De kans is groot dat je wel eens van een miskraam hebt gehoord. Zeker 10 procent van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Maar wat is dit precies?

Wat is een miskraam?
Een miskraam is het verlies van een zwangerschap tot aan 16 weken.
Het hartslagje van het vruchtje is gestopt, waarna de baarmoeder (meestal) het vruchtje en weefsel gaat uitstoten.
De meeste miskramen vinden in de eerste drie maanden van de zwangerschap plaats.

Hoe herken je een miskraam?
Klachten die je kan hebben zijn (helderrood) bloedverlies en krampen. Dit hoeft niet altijd (direct) te gebeuren. Vaak brengt je lichaam dit proces binnen twee weken tijd op gang.
Je zal dan bloedstolsels en weefsel verliezen. Als de baarmoeder weer leeg is neemt het bloedverlies ook weer af.

Soms blijft het vruchtje in de baarmoeder en is  het nodig om medicijnen te krijgen om het miskraamproces verder in gang te zetten.

Bloedverlies kan ook bij een normale zwangerschap horen, met name als het eenmalig of licht bloedverlies is. In ongeveer 1 op de 3 zwangerschappen heeft de vrouw bloedverlies zonder dat er sprake was van een miskraam.

Waarom krijgt men een miskraam?
Een miskraam kan je niet voorkomen en heeft meestal ook geen duidelijke oorzaak. Dit betekent dat je na een miskraam weer een goede kans hebt op een normale zwangerschap.
Pas wanneer je twee of drie miskramen hebt doorgemaakt zal je in sommige gevallen verder onderzoek kunnen doen. Dit is afhankelijk van je leeftijd, omdat dit een lichte invloed heeft op de kans op een miskraam. Je verloskundige kan je uitleg gegeven en doorverwijzen.

Je verloskundige
Je verloskundige is niet alleen beschikbaar voor zwangerschapscontroles, bevallingen en bezoeken in de kraamweek, maar ook voor de begeleiding bij een miskraam.

Er zal niets gedaan kunnen worden om een miskraam te behandelen of te  voorkomen. Natuurlijk kan er wel door middel van het uitvragen van klachten en echoscopisch onderzoek meer informatie en duidelijk aan jullie gegeven worden. Soms zal het echoscopisch onderzoek moeten wachten tot het bloedverlies wat minder is geworden, omdat er nog niets gezien kan worden.

Je mag je verloskundige altijd bellen met zorgen, vragen en klachten. Als je merkt dat je bloedverlies of pijn hebt, of je bent ongerust, wacht dan niet maar bel het nummer van de verloskundige wat 24/7 gebeld kan worden.

Liefs, Michelle
Verloskundige

Bronnen
Praktische Verloskunde (Prins et al. 2011)
Obstetrie en Gynaecologie (Heineman, 2012)
Standaard Miskraam en standaard vaginaal bloedverlies (NHG 2014)