het beste gevoel hebt.
 • Kinderopvang regelen
  Meld je kind al zo snel mogelijk aan bij de kinderopvang, ook al is het kleintje nog niet geboren. Dit heeft te maken met mogelijke wachtlijsten. Voor sommige kinderdagverblijven of gastoudergezinnen kun je een kinderopvang toeslag krijgen. Kijk hier of jij hiervoor in aanmerking komt: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvang/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-kinderopvangtoeslag

Tweede trimester

 • Babykamer
  De meeste baby’s slapen de eerste paar maanden op de kamer van de ouder(s). Uiteindelijk wordt het tijd dat de kleine zijn of haar eigen kamertje krijgt. Het handigste is als je dit vóór je verlof geregeld hebt, daarna heb je waarschijnlijk geen energie om te klussen. Zorg bij het verven voor een verf op waterbasis. Dampen van chemische oplosmiddelen kunnen schadelijk zijn voor jou en je baby. Het is goed om de babykamer te luchten voor de geboorte.Het is heel belangrijk dat je spullen, meubeltjes en materialen veilig zijn voor je kindje. Meer informatie over veilig slapen en spelen vindt je op: https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/home
 • Zwangerschapscursus
  Zorg dat je een betrouwbare cursus volgt. In Nederland is er nog geen regelgeving rondom het geven van zwangerschapscursussen. Iedereen mag een cursus geven maar is niet altijd medisch geschoold. Een medisch geschoolde professional die zwangerschapscursussen geeft is het meest betrouwbaar.
 • Naam bedenken voor de baby
  Er zijn genoeg websites met talloze namen. Als je een lijstje hebt gemaakt, denk dan na over de spelling, rijmwoorden, initialen en de combinatie met de achternaam. We kennen allemaal de schaamnamen van Coen & Sanders zoals Hendy Keppy. Trust me, dat wil je niet.
 • Babyuitzet aanschaffen

Vóór 24 weken

 • Erkenning
  Wanneer jij en je geliefde getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, wordt je partner automatisch de juridische verzorger van de baby. Is dat niet zo? Dan kan je partner het kindje erkennen. Dit kan tijdens de zwangerschap, bij de aangifte of op enig moment na de geboorte. Beide ouders moeten aanwezig zijn bij de erkenning.
 • Ouderlijk gezag
  Na het regelen van de erkenning, kunnen jullie regelen dat jullie beide het ouderlijk gezag hebben over jullie kind. Dit kan digitaal. Meer informatie vindt je op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/gezamenlijk-gezag-kind

Derde trimester

 • Kraampakket aanvragen
  Dit kan via je verzekering of je kunt het zelf samenstellen door naar de drogist te gaan of een winkel voor zwangerschap en baby’s. In een kraampakket zitten o.a. kraamverbanden voor bloedverlies na de bevalling (ja, na de bevalling houdt het nog niet op helaas…), een thermometer, schoonmaakalcohol, steriele gaasjes. Eigenlijk allemaal medische noodzakelijke producten en verzorgingsproducten.
 • Foto’s van je buik laten maken, samen met je geliefde en/of andere kinderen;
 • Babykleertjes en al het andere textiel/knuffeltjes wassen.
 • Geboortekaartje uitkiezen.

Binnen 3 dagen na de geboorte

 • Aangifte doen bij de gemeente
  Iets wat je echt niet moet vergeten is je kindje aangeven bij de gemeente. Hierdoor maak je je kindje een bestaande Nederlandse burger. Als je kindje geboren wordt in het weekend of op een feestdag, krijg je 2 dagen verlenging. De partner of de erkenner is verplicht om aangifte te doen. Jij als moeder bent bevoegd om aangifte te doen.

Ongeveer 14 dagen tot 4 weken na de geboorte

 • Kinderbijslag
  Dit wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank. Als je al een kindje hebt gekregen, en dus al kinderbijslag krijgt hoef je niks te doen, dan wordt het automatisch bij de aangifte geregeld. Als het je eerste kindje is, moet je de kinderbijslag wel nog aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Dit gebeurt in de eerste maand na de geboorte. Hier krijg je een brief van. De kinderbijslag is bij kinderen van 0 t/m 5 jaar, ongeveer 198 euro per kwartaal. De kinderbijslag loopt tot 18 jaar.

Binnen 4 maanden na de geboorte

 • Ziektekostenverzekering regelen
  Tot de leeftijd van 18 jaar valt je kind onder jouw verzekering. Als je slim bent, voeg je je kind bij de ouder die de meest uitgebreide verzekering heeft. Binnen 4 maanden moet je dit regelen.

Succes!

Liefs, Floor
Verloskundige (i.o.)

Bronnen
De grote geboortegids
Mariël Croon en Joris van der Post)
Amsterdam 2011,
Uitgeverij Thoeris, Amsterdam

Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/)
De verloskundige.nl (www.deverloskundige.nl)
Veiligheid www.veiligheid.nl
http://deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/16/wat-te-regelen/